Uwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje(...)łyżki serka ricotta 3 łyżki jogurtu naturalnego 125 g lub więcej borówki amerykańskiej ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu do posypania wiórki czekolady lub crumble Wykon: Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę. Crumble: 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 garść orzechów laskowych 1 łyżka żurawiny suszonej słodzonej 1 łyżeczka cukru brązowego Na patelnię wrzucić płatki, żurawinę i orzechy-mogą być
Kubki smakuprzygotowanie owoców w słoiczkach! Przygotuj: Owoce – ja użyłem borówek Cukier Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy owoce. Można użyć takich, jakie akurat mamy: maliny, truskawki, jagody… Ja użyłem moich ulubionych borówek. Owoce zasypujemy cukrem. Najlepiej dodawać cukier już w trakcie nakładania owoców, warstwami. Ile cukru? Ja na mały słoik daję 2-3 łyżki. Jeśli owoce są mało słodkie, cukru dajemy więcej(...)może być mniej. Zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż rozpuści się cały cukier. Gotowe słoiki ustawiamy do góry dnem, by szczelnie się zamknęły. Tak przygotowane owoce będą doskonałym składnikiem ciast i deserów lub jako dodatek do herbaty. Smacznego
MarcinChefmojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis
moj przepis naokazało się, że kolacja dopiero przed nami.... Na kolacje podano: zupę z młodej cebuli z grzankami, sandacza w sosie śmietanowo-koperkowym, jabłka zapiekane z serem kozim i borówkami amerykańskimi. Ledwo zjedliśmy kolację, trochę się zdrzemnęliśmy a tu już śniadanie: ciepła jeszcze, wędzona pierś indyka, twarożek, sodziaki z konfiturą domową, twardy ser smażony, warzywa i owoce(...)kilka atrakcji kulinarnych. Agroturystyka u Rybaka w Wielgie. Spacer nad jezioro i degustacja - pstrąg (niestety kupny), ale wędzony na miejscu – po prostu pyszny. Miód z własnych uli oraz ciasto. A my jechaliśmy dopiero na festyn kulinarny. Trafiliśmy na istny festiwal dobrego jedzenia. Nie wiadomo było, od czego zacząć, co spróbować, co odpuścić bo przecież wszystkiego spróbować nie da rady. Festiwal
królestwo garówszklanki cukru 2 standardowe opakowania budyniu waniliowego 1 litr jogurtu bałkańskiego (byle nie light) - 3 opakowania po 340 g pół szklanki oleju Do dekoracji: dowolne owoce, np. borówki, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć biszkopty. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Wszystkie pozostałe składniki(...)wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
Domowa Cookierenka AgiMocny, intensywny i prawie czarny a jednak granatowy. Koktajl z 3 najciemniejszych owoców: jagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Czy wiecie że już ponad 25% ludzi spokojnie radzi sobie bez pieczywa na śniadanie?. Ten nowy trend jest bardzo pozytywny i też podyktowany tym
Kuchnia PROzdrowotnaśniadaniowym, lekkim i wakacyjnym. Pieczony naleśnik, tak nietuzinkowo, bo zwykle naleśniki się smaży na patelni i tyle, ten natomiast jest naprawdę niezwykły. W smaku przypomina nieco połączenie gofrów i ciasta karpatkowego, z wyglądu idealnie udaje to drugie, można więc zachwycić swoją połówkę albo potomka, serwując takie cudo na śniadanie. Ja piekłam je swego czasu dość często, jako lżejszą alternatywę (używałam(...)bardziej przypominające klasyczne naleśniki, ale znacznie grubsze. Szwedzi chyba pozazdrościli Finom, ponieważ też mają swoją wersję o typowo szwedzkiej, strasznie długiej i skomplikowanej nazwie Blåbärspannkaka (po ludzku naleśnik z borówkami). Wypróbuję wszystkie te przepisy i na pewno pokażę Wam na blogu, ci którzy zaglądają tu od dłuższego czasu, na pewno już się przekonali jak wielką miłośniczką naleśników jestem. Nie przepuszczę
Przepysznik - BLW i nie tylkoByły już malinowe lody wegańskie, a dziś są truskawkowe lecz podane troszkę inaczej. Zarówno mi jak i moim dzieciom tak zasmakowały te lody, że z pewnością
W kuchni u Monikismaku owoców leśnych od Dr.Oetker . Szybko przygotujecie ten jogurtowiec, niestety troszkę trzeba się naczekać, by ukroić pierwszy kawałek... Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto do kawy będzie gotowe. Składniki: ( na tortownicę średnicy około 25-26 cm ) 150 g granoli śniadaniowej z owocami ( lub zamiennie herbatniki ) 100 g białej czekolady 750 g jogurtu greckiego(...)masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker 3 łyżki żelatyny 2 galaretki o smaku owoców leśnych około 0,5 kg różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki ) Przygotowanie: Czekoladę połamać, przełożyć do misy i ustawić nad gorącą, parującą wodą, do czasu aż czekolada się rozpuści. Granolę ( lub herbatniki )rozkruszyć w malakserze. Do pokruszonej granoli ( lub herbatników ) dodać
kolorowotorcikowoZapowiada się bardzo leniwa niedziela. Pogoda wręcz przygnębiająca więc postanowiłam sobie spędzić ten dzień w domu, najlepiej w kocu i kubkiem gorącej czekolady albo własnie
Niezły Młynekcoś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki(...)octu lub soku z cytryny krem: 3 małe cytryny 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g cukru 1 łyżka oleju 125 g mascarpone 125 g kremówki borówki do dekoracji Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚrodek lata a wraz z nim upalne dni to prócz brązowej opalenizny szukanie sposobów na ochłodzenie. Prócz picia wody, najlepszym orzeźwieniem są zimne owoce, najlepiej sezonowe
Kuchnia PROzdrowotnaDanie iście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane
Moje Małe Czarowaniecytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa kisielowa: Z wody odlewam 1/2 szklanki. Pozostałą wodę zagotowuję(...)minuty. Do gorącego kisielu wsypuję galaretkę. Dokładnie mieszam. Chwilę studzę. Masę wykładam na upieczony krucho- drożdżowy spód. Wyrównuję. 4. Na masie kisielowej układam ulubione owoce (ja użyłam śliwek i borówek amerykańskich). Gotową tartę wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasi