się w ustach, a na jednej się nie kończy. Składniki na rurki: 500g mąki pszennej 250g margaryny 250g gęstej śmietany 18% szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 1l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto na rurki : Z podanych składników otrzymamy ok 60 rurek. Mąkę, sól, margarynę i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum(...)duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy rurki. Smacznego
Słodki Zakątekułatw sobie życie i wylep od razu formę ciastem i tak schowaj do lodówki na 30 minut (zamrażalnik max 15). Schłodzony spód ciasta podpiecz w temp. 200 C przez 15 minut. Krem marcepanowy, to nic innego jak zblendowana masa marcepanowa z pozostałą częścią banana, roztopionego masła koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę
greenscarfWielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła,by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba
W kuchni Karmel-itkispotkać osoby sprzedające te pyszne owoce. Część kupionych jagód już zamroziłam, będą jak znalazł na zimę, a resztę wykorzystałam na koktajle, desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej papilotki wkładamy ciasto do wysokości 3/4 foremki. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem jagodowy: frużelinę miksujemy z serkiem mascarpone, masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnidalej miksując do połączenia składników. Na ciasto w formach wyłożyć ubita pianę bezową ,posypać pokrojonymi orzechami . Piec w nagrzanym piekarniku do 150 °C 45 minut. Ciasto można zrobić w większej formie i przełożyć kremem,owocami,lub bita śmietaną ,w zależności co kto lubi..Na święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej formie będzie niższe
w mojej kuchniPyszny deser, uwielbiam takie, moja rodzina też ;) Szybko znika, trochę czasochłonny, specjalne foremki też się przydadzą, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni ;) Te z udziałem kremu śmietankowego i czekoladowego. Polecam! Ps. Jeśli akurat jesteście na etapie planowania wakacji, polecam http://www.burco.pl/ - domy i apartamenty nad polskim morzem :) Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej(...)kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią
Domowa cukiernia Ewynaszym domu do sprzętów dołączyła ostatnio gofrownica, którą wykorzystujemy i testujemy maksymalnie. W ten weekend na deser były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu! Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru(...)dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego, posypka czekoladowa, 250 ml śmietanki 36 %, 2 łyżki cukru pudru, duża garść malin, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: ciasto gofrowe: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy
Lena GotujePrzepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Do miski(...)godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdka i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez około 10 minut. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić. Krem cytrynowy: Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić
Kuchnia DanusiSylwestra, o ile tylko pozwolicie im tyle leżeć. I to kolejne danie z serii „brzydko wyglądam, świetnie smakuję” Na bajaderki idealne będą prawie wszystkie ciasta. Nie nadają się jedynie te, zawierające krem. U mnie w roli głównej wystąpił piernik przekładany powidłami, nie wiem czemu nie cieszył się zbytnią popularnością ;(, ale również pierniczki dojrzewające (fakt, spokojnie mogły poleżeć jeszcze(...)lubię wiedzieć co jem, dlatego za bardzo ich nie rozdrabniam Podam poniżej proporcje, jakich użyłam do zrobienia bajaderek, jednak są one tak naprawdę umowne. Wszystko zależy od wilgotności ciast, jakich użyjecie do zrobienia bajaderek, ale też dżemu. Ja użyłam domowego, luźnego, ale mam w spiżarni swojej również dość zwarte . Masa na bajaderki musi być wilgotna, żeby dało się lepić kuleczki
Mieszam w GarnkuSkładniki: ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl śmietany 30% cukier do smaku 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g) szczypta soli Sos: 250 g truskawek cukier kieliszek czerwonego wina Przygotowanie: składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy. Do płynnej części
Luźna KuchniaTuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach(...)Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja mama zjadłam dwa kawałki, podobnie tata, który jest znawcą ciasta drożdżowego. Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna
Wypieki i Rumieńcesamodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej. Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek(...)brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym. Konkurs z Bonduelle - Wygraj
Chilli Czosnek i Oliwapomysłem zarówno na imprezę , jak i słodkości do popołudniowej kawki. Koniecznie zróbcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 150 g * masło – 100 g * cukier puder – 1 łyżeczka * mleko – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM: * mascarpone – 125 g * śmietana 36% – 300 ml * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe(...)łyżki DODATKOWO: *truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut – 200 C ( na złoto ). Studzimy. KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i podprażony kokos – mieszamy szpatułką
Ostra na SłodkoDodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić. Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię
SzczyptaSmaQPrzepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem budyniowy Składniki 1l mleka 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 6 łyżek cukru cukier waniliowy
RAROSSA