margaryny 1/4 szklanki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki (plus 1/4 szklanki w razie gdyby ciasto było zbyt luźne) 2 szczypty soli dwie spore szczypty proszku do pieczenia żelki Masło miksujemy wraz z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtko i ekstrakt waniliowy. Suche składniki, a więc mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy
Smaki Na TalerzuWitajcie :) Dzisiaj dla mnie wyjątkowy dzień :) 21 rocznica ślubu :) Chciałam Was zaprosić na pyszny torcik o smaku cytrynowym z kremem śmietanowo-mascarpone. Do dekoracji tortu użyłam pięknych dekoracji od Sempre i cytrynek od firmy Eterno . Torcik wyszedł pyszny i co najważniejsze jest prosty w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 4 jajka 3,4 szklanki mąki tortowej(...)stopni na złoty kolor do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone , likier cytrynowy i sok z cytrynek, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części, jedną połowę wyłożyć na spodni blat biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch
Sama słodycz i szczypta chilikawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix nieco startej czekolady do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Kawę rozpuszczalną wsypać do mleka i dobrze wymieszać, tak żeby się całkowicie(...)minut. Gotowe muffinki zostawić do zupełnego ochłodnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fix. Ostudzonym muffinką odkroić górę i posmarować każdą kremem, nałożyć wierzch i też lekko musnąć kremem. Na koniec muffinki obsypać gorzką czekoladą startą na tarce
Passions hobbies lifecukru pudru, truskawki, granat, gorzka czekolada Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem. Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm - na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta wyciskać śmietankę ubitą z mascarpone. Wierzch udekorować kawałkami truskawek i ziarenkami granatu. Na sam koniec posypać wiórkami z gorzkiej czekolady
Plate of JoyJedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia ani specjalnych zdolności cukierniczych. Zachęcam do zrobienia z pewnością się każdemu uda:) Składniki Krem tofi 2 puszki masy kajmakowej kostka masła 200 g Masa budyniowa 500 ml mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 200 … Czytaj dalej Ciasto
gotuj ze mnądodaję wpis z torem, który właśnie dla Niej zrobiłam. Może ktoś się pokusi zrobić podobny na jutrzejszy Dzień Dziecka. Pyszny krem na bazie śmietanki, mascarpone oraz malin plus biszkopt z przepisu od mojej mamy. Nam smakowało! Składniki : Ciasto : Składniki : * 6 jajek * 2 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać na puszystą masę, dodając(...)masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby. Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny. Krem : * 2 małe
Magiczne Życie MartyMalinowa chmurka na biszkopcie, nie na kruchym, tak nam bardziej smakuje, jest leciutka i smaczna. Ciasto ładnie si ę prezentuje, mo ż na go z powodzeniem zrobi ć przy r ó ż nych okazjach. Biszkopt 7 jajek 7 ł y ż ek cukru(...)galaretk ę nak ł adamy drugi blat posmarowany drug ą po ł ow ą kremu Smarujemy go reszt ą kremu. Na wierzch k ł adziemy blat bezowy. Nie przykrywa ć ju ż gotowego ciasta, bo beza zmi ę knie i nie b ę dzie chrupi ą ca! Blaty najlepiej upiec dzie ń wcze ś niej. Malin nie trzeba rozmra
Takie tam pichcenieCzas pieczenia/gotowania: 15 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 275 g mąki pszennej 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy Krem: 300 ml mleka roślinnego 1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowy) 2 łyżki mąki(...)minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrój z niego małe okręgi (o szerokości ok. 3 cm). Ułóż je na blaszce do pieczenia. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 15 minut (do zarumienienia). Teraz przygotuj krem. Mleko roślinne wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem, cukrem waniliowym i mąką jaglaną. Do całości
Via GustoLubię eksperymentować w kuchni, dlatego też powstało oto takie pyszne ciasto, które szybko znika z talerza. Bakaliowy Milky Way SKŁADNIKI: KRUSZONKA orzechy włoskie posiekane -270 g herbatniki w czekoladzie -250 g margaryna -2/3 kost MASA MILKY WAY batony milky way duże 3 szt mleko -1 szkl żelatyna 1 opak (na litr wody) śmietana 36%- 2 szkl cukier(...)pieczenia o wymiarach (25 na 36 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki, dobrze docisnąć ręką na blasze. Na masę wyłożyć krem, na kremie ułożyć połowę osączonych i pokrojonych ananasów. Przykryć drugą połową kruszonki. Zrobić kleksy na cieście z polewy, posypać resztą pokrojonych ananasów, odstawić ciasto do lodówki (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiłyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody 20- 25 dag cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min. Krem: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła sok z cytryny Z mleka, cukru(...)wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa
Niespełnione zdolności kulinarneciepłego mleka 2 jajka+ 2 żółtka - temp. pokojowa 60 g masła łyżka wódki szczypta soli Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru dżem porzeczkowy Pączki: Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć do miski podsypanej(...)smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki. Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Krem: Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pączki przekroić na pół, posmarować
Smakołyki Asicukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka, 5 dag margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor
słodki bratekProste i łatwe ciasto idealne na cieplejsze dni bo nie trzeba odpalać piekarnika ;) Składniki na tortownicę o śred 22 cm Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 galaretki "rubinowe" lub o smaku takim aby były ciemno różowe 3/4 słoiczka gęstego dżemu(...)dajemy 1/3 kremu budyniowego, a następnie cienką warstwę dżemu i znów herbatniki i tak aż do wykończenia masy budyniowej. Na ostatnią warstwę nie nakładamy dżem a galaretkę. 6. 1/3 tężejącej galaretki mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i wylewamy przy bokach w koło blaszki zostawiając pusty środek. Na środek wylewamy resztę galaretki już bez jogurtu. Gotowe ciasto chowamy do lodówki
Gotowanie...to proste !strony.Blachę wyścielić pergaminem i wyłożyć na nim ciasto. Z odkrojonych kawałków uformować brzegi lekko je zkręcając zrobić ramkę. Wstawić ciasto do lodówki na 30 min,potem ponakłuwać widelcem i piec 20-25 min w 200 stopniach robimy krem: Do garnka wlać niewielką ilość wody i zagotować.Następnie ustawić na nim drugi garnek lub miskę metalową i włożyć do niego
Swojskie jedzonkoprzełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli
Świat Ciasta