podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam moje strucle(...)pianę 2 białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu
Blondynka GotujeŚmietankowiec z sezamem to lekko odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu
Trzeci talerzDziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka
Nastoletnie WypiekanieKlasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem
Nastoletnie Wypiekaniewymiarach 30 x 40 cm. Nadzienie Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem i posyp cukrem. Wysyp na nie uprzednio umyte jagody, tak aby sięgały 3/4 długości krótszego boku prostokąta. Ciasto zwiń jak na roladę, a następnie pokrój ostrym nożem na 18 równych kawałków. Pieczenie Gotowe bułeczki wyłóż na 2 blachy pokryte uprzednio papierem do pieczenia (po 9 sztuk na każdą). Odstaw
Food Squarekażdy z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x16 cm. Masę serową również dzielimy na cztery części i jedną z nich smarujemy na powstałym blacie ciasta i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (więc otrzymamy roladę o wymiarach około 24x6 cm). Powstałego zawijańca dzielimy na cztery równe części, następnie tępą stroną noża dociskamy środek bułeczki tworząc wgniecenie biegnące wzdłuż
Rozpustne gotowanieOdstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (około 24 x 34 cm). Wykładamy nadzienie owocowe, rozprowadzamy po całości zostawiając wolne boki. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon, jak roladę. Następnie kroimy na 10 kawałków. Kawałki na płasko układamy w okrągłej, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie (24 cm). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And Sonnastępnie posypać cynamonem i cukrem. Nadzienie z rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać rodzynkami i cukrem. Nadzienie z dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować dżemem. Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm. Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić
Mama Gotujedwie części rozwałkować na prostokąty: Nadzienie: 1/3 kostki margaryny 2-3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru Margarynę delikatnie podgrzać ,utrzeć z cukrem i kakao. Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę . Obie rolady zawinąć wokół siebie i włożyć do foremki. Posmarować mlekiem lub jajkiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min.w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękką margarynę, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie składniki masy mieszamy. Doprawiamy ściśle
Świat Ciastabędzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut
ciastkarnia na kruchym spodzierozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady. 9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki), a powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze w odstępach ok. 3 cm 10. Wstawiłam
Vroblewska-fitlifeMini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami
Trzeci talerzciasta formować kulki wielkości śliwki, w środek których wkładamy niewielką porcję nadzienia i zamykamy kulkę, aby nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataswojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy(...)obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia
Lili w kuchni