napisem „fit” oraz zbożowe) margaryna gotowe sosy, zupy ( w słoiczkach) mrożone warzywa z dodatkami np śmietaną, sosem fast foody gotowe ciasta ( w pudełkach, zapakowane w folie oraz ciasta mrożone), dodatkowo oprócz oleju palmowego utwardzonego posiadają spulchniacze i ulepszacze mąk, a już taka kompozycja jest absolutnie dla nas, a zwłaszcza dla dzieci niewskazana! desery bez gotowania (budynie, śmietanki(...)przypadków ) płatki śniadaniowe (czytaj etykiety zwłaszcza płatków smakowych) gotowe obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa typu 2w1 i 3w1, napoje kawowe oraz zabielacze do kawy i herbaty
W Kawiarencekoniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)ładnie odparuje wyjąć goździki oraz cynamon, dodać do musu 1 opakowanie galaretki o smaku gruszkowym ( suchy proszek)dokładnie wymieszać i już nie gotować. Warstwa kremowa: Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła Beza - składniki: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 ½ szklanki pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS! 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
W garach u Gosijednowarzywnej”. Jest bardzo gęsta (nieco gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie(...)jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi z ciasta śniadaniowego, na które przepis znajdziecie tutaj). My obcinając kalorie podajemy są samą. Składniki: ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 0,5 kg gotowanego kurczaka podzielnego na mniejsze kawałki
Pociąg Do Kuchnijednowarzywnej”. Jest bardzo gęsta (nieco gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie(...)jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi z ciasta śniadaniowego, na które przepis znajdziecie tutaj). My obcinając kalorie podajemy są samą. Składniki: ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 0,5 kg gotowanego kurczaka podzielnego na mniejsze kawałki
Pociąg Do KuchniWymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem i piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Przetrzeć 100g jeżyn i wymieszać z 1,5 łyżki cukru. Zagotować 50 ml wody z 1,5 łyżki cukru i połączyć(...)wody. Śmietanę ubić na sztywno. Przetrzeć 400g jeżyn i wymieszać z 150g cukru i sokiem z cytryny. Całość wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, jogurtem i ubitą śmietaną. Lekko schłodzić. Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie górę udekorować pozostałymi jeżynami i zalać galaretką rozrobioną
kuchnia doskitylko wygląd z zewnątrz ale i cudowny orientalny zapach. Miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej(...)szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami. Ja spokojnie się
ClauditteMissCookingjajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli W rondelku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku(...)odstęp (nasze eklerki będą rosły podczas pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy. Na krem: 400ml mleka 1 budyń na 0.5l mleka cukier wg zalecen na opakowaniu budyniu łyżeczka cukru
Walijskie Pichceniemasła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę(...)stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego
kolorowotorcikowoBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis naTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale
Kolorowy Przepisownikzakupów Jak gotowaliśmy W niedzielę za jednym zamachem upiekliśmy ryby i frytki, warzywa do makaronu stir free i burrito, piersi kurczaka, piersi indyka do burrito, dynię i pomidory do kremu dyniowego. Tylko makaron z sosem pomidorowym na piątek zrobiliśmy w całości w czwartkowy wieczór – ale zajęło nam to mniej niż godzinę, a sos niepostrzeżenie zrobił się sam! Polecamy(...)poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory i raz wychodzi idealne, a kiedy indziej zupełnie przeciętne. Jeśli nie macie czasu i ochoty na własnoręczny wyrób, kupcie gotowe placki, zwijajcie buritto i cieszcie się
Niedzielny kucharzpyszne... :-) Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne. Przygotowałam na blaszce 33x23cm. Składniki spodu: - 250g sucharów (u mnie bez cukru) - ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego) Składniki masy serowej: - 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka ) - 0,5l kremówki - 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatyny Składniki warstwy owocowej: - 250g odszypułkowanych truskawek - 1 galaretka agrestowa(...)polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne ZdroweTakie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Malinowy curd: -600g malin -sok z 1 cytryny -185g drobnego cukru -6 łyżek mąki kukurydzianej -5 żółtek -75g masła Świeże maliny opłukać(...)cytryny, wsypać cukier puder i zacząć podgrzewać, często mieszając. W tym czasie wsypywać przez sitko po 1 łyżce mąki kukurydzianej ciągle mieszając (aby nie powstały grudki). Po zagotowaniu kremu gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Krem zdjąć z ognia, i dodawać po 1 żółtku, ciągle mieszając, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i poczekać do rozpuszczenia. Gotowy krem
Receptura smakupiec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki(...)będzie prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kokos usmażyć na łyżce masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać kokosem. Udekorować resztą kremu i porzeczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowsiano -jaglane naleśniki z domowym kremem czekoladowym z ciecierzycy i wegańskim sosem czekoladowym ~ Wczoraj pierwsze wegańskie kluski - dzisiaj pierwsze wegańskie naleśniki... :) Trochę stresu przy patelni było, ale jak widać wyszły "względnie udane" :) Za to w smaku były o wiele lepsze niż w wyglądzie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżka mąki jaglanej(...)sojowego (lub mleka sojowego + wody gazowanej) ~łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsdeserek idealny na każdą porę roku, bo można je zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednymi z moich ulubionych są te z owocami, które ułożone na kremie czy budyniu nie dość, że świetnie smakują to też zachęcająco wyglądają. U Nas dziś kolorowo i owocowo czyli takie babeczki wspominające lato w jesienne dni. Tartaletki z budyniem i owocami(...)dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia na złoto
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca), - Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik? Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki(...)sklepach udaje się znaleźć produkty, które czekają na konsumpcję właśnie w takich słoiczkach. Swojego czasu znalazłyśmy mięsko (zresztą bardzo dobre), ale sprawdziłyśmy i szklaneczki po smarowidłach kanapkowych (np, kremach czekoladowych) również wytrzymują temperaturę. To chyba zasługa bardzo grubego dna. Delikatny, wilgotny chlebek rozpływa się w ustach. Smak jaki opanowuje zmysły może rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym
Wypisz Wymaluj