ciasta z borowkami - 1003 przepisów (strona:46/67)

Siła wyższa i naleśnik. Z piekarnika 196

wspólnego gotowania, więc wyciągnęłam składniki z lodówki i szafek, i przystąpiłam do działań. Sprawa jest prosta: mokre składniki, suche składniki, wszystko razem mieszamy - i czekamy pół godziny. Następnie wylewamy ciasto do blaszki, pieczemy, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, i zajadamy się z rozkoszą . Naleśnik wyszedł delikatny, mocno owocowy i lekko słodki. Creme fraiche i słodki syrop klonowy to do niego(...)borówek amerykańskich dodatkowo: 6 łyżek creme fraiche (18%) syrop klonowy Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami, cukrem, proszkiem, sodą i solą. Maślankę dokładnie wymieszać z wodą. Jajka roztrzepać, dodać maślanę, masło i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchuch, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dno równomiernie wysypać jagody. Zalać ciastem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biskwity z bitą śmietaną i owocami 205

cukrem, dodaje żółtka i łączy z mąką, a potem piecze, tylko w wersji mini. Omleciki zawsze nadziewam bitą śmietaną i dodaję sezonowe owoce, tym razem z działki przywieźliśmy borówki i poziomki, więc one stanowią owocowy dodatek do bitej śmietany. Piotrek lubi też gdy omlety są obficie posypane cukrem pudrem. Ja przygotować biskwity z bitą śmietaną i owocami / omleciki biszkoptowe(...)pszenną i ziemniaczaną mieszamy i przesiewamy. Przygotowujemy 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Na każdym z nich rysujemy po 4 okręgi o średnicy ok. 10 cm każdy. Ciasto na omlety przygotowuję w mikserze. Oddzielamy żółtka od białek. Do misy wbijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru nie przerywając ubijania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Borówkowy sernik na zimno 222

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który

moj przepis na
Jogurtowe placuszki z jagodami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 136

łyżki oliwy z oliwek do podania syrop klonowy, jagody i borówki lub jogurt naturalny Jogurt naturalny mieszam z jajkami, solą i cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

Mango Papaja
Klonowe muffinki z orzechami lub owocami 161

duże jajko 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie jeden z dodatków do wyboru:  rodzynki, jagody, borówki amerykańskie, dowolne posiekane orzechy opcjonalnie: kruszonka lub lukier lub połówki orzechów do ozdobienia  Przygotowanie W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuścić i przestudzić(...)niewielkimi porcjami dodawać zawartość miseczki z mąką i mieszać, do czasu aż nie będzie grudek. Na koniec wsypać ulubione dodatki i delikatnie przemieszać. Wyłożone papilotkami foremki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 wysokości, ewentualnie udekorować orzechami lub posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. (do czasu aż patyczek będzie suchy). Po upieczeniu wystudzić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pudding chia z owocami 148

które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym targu czy ryneczku. Polecam Wam gorąco. Zerknijcie

SMYKWKUCHNI
Deser ptasie mleczko z niespodzianką 173

mojprzepisna.pl | Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z

moj przepis na
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 201

masy jaglanej równocześnie intensywnie mieszając. Na koniec dodaj borówki amerykańskie. Gotową masę wlej na ostudzony gryczany spód i wstaw do lodówki aby masa stężała. WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ  do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową

Kuchnia bezglutenowa Loli
Deser na serkach homogenizowanych z ananase 246

Składniki: 2 niebieskie galaretki ( u mnie była jedna o smaku frugo, a druga wieloowocowa), 450g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 6 większych borówek, 6 plastrów

W kuchni u Moniki
Sernik z owocami na spodzie brownie 157

łyżki - tak jak lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej :) Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo - ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje(...)zastosowałam (oryginalny przepis w linku powyżej), a wykonanie cytuję za autorką ze zmienioną wielkością blaszki. Nie miałam tylu truskawek, a na pole daleko :P więc prawie połowa była z borówkami, a jeszcze paseczek z jeżynami - ze wszystkimi owocami doskonały, choć najlepszy z truskawkami, uwielbiam truskawki :) Składniki: Brownie: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki kakao 1 czubata łyżeczka

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałami 177

wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne za sprawą cynamonu, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy łyżka, którą mieszamy składniki suche z mokrymi i już! Latem truskawki i rabarbar możemy zamienić na borówki i maliny(...)suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (lub 190 stopni bez termoobiegu

Smakowity Blog Kulinarny
Omlet idealny 148

jajka sól 1 łyżka mąki serek waniliowy borówki olej roślinny do smażenia Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Biała ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzep żółtka. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami i mąką. Na dużej patelni rozgrzej 1 – 2 łyżki oleju roślinnego. Wylej ostrożnie ciasto i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj

Moja pasja smaku
Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 193

ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym 127

czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa ” ( absolutnie nie ma być gładka! ).Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.RACUCHY:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste  niż ciasto naleśnikowe.Odstawiamy

Ostra na Słodko
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 1098

Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka (2% lub 3,2%) 1 szklanka kaszy manny 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu) 1/2 opakowania masła (100 g) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego duża szczypta cynamonu 2 czerwone galaretki np. truskawkowe świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek(...)wystawała. Chłodzimy. Wlewamy powoli na wierzch tężejącą galaretkę (nie popełnijcie tego błędu co ja – zaczęłam wlewać zupełnie płynną i zamoczyłam biszkopty). Wkładamy do lodówki na całą noc – ciasto stężeje i schłodzi się. Post Ciasto z kaszą manną i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania