GRZYBKI 162Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 jaja 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków: Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić
Słodki Zakątek
Marysieńka 266ziemniaczaną oraz miodem i proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę(...)następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka
O kuchni z uczuciem
75. Ciasto orzechowe bez mąki 411Dziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają. Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do białek i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić
Jadło i czytadło
Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym i czekoladową polewą 256poziomkowa 3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Krem budyniowy: ½ l mleka Opakowanie budyniu waniliowego 200 gram masła Niecała szklanka cukru Polewa : ½ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie(...)niecałą szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy
Babeczki/kominki migdałowe z kremem waniliowo-cynamonowym 192pokrojonego w kostkę 70 g cukru 1 jajko 60 g mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego szczypta soli Składniki na krem: 120 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Mąkę przesiałam do miski. Dodałam masło pokrojone w kosteczkę i razem posiekałam. Dodawałam pozostałe składniki, tj. migdały, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszałam(...)wstawiłam na godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 170 ° C (termoobieg). Foremki silikonowe przepłukałam zimną wodą. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 6 równych części. Każdą część ciasta wkładałam do foremek/kubeczków tak, aby wypełniło całą wewnętrzną powierzchnię ok. 5 mm poniżej górnej krawędzi. Mocno docisnęłam, żeby na spodzie nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Foremki ustawiłam na blaszce
Kuchnia u Krysi
Nie marnuje – ryż 195Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie śmiało Nie marnuje – ryż Budyń ryżowy z nektarynką Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe Ryżowy budyń czekoladowy Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym Sałatka ryżowo – pieczarkowa Krem ryżowy z musem jabłkowym Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – ryż pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni
Szybka kremówka toffi z orzechami 204Szybka kremówka toffi z orzechami Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Często, gdy mam mało czasu lub nie mam ochoty na
Słodkie okruszki
Rurki z kremem-smaki dzieciństwa 229Bardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam
Moje Wyroby
Ciasto czekoladowe 17111Wilgotne, proste i niezwykle pyszne ciasto czekoladowe z czekolady gorzkiej i kakao. To najlepszy, perfekcyjny przepis na ciasto czekoladowe z gęstą polewą. Możesz je przełożyć kremem i podać nawet jako tort. - zawsze wychodzi - super wyrasta - niezwykle czekoladowe - wilgotne i puszyste
AniaGotuje.pl
Śliwki 189można cieszyć się nimi również późną jesienią Jak możecie wykorzystać śliwki w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Rustykalna ze śliwkami Granola z jogurtem i nasionami chia Ciasto drożdżowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami i kremem mascarpone Crumble śliwkowe Artykuł Śliwki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
TIRAMISU MIĘTOWE 208Inna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych
RAROSSA
Puree z dyni 369Puree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach
Ciastkozercy
Truskawkowe marzenie 166znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego placka z truskawkami trzeba spróbować! Artykuł Truskawkowe marzenie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pl
Bananowa rozpusta 207Rynek mnie wprost zadziwia. Kiedy banany sprowadzane z ciepłych krajów są tańsze od naszych rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko
MamaOskarka
TRUSKAWKOWE POLE 433Mama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho. Tym razem truskawkowe! Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową
Ostra na Słodko
Przepis #143 Czekoladowy torcik - bez mąki, jajek i mleka 166Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch ciasta można udekorować na przykład wiórkami kokosowymi lub posypką. Ciasto jest lekko wilgotne ale po leżakowaniu w lodówce nie problemu, żeby go pokroić
Health-Fit-Life
Tort z baletnicą 234Składniki biszkopt: 7 jaj rozm. L 21 dag cukru 17,5 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy 1 łyżka kakao 7 dag
czarrna od kuchni
NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH 425Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wcale nie mamy ochoty przesiadywać przy piekarniku ( tak tak, ja też czasami mam takie dni! ). „
Ostra na Słodko
Półkula malinowa 239Malinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy
AleTorcik
Truskawkowe marzenie 247herbatnikami. Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego trzeba spróbować! […] Artykuł Truskawkowe marzenie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.pl
TORT SNICKERS 320równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię
Słodki Zakątek
Fale Dunaju 2676Składniki ciasto: 1 kostka margaryny 30 dkg mąki 20 dkg cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa
czarrna od kuchni
CIASTO ŁABĘDZI PUCH 722ciasta zabierałam się długo. Z racji, że wyprawiałam córeczce chrzciny ciasta piekłam sama, więc wykorzystałam moment i upiekłam właśnie te ciasto. W smaku przypomina rafaello. Ciasto jednym słowem jest pyszne! Biszkopt przełożony najlepszym kremem kokosowym jaki w życiu jadłam. Jest delikatne, takie lekkie a nawet puszyste jak chmurka. Jestem miłośniczką takich smaków. Przepis zostaje już u mnie na długo
Kuchnia Paulettes
Orkiszowe tartaletki z figami i gorgonzolą 267masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej
Garniec Magalie
Tarta z malinami i kremem z serka mascarpone i czekolady 194Tarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę
Kuchnia Pokoleń
Orkiszowe tartaletki z figami i gorgonzolą 272masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo
Garniec Magalie
Rolada bezowa z musem malinowym 235Taką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać
Kuchnia Pokoleń
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 266Dla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by
Cynamonowe szczęście
Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 301niezwykle ważnym elementem portugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie
Słodkie okruszki
Najlepsze kruche ciasteczka z lentilkami 193cukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej kolorowe lentilki Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kształty (u mnie kwiatki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy lentilkami. Pieczemy w temperaturze
Cukiernia Pychotki
Ciasteczka orzeszki z nadzieniem z płatków owsianych. 241orzeszków lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem. Ja część nadziałałam także masą kajmakowa. Przygotowanie masy; Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem
Radość kipiąca uśmiechem.
