ciasta przepisy - 1500 przepisów (strona:38/100)

Świąteczne brownie / Christmas brownie 128

czekoladę. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia w blaszce, następnie wyjmij ciasto z blaszki, pokrój na kwadraciki i podawaj. Smacznego! English

karmelowy
Propozycje ciast na Święta 4350

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przygotowałam dla Was zestawienie propozycji ciast na Święta " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wystarczy, że klikniecie na interesujące Was ciasto, a zostaniecie przekierowani do danego przepisu. Mam nadzieje, że każdy znajdzie coś dla siebie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Propozycje ciast

Marta Gotuje
Piernik marchewkowy 156

lecie robię zwykle lawendowe shortbready (tu przepis) , które są kombinacją ciasteczek lawendowych i shortbreadów. Zima natomiast to czas piernika marchewkowego, czyli połączenia piernika – najpyszniejszego świątecznego deseru i ciasta marchewkowego. Smakuje mocno piernikowo i korzennie, ale jest zdrowsze, bo większość ciasta to marchewka, ananas, orzechy, a cukier jest częściowo zastąpiony miodem. Właśnie to ciasto zrobię dziś z moim kuchennym pomocnikiem

Ugotowane pozamiatane
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 220

Propozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Garść preparowanych ziaren Opakowanie budyniu Mleko Mrożone wiśnie Agar agar Oliwa Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy ze sobą i łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy(...)ziarna: owies, ryż, kukurydza – co akurat mamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy ciasto będzie się studzić przygotowujemy budyń. Robimy wszystko tak, jak na opakowaniu, dodajemy jednak rozpuszczony z niedużej ilości wrzątku agar agar. Płaska łyżeczka na litr płynu. Agar-agar rozpuszcza się

MarcinChef
Pierogi z kaszą, podsmażane 146

Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle żeby były przykryte(...)Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej

Kuchnia Pokoleń
Ciasto marchewkowe z kremem i jabłkami 215

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 2 jajka 200 g cukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g orzechów włoskich 100 g drobno pokrojonego jabłka 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki(...)kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Polewa - serek ubić

Domowa cukiernia Ewy
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 143

Ciasto jest przepyszne i kuuusząco cytrynowe. Zawsze pięknie wyrasta i szybko znika. Cóż, nie łatwo jest oprzeć się takiej miękkiej i puszystej babeczce. Ze względu na mamę często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach(...)tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 173

jego przygotowaniu nic trudnego. Ważne jest żeby użyć mocno dojrzałych bananów, takich z ciemnymi plamami na skórce. Są wtedy słodkie i aromatyczne a po upieczeniu nadają ciastu specyficzny smak oraz wilgotność. Dodatek bakalii podkręca smak i urozmaica fakturę miąższu tego wypieku , który staje się przez to bardziej świąteczny. Napisałam "ciastu" bo to faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest

Smaczna Pyza
Dietetyczne marchewkowe ciasto z kubeczka 143

czyli jak poprawić sobie humor przed ciężkim tygodniem :) Jesienne smaki powoli wkraczają do blogosfery. Coraz częściej znajdujemy pomysły na rozgrzewające ciasta lub ciasteczka z owocami jesieni. Takie śniadanie chodziło za mną bardzo długo i czekało tylko na wolny poranek... oto jest - ciepłe, aromatyczne i dietetyczne! Ciasto marchewkowe z kubeczka bez grama mąki :) Składniki: 1 marchewka starta na tarce o małych(...)piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie miód, stewia, ksylitol, syrop z agawy Otręby zmielić na mąkę. Dodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w mikrofali 2-2,5 minuty na najwyższej mocy. Podawać z serkiem kremowym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Drożdżówki z czereśniami 146

litra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ A tak je formowałam: Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem. Zawijamy w rulon Robimy supełek Końcówki ciasta zawijamy

greenscarf
Rabarbarowe na zielono 160

Rabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo  ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2. - 2-3 laski rabarbaru - 250 g cukru - 400 g mąki(...)dodaj 3-4 łyżki mielonego jęczmienia. Wymieszaj.  Stopniowo dodawaj do masła z jajkami , do połączenia składników. powoli miksuj. Dno tortownicy lub blachy wyściełaj papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i poukładaj rabarbar obtoczony w cukrze. Piecz w 185-190 °C góra- dół przez 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzone posyp cukrem pudrem lub nie. Jak wolisz. Oczywiście zamiast

Pasje Jolki
Krajanka z ciasta francuskiego 326

bardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 344

Murzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących(...)dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej.  Murzynek z bitą śmietaną   SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka krówka 1160

łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać masę krówkową, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników. Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) nasmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach(...)przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 148

następnie wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę(...)zlepiać zostawić do podrośnięcia na 30 minut na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię