tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 100 g wody(...)gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany 1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego skondensowanego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNastępnego dnia ser jeszcze raz odcisnąć. Powinien być sypki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Dodać pastę krem pistacjowy, połączyć. Dodać odciśniętą żurawinę i posiekane pistacje, wymieszać. Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc. Rano odwinąć gazę(...)Kisiel rozmieszać w pozostałej wodzie, wlać do żurawiny, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Przestudzić. Pachę podawać z ciepłym lub zimnym sosem żurawinowym. Smacznego! Zamiast żurawin, można i w samym cieście, i w sosie użyć wiśni. Efekt będzie równie doskonały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przepis na pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia. Wystarczy masa kajmakowa, budyń, śmietana i przełożyć to wszystko herbatnikami. Jest naprawdę pysznie i bardzo słodko :) Składniki: 1 puszka masy kajmakowej ok 500 g herbatników 500 ml śmietany 36% 2 opakowania fix-u do śmietany 50 g gorzkiej czekolady Masa 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 500 ml mleka(...)szklanki mleka i zagotować, w pozostalym mleku wymieszac budyń z cukrem. Do gotującego mleka wlać masę, cały czas mieszając ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasny krem, nastepnie dodać po 1 łyżce budyniu. Miksować aż otrzymamy gładki puszysty krem. Blaszkę 25x30 wyłożyć folią spożywczą, na spód wyłożyć herbatniki. Masę kajmakową włożyć na chwilę do ciepłej wody, lepiej
magiczna kuchnia KasiPtysie, ptyśki, ptysiunie... Nie znam nikogo kto oparłby się chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba o tym pamiętać(...)ptysie. Zjadałyśmy po jednym na miejscu a dwa zabierałyśmy do domu na później. Te ptysie z nieistniejącej już osiedlowej cukierni nie zawsze były nadziewane bitą śmietaną, czasami był to krem z parzonych białek , ale trzeba przyznać, że równie pyszny jak śmietanka. Te ptysie śnią mi się czasami razem z innymi wspomnieniami dziecinnych lat, widać były i są dla mnie ważnym
Smaczna Pyzaporcjami dodajemy cukier puder. Do gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej(...)gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do całkowitego zgęstnienia, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na puszysty krem, pod koniec dodajemy amaretto. Gotowym kremem przekładamy upieczone placki. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaChatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych(...)jajko wiórki kokosowe i banan (opcjonalnie) cukier Przygotowanie: Twaróg ucieramy z połową kubeczka masła roślinnego i cukrem pudrem. Dodajemy go tyle ile chcemy - w zależności jak słodki krem lubimy. Miksujemy na jednolitą masę. 1/3 kremu przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy kakao - ilość również zależy od naszych preferencji. Herbatniki rozkładamy na pokrytej folią desce. Folia musi być na tyle wytrzymała
Kuchnia po mojemuopisać... Mieszają się smaki orzechów laskowych, czekolady i mleka w proszku. Ciasto jest wilgotne, odpowiednio słodkie, autorka przepisu twierdzi, że smakiem przypomina batoniki Kinder Bueno. Mój mąż podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g(...)Schłodzić. Masa serowa: 1,3 kg twarogu, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, 2 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki śmietanki 30%, 3 jajka, szklanka cukru, 2/3 szklanki kremu czekoladowego. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać jogurt naturalny oraz mleko w proszku i krem czekoladowy. Dokładnie utrzeć. Mieszając, powoli wlewać śmietankę. Dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościPyszny i zdrowy torcik twarogowy z patelni poleca się na śniadanie i nie tylko Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, smacznego, w miarę zdrowego i nie
Smaki ArmineSiemaneczko! Brat zakupił wyciskarkę do soków! Wychodzą cudownie zdrowe i obłędnie pysznie, w szczególności te marchewkowo-jabłkowe. Kto miał do czynienia z taką maszynką wie
fitolarun.blogspot.comMinęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale
W kuchni u MonikiMamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na SłodkoPitaja to owoc rośliny z rodziny kaktusa pochodzącego z Ameryki Środkowej i Meksyku, obecnie uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Smoczy owoc swoją nazwę zawdzięcza
Oryginalny smakPrzygotować spód. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej. Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz(...)cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną kawę – wymieszać. Sernik ( po 90 minutach pieczenia w 125 stopniach) wysunąć z piekarnika i rozprowadzić na nim równomiernie polewę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut w 125 stopniach. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować z piekarnika, tylko wystudzić je przy lekko uchylonych drzwiczkach
Nie tylko w kuchniSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!