Wiosna / Lato 2017: Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowo-rabarbarowym 213Cześć Pomału zbliża się pora na truskawki. Przeglądając zdjęcia trafiłam na ciasto z musem truskawkowym. Okazało się, że do tej pory nie podzieliłam się z Wami
blog.moje-pasje.info
Tarta cytrynowa 153Hej! Witam serdecznie! Czy jedliście kiedyś tartę cytrynową? Odkąd spróbowałam jej, zagościła u mnie na stałe. Jest delikatnie cytrynowa i fantastycznie puszysta. Po prostu rozkosz dla
Tylko pysznie
Ciateczka z marmoladowym zajączkiem. 224łyżeczki sody 320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą i zapełniamy nią zajączkowy
Sama słodycz i szczypta chili
Włoskie pączki ptysiowe z kremem budyniowym. Fritelle di carnevale 602Dzisiaj będzie przepis na małe pączki z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie. Pączki z kremem. Ponieważ podczas smażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej
Smaczna Pyza
KLASYCZNE PTYSIE ZE ŚMIETANĄ 186ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło :) SKŁADNIKI: Ciasto: woda 1 szkl. ( 250 ml.) mąką 1 szkl. ( szklanka poj. 250 ml.) masło
Kuchnia Paulettes
Krem daktylowy, czyli naturalny substytut białego cukru 253Wypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników
vaniliowoczekoladowa
Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy 220jeszcze gorące i widać jak masa wypływa. Na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze i jak widać nic nie wypływa bo pięknie wsiąknęło w ciasto. Smacznego! Artykuł Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf
Tort orzechowy 360Na specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do
czarrna od kuchni
Bułeczki dynie 265Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puree z dyni 214Puree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach
Ciastkozercy
FioLeTowA TarTA na MaśLanYm SpoDzie 293Składniki: spód: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 kostki masła łyżka zimnego smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli masa
Luźna Kuchnia
Sernik czekoladowy 294mieszamy. Ser: 50 dag sera 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka cukru z wanilią, lub kilka ziarenek wanilii Wszystkie składniki ubijamy na gładki krem. Blaszkę (23x33) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy część ciemnego ciasta, następnie masę serową i resztę ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy przy pomocy końcówki łyżki, widelca lub patyczkiem. Pieczemy ok 45 minut
Cynamonowe szczęście
Ciasto z herbatnikami 1222Bardzo smaczne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe „niebo w gębie”. Składniki biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 ) 6 jajek 1 szkl cukru 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort kawowy z bananami… 414Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchni
Ciasto kawowe z karmelem 285Coś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki
czarrna od kuchni
Tort Minionek 269Pierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał :) Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów
czarrna od kuchni
Masa owocowa z mascarpone do babeczek 202Jak zawsze mam w domu słodkie korpusy do babeczek na wypadek niespodziewanych gości. Mój mąż jest wielkim fanem masy owocowej do babeczek z tego przepisu, jednak
Mania Wypiekania
Tort kawowy z bananami… 573Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchni
Słoneczne ciasto 292Odrobina słońca w zimie :) Lekkie, delikatne, po prostu pyszne :) Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1
czarrna od kuchni
Ciasto marchewkowe 220powiedziałam im, że jest to ciasto marchewkowe :) Jednak nie zraziły się do niego i nadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny. Składniki: 2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 4 jajka
Amatorka kuchenna
Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe 227warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta. Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd
Di gotuje
TORT TIRAMISU 276Przepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm) Biszkopt 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt
RAROSSA
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 224Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu nie zastygło jeszcze całkiem
Cynamonowe szczęście
Szybki naleśnik śniadaniowy 204jednej i drugiej strony do momentu zezłocenia. Na początku na bardzo rozgrzanej patelni, a później średnio. Pierwszy raz przewracamy w chwili, gdy górna warstwa ciasta się zetnie. Podajemy z ulubionymi konfiturami, owocami, kremem czekoladowym i bananem, twarogiem - dowolnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku
Mini Pavlova 196nich „kapcie”. kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchni
Bounty 143zrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy przykrej niespodzianki). Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Jeśli ciasto robicie z przeznaczeniem dla dorosłych, możecie do kremu dodać jeszcze adwokat. Gdy ciacho będą spożywały wasze pociechy, pod masę kokosową można położyć warstwę kajmaku lub dowolnej konfitury. Smacznego! Normal 0 false 21 false false false
Wielki apetyt
Trifle czekoladowe z brownie - pełnia szczęścia 256nigdy nie za wiele i wykorzystałam je do jednego z moich ulubionych deserów. Trifle to wywodzący się z Wielkiej Brytanii deser składający się z ciasta biszkoptowego nasączonego sosem lub dżemem owocowym, przełożonego kremem i udekorowanego owocami. Ta wersja doczekała się oczywiście wielu wariacji, w tym mojej czekoladowej z lodami czekoladowymi i kawałkami brownie. Uwierzcie mi - to prawdziwa rozkosz! TRIFLE
KUCHARNIA
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 247tortownicy. Piec w 160-170°C przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko
Pełny talerz