ciasta rolady - 500 przepisów (strona:6/34)

Rolada truskawkowa w czekoladzie 143

Układamy na nim truskawki, jeśli są duże można je pokroić w plastry Zaczynamy zwijać ciasto od dłuższego boku. Boki i końce podwijamy pod spód. Gotową roladę zostawimy jeszcze na około 30 aby ciasto trochę podrosło i smarujemy białkiem z wierzchu aby się ni przypaliło i wkładamy do pieca na około 40 minut na tem. 180 stopni.  W kąpieli wodnej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Makowiec krucho-drożdżowy 625

robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie

Słodkie Przyjemności
Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi 179

całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną.  Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry.  Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort egipski 11190

Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały

Poezja smaku
Rolada żyrafa z bitą śmietaną i truskawkami. 223

kakao i mieszamy . Ciasto ,to białe wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut .Gotową roladę oddzielamy od papieru na którym się piekła i jeszcze ciepłą zwijamy w rulon . Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na rozwiniętej(...)roladzie ,od strony z której będzie zwijana układamy wzdłuż truskawki i delikatnie zwijamy .Śmietany nie może być za dużo ,bo nam wycieknie. Ciasto przechowujemy w lodówce .Smacznego. Przepis na ciasto z bloga mniam – mniam

Ladylaura.
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 159

smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami )  - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie(...)kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę

Słodka Strona
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 147

odcedzamy rodzynki i osuszamy na papierowym ręczniku.Wyrośnięte ciasto przelozyc  i rozwalkowac na grubosc3-4 mm Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy rodzynkami i skórka kandyzowaną Ciasto zwijamy jak roladę ,rulon długi. Natluszczonym maslem nożem ,nacinamy ciasto wzdłuż Odwracamy 2 czesci przecieciem do gory i skręcamy je częścia nacięta na zewnątrz. Tworzymy okrąg i układamy na blaszke wyłożona

w mojej kuchni
Ślimaczki z ciasta francuskiego 212

najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek(...)grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Walentynkowe ciasto 371

Dzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii. Czytaj więcej

Świat Ciasta
Charlotte Royal z kremem bawarskim 247

Jest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego , waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach!Wygląda bardzo skomplikowanie , a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym , lekkim ciastem , które nie wymaga wiele pracy , a jedynie(...)ciasto na papier do pieczenia.Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach.Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami.Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą ściereczki ).Wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.Po wyjęciu kroimy na plasterki.Okrągłą salaterkę lub miskę wykładamy  folią spożywczą , na ściankach układając kawałki rolady ( jeden

Ostra na Słodko
Rolada z kremem chałwowym 188

zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 141

grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być

Słodkie okruszki
178. Rolada z dynią i pomarańczą 110

dyni 2 pomarańcze cukier do smaku 4 jajka 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Dynie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z pomarańczy zdjąć skórkę i wyfiletować, pokroić na drobne kawałki, dodać do dyni, wymieszać i ewentualnie dosłodzić. Na dużą wyłożoną pergaminem blachę  wyłożyć(...)końcu olej. Gotowe ciasto wylać na masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy masą dyniową do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu oprószyć cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Strucla z jagodami 182

boku keksówki.Jagody oprószyć mąką.Na rozciągnięte ciasto wyłożyć równomiernie oprószone mąką jagody pozostawiając po bokach około 1 - 2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto można było łatwo skleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką.Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni

Gospodyni Miejska
Rolada z galaretką i bananami 219

stopniach. Jak biszkopt już się upiecze to wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta(...)powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje w środku). Zanim rolada całkowicie wystygnie (jednak nie może być już gorąca) odwijamy ją delikatnie (tak aby nie popękała) i na całej jej powierzchni rozkładamy lekko stężałą galaretkę oraz kładziemy owoce

Jedzeniomania

Proponowane wyszukiwania