ciasta rolada - 500 przepisów (strona:17/34)

117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 249

odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Po tym czasie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami zostawiając kilka cm ciasta od brzegu i od dłuższego boku zwijamy jak roladę. Roladę kroimy ostrym nożem na kawałki. Blaszkę, naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki zawijasem do góry i odstawiamy do wyrośnięcia

Symfonia Smaków
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 231

dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze. Ciasto przekładamy do foremek – ja wykorzystałam sztywne papierowe, dobrze spisze się też blaszka na muffinki, ale trzeba ją wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi

Ciastkozercy
Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym 165

krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż, pozostawiając jeden koniec niedocięty. Rozciętą część spleść ze sobą. Końcówki ciasta złączyć ze sobą na kształt wieńca. Tortownicę lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem. Przełożyć wieniec do formy lub na blachę

Moja Galeria Smaku
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 233

pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt. Na całej powierzchni nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy  na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Kr

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z makiem 189

resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka

Moje domowe kucharzenie
Kruche ślimaczki z cynamonem. 173

czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy z cukrem i równomiernie wykładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Następnie kroimy ją na około 20 plastrów, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy około 15 minut

Rozpustne gotowanie
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 274

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i

Pyry na Gaz
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 241

odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy dokładnie każdą drożdżówkę. Piecyk rozgrzewamy do 180C i pieczemy

zjem to blog kulinarny
Drożdżówki z Makiem 182

przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam masą makową. Wzdłuż dłuższego boku ciasto złożyłam na trzy razy, wyszła taka spłaszczona rolada. Pocięłam ją na 10 równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 15-20 minut

Blondynka Gotuje
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 175

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki  rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4

Stare Gary
Drożdżówki z rabarbarem 165

Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę pokruszyć i ułożyć na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut

Aga w kuchni
Rolada szpinakowa z botwiną i pokrzywą 205

Wiosenne jedzonko, jak ja lubię iść na ryneczek, nakupić pyszności czytaj warzyw i owoców i potem kroić, siekać i przetwarzać wszystko tak aby wszystkim smakowało. Radośćć

Moje Małe Czarowanie
biszkopt z owocami 329

ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami i malinami(...)oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami . Przepis na biszkopt z owocami z galaretką i bitą śmietaną na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru 2 łyżki kakao Składniki na masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosta rolada z musem jabłkowym 152

szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać

My simple kitchen
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 167

rozciągnij na kształt dużego prostokąta (ok. 30 x 45 cm). Równomiernie rozłóż na cieśnie kosteczki dyni wraz z nasionami kopru włoskiego, fetę oraz oliwki.  Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku tak jakbyś zwijał/a roladę. Następnie uformuj z niego okrąg podkładając jeden koniec rulonu pod drugi (mocno zlep ze sobą oba brzegi rulonu). Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem(...)ciepłego powietrza. Mimo to chleb w środku był dopieczony. Ale dobrze jest zadbać o odpowiednio duży otwór wewnątrz wieńca.  Inspirowałam się tą recepturą , jednak zastosowałam własny przepis na ciasto i sposób składania

Chilli Czosnek i Oliwa