Pyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką. Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też
Monia miesza i gotujebardzo rzadko ale jednak. Wszystko teraz kręci się wokół mojej malutkiej córeczki Jagódki, która jutro kończy 4 miesiące i nie zawsze pozwala mi na długie przesiadywanie w kuchni. Ciasto a'la 3 bit, ale napisze z czystym sumieniem, że lepsze, a wszystko za sprawą chrupiącego spodu, który nawet jeśli jest 3 dni w lodówce to nie mięknie i dalej(...)ciepłą wodą, aby stała się płynna. Wlać do sucharów. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25x 35 cm. Wyrównać łyżką zamaczając ją w wodzie. Wstawić do lodówki. Warstwy krem karpatkowy w 5 minut 2 op. mleko 800 ml. herbatniki 200 g. krakersy słone ok. 90 g. śmietana kremówka 30 % 600 ml. śmietan- fix 2 op. masa krówkowa
Kuchnia Paulettesźródło białka, a ja z tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę zieleninę na talerzu. Potem gdy zaczęłam chodzić do pracy, zaczęłam robić moją ukochaną zupę krem z zielonego groszku, robiło się ją dosłownie w kilka chwil, potem raz ciach do blendera i obiad gotowy, ile ja się tej zupy w pracy objadłam! Ale chyba największą(...)wszystko połączysz z nutą masła i świeżością cytryny, znajdziesz się w niebie, oj tak moja droga w kulinarnym niebie! To chodź i skosztuj! PRZEPIS NA NAJLEPSZE RAVIOLI: CIASTO - 5 żółtek - 180 g mąki pszennej tortowej - łyżeczka oliwy z oliwek - 1-2 łyżki letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, wybij do niego żółtka, dodaj oliwę i wodę. Zagnieć szybko
SMYKWKUCHNIłyżek mleka Rozpuścić w garnku masło, a następnie dodać do tego cukier, miód i mleko – wymieszać. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą i jajkiem, zalać to ciepłym roztworem. Wyrobić ciasto jak kruche, podzielić na 4 części i rozwałkować. Każdy placek pieczemy 8-9 min. w tradycyjnej brytfannie o rozmiarze 39,5 cm x 23,5 cm w temperaturze 180 stopni(...)zabieramy papier z plackiem i odstawiamy do wystygnięcia. Placki powinny być zrumienione, cienkie i po jakimś czasie bardzo twarde. Po przełożeniu ich budyniem, staną się idealnie miękkie. SKŁADNIKI NA KREM/ BUDYŃ 0,5 L mleka szklanka cukru 1 łyżka mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 kostka margaryny Mleko zagotować z cukrem. Przed gotowaniem odlać trochę mleka
Calzonella.comzaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę. W trakcie(...)jasny biszkopt i jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows
Kuchcikowoasi...Kawałek mniedown for English Zobacz film :) Kolejna zdrowa propozycja na pyszny deser. Naleśniki nie są tak delikatne jak z mąki pszennej, w strukturze bardziej papierowe, ale wciąż pyszne :) U mnie z kremem kasztanowym , pasują jednak do wszystkiego :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20-30 minut Ilość sztuk(...)chwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek. Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie. Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach ściągamy z patelni. Smacznego! *Można
Bazując na smakukremówki. (dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych(...)żółtko (ze sparzonego jajka) 100 g wiórek kokosowych cukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe. Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem. Masę wstawiamy
Bon Appetit Małgorzatyprezentuje się absolutnie wspaniale. Sama jestem zachwycona i smakiem, i wyglądem. Z informacji praktycznych: polewy zostanie, ale żeby ładnie oblać wszystkie porcje, potrzebny jest zapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Żelatynę do sernika namoczyć w zimnej wodzie. Serek i puree zmiksować na gładki krem. 150 g kremówki ubić. Pozostałą kremówkę zagotować, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Powoli wlwać żelatynę do masy kasztanowej, cały czas miksując. Na końcu dodać ubitą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUbite białka przekładamy na pergamin tak, aby nie wyszły poza okrąg, delikatnie ciągnąc masę ku górze (coś na kształt wulkanu). Na samej górze robimy lekkie wgłębienie, w którym umieścimy krem mascarpone i jagody. Tak uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego na 175 stopni C (termoobieg) piekarnika, aby po zamknięciu piekarnika zmniejszyć jego moc na 100 stopni C. W tej temperaturze pieczemy(...)bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto
