Babeczki i muffinki to wypieki, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ciekawa jestem, do której z grupy Ty należysz? Choć mają specyficzny smak, to ja
Wiszniówkaniedzielne leniwe popołudnie czy na zwykłych plotkach przy kawie :) Spróbujcie! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (na około 19-20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 22 cm): podwójna porcja na ciasto z TEGO przepisu SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 600 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka(...)łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 150 - 170 g mascarpone (zimnego) cukier puder do dosłodzenia kremu (opcjonalnie, ja dodałam 2,5 łyżki) dżem truskawkowy (lub inny według uznania) maliny, borówki, truskawki do dekoracji listki mięty cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Usmażone placki pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ganku zagotuj 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). W pozostałych
Słodko-Słony Świat Ilonyporcjami suche składniki, całość mieszamy. Jeśli masa będzie za sucha – dolewamy mleka żeby ją delikatnie rozrzedzić. Finalnie powinna być bardzo, bardzo gęsta ale w miarę gładka. Równe porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię łyżką i smażymy placki na małym ogniu, na suchej patelni, z obu stron. Przewracamy pancakes wtedy, gdy na ich powierzchni zaczynają tworzyć się dziurki po pęcherzykach(...)powietrza. Z tej porcji wyszło 20 regularnej wielkości pancakes (około 8-10cm średnicy). Maliny zmiksowałam ze słodką śmietaną i dosłodziłam miodem. Uzupełnieniem zestawu były całe owoce malin i borówki amerykańskiej. SKŁADNIKI 2 jajka rozmiaru L lub 3 rozmiaru M ¾ szklanki bardzo gęstego jogurtu typu greckiego, u mnie Bakoma ok. 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru
Karo in the KitchenJAGODY (czarne jagody, czernice, czarne borówki) - właściwości jagód znane są od wieków. Owoc ten ma wiele wartości odżywczych, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają .in. odporność organizmu, maja działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Jagoda zawiera witaminę C, B1, B2 oraz PP, a także minerały: selen, cynk, miedź, potas, fosfor i wapń. Owoce te najlepiej jeść na surowo, sprawdzają(...)się również jako dodatek do ciast i deserów. Przyrządza się z nich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościsokiem, garnek przykryć pokrywką z gazą i owocami, tak aby gaza nie dotykała miski. Garnek stawiamy na małym ogniu i parzymy tak, aż odcieknie cały sok z naszych borówek. Gdy już cały sok odcieknie do miski, wyjmujemy miskę z sokiem, rozlewamy do czystych słoiczków lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. Zamiast przez gazę sok możemy odcedzić na dużym(...)sitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo
Przepisy i porady kulinarneAmerykańska wersja naszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był na nie sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju(...)roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy mleko mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja ma być gęsta, tak aby „ciągnęło się” po zanurzeniu
PastelFoodCiasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku , tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;) SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku(...)cytrynowe 2 szkl wrzątku 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy (można pominąć) 3-4 łyżki cukru pudru Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 banany 3 brzoskwinie borówki lub inne owoce 1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić
Kto ugości moich gości?Niestety sezon truskawek się kończy, a ja muszę pomału przechodzić na odwyk truskawkowy ;( jakie to smutne ! Będzie ciężko, ale postaram się zrekompensować stratę malinami, arbuzem oraz borówkami. Te placuszki robiłam jakieś 1.5 tygodnia temu na moje urodzinowe śniadanie ;) Niestety przepisu nie zapisałam, wypadł mi z głowy, ale po drugiej próbie udało mi się go odtworzyć ;) Składniki (8 placuszków): 2 jajka(...)łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZostało mi trochę cytrynowego kremu , więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy
codojedzeniaskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki(...)cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak JedzeniaCUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka(...)otrębów owsianych firmy Kupiec 3 jajka 3/4 szklanki serka homogenizowanego 1,5 łyżki ciemnego kakao 5 łyżek fruktozy lub innego słodzidła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g borówek amerykańskich Sposób przygotowania: Białka wraz z fruktozą ubijamy na sztywną pianę dodajemy pozostałe składniki (poza borówkami) i miksujemy na najmniejszych obrotach na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdekoracji Przygotowanie: Z ciasteczek wyjmujemy środek, a herbatniki kruszymy/mielimy. Do połowy ciastkowej kruszonki dodajemy większą połowę masła (50-60 g), które uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną(...)Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy spód. Polecam w połowie drogi wrzucić trochę owoców (u mnie były borówki i maliny) i przykryć je resztą masy i wstawiamy do lodówy, aż do stężenia (kilka godzin). Na koniec łączymy pozostałe herbatniki z resztą masła (można pominąć tłuszcz, ale wtedy warstwa
Karczma HonoriettyWitajcie ! Co prawda lato już za nami, ale jako pożegnanie z pysznymi świeżymi owocami wstawiam przepis na tartę budyniową. Robi się ją dosyć szybko, a efekt
Czekoladowa muffinkaW lecie nie ma tygodnia abym nie zrobiła ich na obiad. Cała rodzina je uwielbia, a najbardziej chyba Oliwka. My zwykle pierogi posypujemy cukrem ale równie
Smakołyki Asiuzyskać mąkę jaglaną lub owsianą wystarczy zmielić kaszę jaglaną lub płatki owsiane w młynku do kawy. Najlepiej podać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday . Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed Wami niezwykła okazja
Qlinarnie i QlinarnieBabeczki te są, według mnie, absolutnym hitem - nie są to muffinki bo mają jakąś taka inna ,,strukturę" są jakby bardziej puszyste i przypominają mi takie kupne
sierotka maRysia w kuchniTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie Ewysmaczny. Spróbujcie. Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) * przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 3 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) 2016-04-29 22:43:50 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)chudego twarogu 2 łyżki mleka 2 całe jajka klasy M około 1 1/2 łyżki miodu (płynnego) 2 łyżki mieszanki ziaren "Migdałowy Przylądek" 5 łyżek mrożonych jagód lub borówek * na formę do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cm Przygotowanie Do miski wkładamy kostkę chudego twarogu, rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy miód (ilość miodu można zwiększyć w zależności od upodobań
Słodkie okruszkiKolejne ziołowe wariacje na lato! Po koktajlu z samym zielem czystka, pora na koktajl na bazie miksu ziela gojnika i czystka. Super odświeżający o mocnych właściwościach
Kuchnia PROzdrowotna