ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:1116/1378)

Tort Jamajka -tort motyl 152

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował wszystkim.  U nas dwie wersje, klasyczna- tort okrągły i tort motyl:)   biszkopt 7 jajek 7 łyżek mąki pszennej ( lub5 mąki i 2 kakako) 7 łyzek cukru szczypta soli do białek łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowa(...)dżem porzeczkowy ( lub inny) 2 galaretki cytrynowe banany 4-5 sztuk ozdoby na wierzchu masa czekoladowa i białą czekolada Biszkopt pieczemy i studzimy, zimny przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy krem, zimną śmietankę ubijamy z fixami, pod koniec dodajemy cukier i serek.  Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy. Blaty można nasączyć, herbatą lub sokiem. Pierwszy blat smarujemy

Takie tam pichcenie
Bułki z serem żóltym + konkurs 167

podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko zagnieść je rękami i podzielić na 4 równe części (każda po około 128 g). Uformować z nich podłużne bułeczki i pozostawić na blaszce wyłożonej papierem(...)Informuję również, że na Facebooku ruszył konkurs, w którym do wygrania są dwie fantastyczne książki "Przepis na Kopernika", a w nich mój przepis i zdjęcie na Mini Pavlovy z kremem piernikowym i pieczonymi śliwkami. Zapraszam do zabawy! Link do konkursu: klik

Nastoletnie Wypiekanie
Francuski tort Malakoff 162

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest tort Malakoff. Delektować się nim mogą tylko i wyłącznie goście +18. Swój niepowtarzalny smak i aromat bowiem zawdzięcza małej nutce

Różne smaki w kuchni
Tort komunijny 216

formy o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu. Masa twarożkowa(...)gładkości. W drugim naczyniu umieścić kremówkę i 50 g cukru pudru, całość ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do twarożku, w dwóch turach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Masa śmietanowa: 800 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowa cukiernia Ewy
Domowe tiramisu 196

To nie prawda, że dobre i fenomenalne tiramisu można zjeść tylko w dobrej restauracji. Pokażę Wam jak przygotować domową wersję tego pysznego tiramisu – szybko i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Imbirowy crème brûlée i "Awaria małżeńska" 123

imbiru. Składniki (na 5 dużych kokilek lub 4 duże i 3 niskie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% 3 cm imbiru 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki (200 ml) cukru po płaskiej łyżeczce ciemnego cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Może(...)Żółtka wymieszać z cukrem rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Nie napowietrzać . Chodzi tylko o wymieszanie żółtek. Do żółtek dolewać ciepłą śmietanę, miksując na najniższych obrotach do rozpuszczenia cukru. Krem przelać przez gęste sito do naczynia, z którego wygodnie będzie przelewać krem do kokilek. Krem przelać do kokilek do wysokości ok. 5 mm od górnych brzegów naczynka. Napełnione kokilki wstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffiny dyniowe 223

tytanową Unikatowy podświetlany pierścień – zmienia kolor na różnych poziomach prędkości (każda z prędkości odpowiada konkretnym rodzajom żywności) Przewód zwijany na podstawie W zestawie tarcza tnąca, ścierająca, końcówka do zagniatania ciasta Tarcza do ścierania ziemniaków Moc 850W Elementy nadają się do mycia w zmywarce LINK DO PRODUKTU: http://pl.russellhobbs.com/russell-hobbs-products/food-preparation/food-processors/illumina-food-processor-20240-56.html MOJA OPINIA: Robot kuchenny Illumina spisał się na medal! Przyrządzałam(...)bardzo często. Warto zwrócić uwagę na nowoczesny design robota. Wygląda świetnie i łatwo komponuje się w kuchennej przestrzeni. Robot jest rewelacyjny i naprawdę godny polecenia! . DANIA Z WYKORZYSTANIEM ROBOTA KREM OWSIANO-BANANOWY - http://tetiisheri.blogspot.com/2016/10/krem-owsiano-bananowy.html ZIELONY KOKTAJL http://tetiisheri.blogspot.com/2016/10/zielony-koktajl.html DYNIOWE GOFRY http://tetiisheri.blogspot.com/2016/11/dyniowe-gofry.html