gutfutEkspresowe babeczki kakaowe bez miksera. Puszyste, miękkie, delikatne. Można dosypać do nich kawę, wrzucić suszone posiekane owoce, udekorować puszystym kremem. Są pyszne! Z przepisu wyszło 16 babeczek. SKŁADNIKI: 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 łyżka pasty z wanilii lub aromatu duże(...)przesiane suche składniki. Nie potrzeba tu miksera. Dodaję mokre składniki i mieszam do połączenia, tak by nie było żadnych grudek. Formę na muffiny wykładam papierowymi lub silikonowymi foremkami. Wykładam ciasto do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam babeczki na ok. 25 minut na środową półkę piekarnika. Gotowe posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchniblatów makaronikowych… Jednak, wspaniałomyślnie i jednogłośnie po długiej i wyczerpującej walce mogę stwierdzić, że wojnę tę ostatecznie wygrałam. Moi pomocnicy w kuchni sprawili się dzielnie, nie ulękli się rozlanym ciastom, rozpływającym białkom i klapniętym bezą. Daliśmy radę i staliśmy się mistrzami w tej wojnie. Od tej pory nie straszne nam są zarówno beziki, Pavlowe jak i makaroniki… Przygotowaliśmy(...)uwiecznię ze szczegółami. Składniki: Na makaroniki: 3 białka* ¼ szklanka drobnego cukru 1 i ¾ szklanki cukru pudru (około 200g) 1 szklanka mielonych orzechów laskowych (około 100g) Na krem: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki *ważne aby białka pochodziły od dobrej jakości jajek, bardzo często na jajka z dyskontów spożywczych bezy, czy makaroniki nie wychodzą Oddzielamy białka od jajek i zostawiamy
Kolizje Smakówkalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego kilka kropel soku z cytryny/limonki sól pieprz suszona bazylia suszone oregano IV. Całość: 100 g sałaty roszponki 100 g sałaty batawia 200 g pomidorków koktajlowych 50 g czarnych, drylowanych(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek i papryczki. Zwiększamy ogień i wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Kalmary rozmrażamy i myjemy. Przygotowujemy ciasto. Do niedużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy jajko, bazylię i wodę. Ubijamy na jednolitą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju rzepakowego. Przy użyciu widelca krążki maczamy
DominikaDolciłyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik(...)wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika
Domowe Tortykaloryczne, ale warto od czasu do czasu "zaszaleć" ze słodkościami :) Pączki z poniższego przepisu najlepiej smakują w dniu smażenia. Oczywiście masę krówkową możecie zastąpić konfiturą śliwkową, dżemem jak i kremem czekoladowym. Składniki na 6-8 pączków: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (wagowo 250 g) 2 żółtka + 1 całe jajko 100 ml mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżka(...)mlekiem. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka, masło/margarynę, cukier wanilinowy i wódkę. Następnie wlać podrośnięty rozczyn. Całość wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podrośnięcia). Gdy ciasto podwoi swoją objętość to podzielić je na 6-8 części. Z każdego kawałka ciasto
Ugotowaćwtedy fajna zbita masa. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami(...)przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;) Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapuch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut . W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika(...)powierzchni nie posmarowane . Zrolować biszkopt na ciepło .Posypać z wierzchu jeszcze raz cukrem pudrem . Masło utrzeć ( łyżką ) z 3 łyżkami cukru pudru. Na wierzch rolady nałożyć ,, wężyk ,, kremu ( można ozdobnie szprycą do tortu - a można łyżeczką ) . Na kremie ułożyć maliny . Udekorować listkami mięty lub melisy . Wstawić na trochę do lodówki .Kroić ostrym nożem w grubsze plastry . Rolada
Buniabaje w kuchniZłociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki na muffiny: 75 g mąki 70 -80 g cukru 80 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko duże lub 2 małe 1 łyżka mleka 1/2
Domowy Smak JedzeniaMinęło już pół roku jak robiłam tego torta. Akurat na dniach moje drugie dziecko będzie obchodzić 4 urodziny, więc pomyślałam, że pora na tort z marca
Kuchnia domowa AniDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćNie , to nie jest żart! Naprawdę upiekłam chleb z lodów. Ja do tego celu wykorzystałam zwykłe waniliowe . Wy śmiało możecie zrobić z tych , które najbardziej lubicie
Ostra na Słodko