wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik(...)przez ok 3 min. przykrywamy go folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego kremu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe placki. Na wierzchu kładziemy placek z krokantem. Smacznego
kulinarne odsłony patiubijając. Następnie dodajemy stopniowo wymieszane z wodą żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną, cappuccino oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (wyłożonej samo dno papierem do pieczenia) o średnicy 21 cm. Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 30- 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)blatów: 1 łyża kawy cappuccino 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ok. 200 ml gorącej wody opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy. składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy
Domowy Smak JedzeniaWydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety
Ola la LCHFjakbym nie ugotowała, to też nic by się nie stało. Ale jednak bywa, że mam ochotę postać chwilę nad garnkami, żeby później wydobyć z nich coś, co nie jest ciastem. Albo choćby deserem. Ostatnio C. znalazł sobie dodatkową pracę na weekendy (bo ta, którą już ma, jakieś sześćdziesiąt godzin w tygodniu plus dojazdy, to jednak za mało), więc kiedy(...)takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają naprawdę spory wybór) i zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie. Przypomniała mi o tym, że już dawno chciałam coś takiego przygotować - kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować
wyzwania kuchenneWytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować
wyzwania kuchennecukier puder do oprószenia Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g cukru kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ciasto delikatnie wymieszać łyżką przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem - stworzyć prostokąt (można też jak w przepisie przelać do blachy 32x39 cm) wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę) dodać zagęstnik do śmietany, 75 g cukru i cukier waniliowy (tak nie wanilinowy) ubić wszystko na puszysty krem - tu mi właśnie nie wyszło ;) trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać wystudzony biszkopt rozwinąć posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować roladę
Gotowanie z pasjąMini torciki o smaku cappuccino polecają się na deser :) Na specjalne okazje, jak i bez okazji. W czwartek blog będzie obchodził piąte urodziny, ale gdy naszła
Mienta blogJeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć
Bon appetit mon amieJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchnikakao, a do drugiej dosypujemy cukier (50 g). Każdą z mas dokładnie mieszamy z nowododanymi składnikami. Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód. Jasną masę wylewamy delikatnie na ciemny krem (najlepiej wlewać po środku). Przy pomocy widelca robimy esy-floresy, tak aby ciemna i jasna masa lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek. Tortownicę kilka razy opukujemy po bokach(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego
MyCookBook.plByłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu
Kuchnia domowa Anilukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka (ok 8 cm średnicy) po dwa na każdego mazurka. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 10 minut w temperaturze(...)nabierze złocistego koloru. Nie mieszamy, możemy jedynie potrząsać od czasu do czasu rondelkiem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, masło i odrobinę soli. Wszystko dobrze mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Kremem zlepiamy po dwa krążki, na wierzchu również smarujemy karmelową masą. Teraz najtrudniejsze. Czyli tzw. włosy z karmelu. Ja do jego przygotowania używam starej trzepaczki z obciętą końcówką - dzięki temu
Kulinarne Inspiracjedomu. Smakuje nam i to bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru(...)szpinak z olejem. Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem: 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową
Domowa cukiernia Ewykąpieli wodnej, nieco ostudź i dodaj do masy. Wlej śmietanę i połącz z resztą składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Lukier królewski (na 12 babeczek) : 1 białko około(...)sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut). Na każdą babeczkę nałóż łyżkę lukru, a następnie przymocuj ciepłego loda. Odstaw do zastygnięcia lukru. Krem maślany (na 12 babeczek) : 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki cukru pudru 200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie) zielony barwnik w proszku
Food SquareMazurek z owocami Mazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i
Ciastkozercyciasto rozpuszcza się w ustach Ciasto 3 Bit SKŁADNIKI: śmietanka36% -0,5 l herbatniki petit 1 duża paczka podwójna herbatniki petitki -1 paczka duża pojedyńcza masło ekstra -2/3 kostki masa krówka -1 puszka (510 g) mleko -0,5 litra i 2 łyżki bita śmietana w proszku -2 opak budynie śmietankowe z cukrem -2 opak czekolada ciemna na polewę(...)PRZYGOTOWANIE: Na dużej blasze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Przykrywamy herbatnikami. Budynie gotujemy w 1/2 litra mleka. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Wyłożyć budynie na herbatniki i znów przykryć budyń herbatnikami. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Gotową śmietanę wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwę herbatnikami. Czekoladę rozpuścić