Tetiisheri
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 111

szybkie w wykonaniu omlety biszkoptowe. U mnie były ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, ale Wy możecie je nadziać tym na co tylko macie ochotę... owoce, ulubiony krem, mascarpone.  Omlety te przypominają mi dzieciństwo i małe co nie co kupowane w cukierni :) Do posmarowania omletów wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki od  Dagoma . Z podanych proporcji wyszło(...)masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać małe porcje ciasta formując koło (ciasto powinno być dobrze rozsmarowane by było cienkie). Wstawić do piekarnika na grzanego do 200'C i piec od 6 do 8 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika

Zrób to smacznie
Tort Rafaello 168

ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.   Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.    Całość dokładnie mieszamy.   Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy biszkopt a następnie kroimy(...)wiórek kokosowych. Całość dokładnie mieszamy i 1/3 nakładamy na migdały. Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą. Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu. Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną

paapilotkaa
Lodowiec 154

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych.  Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy. Przepis pochodzi z moich własnych, dawnych notatek. (Tortownica około 21 cm) Masa: 200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną(...)cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem). Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Ostudzić. Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce

Di gotuje
ZUPA-KREM KOPERKOWA 160

   Stragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak

W kuchni Karmel-itki
Kolorowa łąka – tort chałwowy w stylu angielskim 168

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni   50-60 min. na najniższej tacy. Przepis znaleziony tutaj . Masa chałwowa: Ugotować(...)wymieszać z łyżeczką cukru pudru i pół szklanki przegotowanej wody) i przełożyć masą chałwową. Masa maślana: utrzeć masło dodając stopniowo cukier puder, dodać łyżkę wody lub trochę więcej, aby krem był gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowaną masą obłożyć cały tort, wygładzić górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą

Domowa Cookierenka Agi
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 243

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 90

Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce "  ? To

Cztery Fajery
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 133

uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. MASA MAKOWA Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i mlekiem kokosowym. Gotować ok 15 minut ciągle(...)odciąć róg. MASA JOGURTOWO - KOKOSOWA Jogurt i twaróg zblendować na gładką masę z ksylitolem. Dodać mąkę kokosową (2 łyżki) i wymieszać. Poczekać kilka minut aż mąka napęcznieje i jeśli krem jest zbyt luźny dodać jeszcze jedną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem lub woreczka strunowego i odciąć róg. PRALINY MAKOWE Figi, daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą

Candy Pandas
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 169

streptococcus i staphylococcus. Pomaga w leczniu infekcji ucha u małych dzieci (wykorzystanie extraktu) stosowany jest na poparzenia słoneczne (nagietkowe maści i olejki). Poniżej tekstu przepis na domowy olejek nagietkowy kremy zawierające kwiat nagietka chronią skórę i pomagają redukować zmarszczki poprzez stymulację kolagenu pomocny jest w leczeniu pólpaśca i brodowczaków o podłożu wirusowym stosowany przy płukaniu jamy ustnej, łagodzi bóle gardła(...)pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
22. Cydrowe babeczki czekoladowo - owocowe bez tłuszczu 162

Kuchnia wegańska. Składniki na polewę: 200g dżemu z owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Składniki na 13 babeczek: 400ml cydru - około półtora małej butelki 120g suszonych moreli szczypta soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego 190g cukru trzcinowego 80g kakao w proszku 2 łyżeczki octu jabłkowego(...)waniliowy, cukier oraz kakao i dokładnie zmiksować. 4. Po ostygnięciu dodać posiekaną na kawałki gorzką czekoladę. 5, Przesiać sodę oraz mąkę przez sito i dokładnie wymieszać z masą na ciasto. 6. Foremki na babeczki wypełnić całkowicie ciastem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra - dół. 7. Podawać z wcześniej przygotowaną polewą. Smacznego!  Porady Jeżeli masa na ciasto

Pland based fille
Zbożowe tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia. 164

