ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:1104/1378)

Jadalne prezenty, czyli jak niezobowiązująco, ale od serca obdarować bliskich 89

widzianymi znajomymi. Taki upominek nigdy nie stawia obdarowanego w niezręcznej sytuacji, kiedy czuje się zobowiązany zrewanżować. Ja takie prezenty uwielbiam i dawać, i otrzymywać. Może to być własnoręcznie upieczone ciasto czy deser w fantazyjnym słoiczku, przewiązanym kolorową wstążeczką i ozdobionym wydrukowaną na domowej drukarce etykietą. Czasami kupuję jakieś drobne przetwory tylko dla oryginalnego słoiczka. Wykorzystuję je potem właśnie do takich(...)celofanem i związać kolorową wstążką, a wyjdzie naprawdę uroczy (i pyszny!) upominek. Szukacie przepisu na muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada jagodowo malinowa 108

Nikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście

wesoła kuchnia
Rolada piernikowo żurawinowa 336

wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia. Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny(...)żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca. Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę. Polewa: Do miseczki przekładam czekoladę

wesoła kuchnia
Ciasto kokosowo- śmietankowe 137

Słodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo

Kuchnia w czekoladzie
Polisada babci Basi 171

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Szybka tarta z masą karmelową, czereśniami na spodzie Oreo 119

Spód: ok. 270 g Oreo (z masą) 4-5 łyżek stopionego masła 500 g serka mascarpone pół puszki masy kajmakowej 2 garście czereśni Ciastka zmielić w

Czerwień i błękit
Beza Pawłowej z owocami 86

Beza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a

Gotowanie-uk
Tarta cytrynowa z truskawkami i białym winem 132

niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)cytryny Śmietanę, jajka, wino i cukier umieszczamy w garnku. Miksujemy na gładko. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy masło, skórkę i sok, mieszamy do rozpuszczenia. Krem wylewamy na upieczony spód. Pieczemy 20-25 minut w 165*C, do ścięcia wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia. Na zimny wierzch wykładamy truskawki. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière 180

spód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut. 2. Przygotować Crème(...)przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki. 3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny

Mama Gotuje
Kakaowe naleśniki z mascarpone i owocami 347

Pyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc zapraszam do smażenia.  składniki: 3 szklanki mąki pszennej, użyłam mąki z Młynu Kopytowa typ 500  2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki(...)łyżki kwaśniej śmietany 18% olej do smażenia 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki słodkiej śmietanki dowolne owoce, u mnie borówki i maliny cukier puder do posypania Przygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka po to aby serek nieco rozrzedzić żeby lepiej

Monia miesza i gotuje
Szybki torcik 126

2 000 000 wyświetleń ...a nawet już ciut więcej..dziękuję bardzo , że tu do mnie zaglądacie ..i zapraszam do dalszego odwiedzania..a także zapraszam do wzięcia

Moje domowe kucharzenie
Muffinki a'la Tiramisu 233

puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto:  110 g masła,  110g mąki pszennej,  110g brązowego cukru,  2 jajka, łyżka kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  1 opakowanie śmietan-fix,  łyżka cukru waniliowego,  starta czekolada do posypania.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania

Z miłości do słodkości
Tarta z musem jagodowym 182

folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód(...)więc można więcej) Przygotowanie: Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Jagody zblendować na mus. Dodać do kremówki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną dodać do kremu mieszając. Mus wylać na ostudzony spód tarty. Wierzch można   dodatkowo udekorować jagodami ( u mnie serce ze strzałą). Wstawić na 2h do lodówki Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Delikatny chłodnik szparagowo - bazyliowy 129

Mam nadzieję, że  w najbliższym czasie zacznie się znowu piękne lato z prawdziwymi upałami. Zbliża mi się urlop i marzę żeby w kończy wypocząć i

Niezły Młynek
BEZY Z KREMEM LIMONKOWYM 202

    Już tylko kilka godzin dzieli nas od szczególnych dni, gdzie to nasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym

W kuchni Karmel-itki