Kuchnia Danusijednym żółtku i ubijamy, aż do uzyskania pęcherzyków powietrza. Na koniec dodajemy łyżkę wody różanej, po czym wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę(...)miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak. Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu Krem do przełożenia: - 200ml śmietanki kremówki 30% - 250g kremowego serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały
Sajkofanka smakuTorcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych Składniki: Spód: około 110g podłużnych biszkoptów około 60-80ml cytrynówki lub wiśniówki, malinówki lub delikatnie posłodzonej wody z sokiem z cytryny Krem: 17g żelatyny 170ml wody 600g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki cukru pudru 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g pokrojonego arbuza bez pestek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wierzch: 150ml schłodzonej śmietanki(...)przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na koło 5 godzin. Wierzch: 6. Dobrze schłodzony torcik wyjąć ostrożnie z tortownicy (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże
Mała Cukierenkaciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao. Przełożyć do szprycy jasne ciasto i wyciskać na blachę wyścieloną papierem wzorek (coś jak nieregularna kratka). Następnie do szprycy przełożyć ciemne ciasto i wyciskać pomiędzy jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15 minut (aż będzie upieczone ale z wierzchu sprężyste). Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na niego wilgotną(...)banana pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując dodać serek i żelatynę. Dobrze połączyć. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, położyć na nim galaretkę i owoce, zwinąć. Odstawić do lodówki do kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia. Foremki do tartaletek mam silikonowe więc ich nie trzeba niczym smarować, metalowe foremki smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką. Równomiernie wkładamy do nich ciasto. Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni (możemy sprawdzić stopień wypieczenia cienkim patyczkiem do szaszłyków do tzw. suchego patyczka). Tartaletki studzimy i wyjmujemy z foremek. Galaretkę rozpuszczamy(...)grudek i szybko przekładamy do babeczek. Na tartaletkach układamy świeże, pokrojone truskawki, przy pomocy łyżki polewamy je resztą tężejącej galaretki, odstawiamy do lodówki aby masa stężała. Możemy też zrobić krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy na wystudzone tartaletki i ozdabiamy truskawkami. Przed podaniem posypujemy tartaletki cukrem pudrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmlekiem, a następnie dodajemy do masy sproszkowane daktyle i kilka kropel aromatu rumowego. Całość mieszamy i jeśli konsystencja jest za rzadka to dosypujemy kakao lub do kruszamy herbatników lub ciasta jeśli jeszcze nam zostało. Jeśli masa wyszła za sucha to dodajemy jeszcze mleka lub miękkiego masła. 4. Z masy formujemy trufelki i obtaczamy je w kakao zmieszanym ze sproszkowanymi daktylami(...)pisałam zrobić zakupy w sklepie internetowym Bee.pl W sklepie zamówiłam: - daktyle suszone - daktyle sproszkowane - kawę inkę bio - napój kokosowy w proszku - żurawina suszona cięta - płyn do naczyń ekologiczny - krem orzechowy - napój mila vanila cola - ziołowe czarne mydło Paczuszka ze sklepu bardzo szybko do mnie dotarła. Zadowolono jestem z niej ogromnie, zwłaszcza że nie musiałam tych wszystkich rzeczy "taskać" ze sklepu
Gotowanie...to proste !drugim naczyniu jajko rozbełtać z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Dodać posiekane snickersy, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Sos karmelowy: 125 g cukru 2 łyżki wody 75 ml śmietany kremówki(...)minuty, do uzyskania bursztynowego koloru. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić. Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 batoniki snickers Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do rękawa cukierniczego z szeroką tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić
Domowa cukiernia Ewyherbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) Zapraszam :) Składniki : 750 g sera białego półtłustego 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy(...)galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy i żółtka, wszystko utrzeć na gładki krem, następnie wyłożyć do miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód
Sama słodycz i szczypta chilidanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju rzepakowego 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć(...)szpinak z olejem. Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem: 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową
Domowa cukiernia Ewypór roku. Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem: 2 opakowania serka do smarowania cytryna 3 łyżki cukru pudru Dynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym(...)pieczenia, przyklepujemy. Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika
sama złodycz