ciasta rolady - 500 przepisów (strona:9/34)

Rolada z poziomkami 130

Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Ślimaki z ciasta francuskiego 282

tarce. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić w paski. Ciasto rozwinąć. Rozsypać na nim równomiernie ser. Na serze ułożyć salami, a na salami rozrzucić pokrojone pomidory. Ciasto ciasno zwinąć w roladę,zawinąć w papier dopieczenia. Wsadzić do zamrażarki na 10 minut. Schłodzone ciasto pokroić w plastry ok. 2cm. Posmarować roztrzepanym jajem, zanurzyć w sezamie. Ułożyć w odstępach na blasze

Pełny talerz
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 148

rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm margines z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do prostokątnej foremki, pozostawić 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować piwem, (można naciąć ostrym nożem kratkę na wierzchniej skórce),  a następnie upiec w piekarniku

Jadło i czytadło
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 200

układać pasami szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia

Kto ugości moich gości?
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 189

wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.  Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla z serem i kruszonką 175

rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką.  Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie. Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami położyć papier

Na słodko lub wytrawnie
Ślimaczki z łososiem 180

cienkie plastry a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy koncentratem pomidowym i possypujemy oregano. Następnie układamy pokrojonego łososia i posypujemy żółtym serem. Ciasto zwijamy w roladę a następnie kroimy kawałeczki. Pieczemy je w 180 C przez około 50 minut (aż się zarumienią

Zainspirowana w kuchni
Strucla pełna bakalii 181

ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut, aż rolada dobrze się za brązowi. przed podaniem dowolnie

Monia miesza i gotuje
Bułeczki cynamonowe 153

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 4 mm. Na cieście rozsmarowujemy cienko przygotowane nadzienie cynamonowe. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Cynamonki- Cinnamon rolls 165

grubosci. Następnie  zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej

Mia Cucina Sofieta
Słodka rolada na koniec karnawału 160

muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek    do dekoracji

Przysmaki Karolki
Makowiec drożdżowy 174

Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 180

stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście  tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać plastry ciasta płaską stroną do góry

In my kitchen
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 343

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 192

Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione(...)wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne.Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego.Z ciasta formułujemy  płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm. Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki (ok. 12 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Moniki Smakołyki