ciasta rolada - 500 przepisów (strona:12/34)

Strucla z Makiem 213

podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam moje strucle(...)pianę 2 białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu

Blondynka Gotuje
Śmietankowiec z sezamem 256

Śmietankowiec z sezamem to lekko odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu

Trzeci talerz
Ciasto Barbórkowe 215

  Dziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto W-Z 3127

Klasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem

Nastoletnie Wypiekanie
Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 113

wymiarach 30 x 40 cm. Nadzienie Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem i posyp cukrem. Wysyp na nie uprzednio umyte jagody, tak aby sięgały 3/4 długości krótszego boku prostokąta. Ciasto zwiń jak na roladę, a następnie pokrój ostrym nożem na 18 równych kawałków. Pieczenie Gotowe bułeczki wyłóż na 2 blachy pokryte uprzednio papierem do pieczenia (po 9 sztuk na każdą). Odstaw

Food Square
Bułeczki drożdżowe z serem. 1168

każdy z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x16 cm. Masę serową również dzielimy na cztery części i jedną z nich smarujemy na powstałym blacie ciasta i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (więc otrzymamy roladę o wymiarach około 24x6 cm). Powstałego zawijańca dzielimy na cztery równe części, następnie tępą stroną noża dociskamy środek bułeczki tworząc wgniecenie biegnące wzdłuż

Rozpustne gotowanie
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 123

Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (około 24 x 34 cm). Wykładamy nadzienie owocowe, rozprowadzamy po całości zostawiając wolne boki. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon, jak roladę. Następnie kroimy na 10 kawałków. Kawałki na płasko układamy w okrągłej, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie (24 cm). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy

Made By Mom And Son
Drożdżowe Ślimaki 114

następnie posypać cynamonem i cukrem. Nadzienie z rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać rodzynkami i cukrem. Nadzienie z dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować dżemem. Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm. Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na  blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić

Mama Gotuje
Bułka drożdżowa z kakao 218

dwie części rozwałkować na prostokąty: Nadzienie: 1/3 kostki margaryny 2-3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru Margarynę delikatnie podgrzać ,utrzeć z cukrem i kakao. Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę . Obie rolady zawinąć wokół siebie i włożyć do foremki. Posmarować mlekiem lub jajkiem i  odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min.w

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec tradycyjny 203

wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękką margarynę, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie składniki masy mieszamy. Doprawiamy ściśle

Świat Ciasta
czekoladowe ślimaki w wersji light 135

będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na  przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
DROŻDŻÓWKI Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ŚLIWKAMI 154

rozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady. 9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki), a powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze w odstępach ok. 3 cm 10. Wstawiłam

Vroblewska-fitlife
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 225

Mini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami

Trzeci talerz
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 144

ciasta formować kulki wielkości śliwki, w środek których wkładamy niewielką porcję nadzienia i zamykamy kulkę, aby nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 470

swojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady   Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy(...)obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia

Lili w kuchni