Święta Wielkanocne. Z takich małych słodkości na pewno ucieszy się każdy, a Wam ich przygotowanie nie sprawi problemu. Spróbujcie. Składniki: (na 3 tartaletki) około 135 g zbożowych ciasteczek z kremem o smaku mleczno-miodowym * 100 g margaryny około 6 czubatych łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio około 9 łyżeczek płatków migdałowych Helio * np. BelVita (8 sztuk) lub podobne Przygotowanie(...)mnie z wyjmowanym dnem, co ułatwia późniejsze wyjęcie tartaletek), lekko ugniatając je łyżeczką. Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, gdy masa odpowiednio zgęstnieje tworząc nam kruchą zbożową babeczkę. Na wierzch każdej tartaletki (na środek) wykładamy i rozsmarowujemy łyżeczką masę orzechową z kawałkami orzechów (około 2 czubate łyżeczki

Słodkie okruszki
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 127

pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga oko, smakiem usta. Polecam zrobić w kolejnym sezonie, kiedy tylko porzeczki ponownie zagoszczą w naszych ogródkach. Składniki: 0,5 kg czarnych porzeczek* 200 ml spirytusu(...)jego nadmiaru i całość przelewamy przez filtr do kawy do butelek. Likier odstawiamy na 3 miesiące by nabrał mocy. Na zdrowie! *Porzeczki po zrobieniu likieru można wykorzystać do ulubionego ciasta. Należy je wcześniej dobrze wysmażyć, by pozbyć się goryczki alkoholu

Mango Papaja
Muffinki Oreo 113

wiórków kokosowych 100g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone(...)jednym ciasteczku Oreo. Na każde ciasteczko wlewać po kilka łyżek masy (mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180 ° ok. 15-20 minut. Składniki na krem: 250ml śmietanki 30% lub 36% 125g serka mascarpone 10 ciasteczek Oreo (może być mniej) 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie kremu: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając serek mascarpone. Ciasteczka

Mania Wypiekania
Muffinki cytrynowe 129

razem do kawy zamiast słodkich ciast zrobiłam orzeźwiające muffinki cytrynowe. To dobra alternatywa dla osób nie przepadających za słodyczami (u mnie wyjątek taki stanowi mój tata). SKŁADNIKI 125 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 2 cytryny 250 g mąki tortowej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)papierowe foremki. Do miski dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i skórkę startą z cytryn. Wymieszać. W kolejnej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ubijania wbić jajka i krótko zmiksować tylko do połączenia składników, po czym mikser odstawić. Dodać jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać szpatułką lub łyżką. Połączyć suche składniki

Passions hobbies life
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 160

jest rowniez niskokaloryczny. Skladniki na spod biszkoptowy: 200 g drobnego cukru 4 jajka 9 lyzek oleju np.rzepakowegp 200 g maki gryczanej 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem: 375 soku z czarnego bzu 100 g drobnego cukru 1 op.budyniu waniliowego 1 op.zelatyny w proszku lub w listkach 400 g smietany kremowki Ozdoba gory: 250 g soku z czarnego(...)make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku. °Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodko-kwaśna 156

żurawinie. Choć na surowo niezjadliwa, po upieczeniu staje się idealnym dodatkiem do słodkich ciast - kwaskowa, pyszna! W dodatku ten kolor... Sami powiedzcie, jak tu jej nie kochać...? Po upieczeniu ciasta została mi odrobina, i zastanawiałam się, co z niej przygotować. Najprościej byłoby upiec kolejną blondynkę, ale... Chciałam poeksperymentować, poszukać nowej pary dla żurawiny. Z pomocą przyszła mi  Kabamaiga(...)świetną rekomendacją. Jak z pewnością zauważyliście, staram się tłumaczyć wszelkie nazwy. Jednak curd - przynajmniej dla mnie - jest nieprzetłumaczalny. Ma coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 179

miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy(...)ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM

My Culinary Art
Rurki z kremem (bitą śmietaną) 186

pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się tylko na nie ochotę :) Moja koleżanka mrozi takie rurki, wyciąga na 20 minut przed podaniem, nadziewa kremem i zawsze są pyszne :)  Nikt mi nie wierzył, że zrobiłam je sama... każdy myślał, że są kupne i nawet zostałam spytana w jakiej cukierni je kupiłam? To chyba największy(...)posypania:   cukier , do foremek :    margaryna i bułka tarta. Przygotowanie:       Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, margaryna, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej, Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy

Aga w kuchni