nadają się do zjedzenia od zaraz. Przepis jest zbawieniem dla wszystkich spóźnialskich, którzy wygospodarowali trochę czasu na kilka dni przed Świętami. Moje pierniczki wyszły ciut za twarde, a to dlatego, że zbyt cienko rozwałkowałam ciasto. Grubość pierniczków powinna mieć około 4 mm, nie mniej. Jeśli mimo wszystko wyjdą twarde to nic się nie bójcie, jest na to sposób. Umieść
Rusty ForkDzisiaj propozycja zarówno na święta jak i na poznanie kuchni Julii Child. Ciasto Buche de Noel czyli "bożonarodzeniowe polano" to tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świat Bożego Narodzenia po Pasterce we Francji. Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać do tradycji przynoszenia w wigilijny(...)Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu
Bernika - moj kulinarny pamietnikjeśli przegapicie będzie wiórowata i nie smaczna . To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga .... Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleczna polewa: 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru
Wanilia i KardamonOkres przed świętami jak i same Święta kojarzą mi się z wszechobecnym cynamonem i grzanym winem. Świąteczne ciasto jabłkowe Wieczorami popijam już owe grzane wino. W ostatnią niedzielę przygotowałam je po raz pierwszy w tym roku. Smakowało wybornie. Dodałam oczywiście do niego masę przypraw, w tym także wspomniany wyżej cynamon. Zaopatrzyłam się już także w świeczkę(...)zapachu cynamonowo-jabłkowym. Świecę ją intensywnie co wieczór. Jak tak dalej pójdzie to będę musiała niedługo kupić kolejną bo ta nie wytrzyma takiego palenia do Świąt. Aby dopełnić cynamonowego szaleństwa piękę już także ciasta z dodatkiem cynamonu. Wczoraj było jabłkowe a dzisiaj jest na nie przepis poniżej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się
mecooksŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :)porcja na ok 160 piernikówSkładniki:200 g masła550 g miodu250 g cukru1200 g mąki(...)podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy.Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Pierniczki pieczemy
Niezły MłynekMasterChef. Dziś mam dla Was kolejny pyszny Sernik, który mam nadzieję zagości niebawem na Waszych stołach. A może stanie się też „popisówką” w czasie nadchodzących Świąt? Połączenie delikatnego ciasta z fantastycznym czekoladowym kremem budyniowym i delikatną masą serową tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Karmelowa polewa z orzechami wieńczy całość i sprawia, że każdy
Ostra na SłodkoZapach korzennego ciasta na myśl przywołuje mi święta. Unoszący się w kuchni aromat cynamonowego wypieku sam w sobie przypomina wszystkie najpiękniejsze grudniowe piosenki. Tak. Zgadza się. Jestem uzależniona od tego całego świątecznego szaleństwa. I tak. Zgadza się. Uwielbiam ten czas. Z tym, że wcale to nie jest tak, że nie mogę doczekać się Świąt. Właśnie(...)łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki Nutelli cukier puder do dekoracji ciasta W niewielkim rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem, przyprawą do piernika i siemieniem lnianym. W misce zmiksuj na puree banany z olejem. Wymieszaj zmiksowane składniki z tymi rozpuszczonymi. Dodaj
Mango PapajaSernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie te The post Sernik królewski appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który […] The post
Kulinarne Przebojelodówki było twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę i po zagnieceniu ciasta od razu zabrałam się za wałkowanie i pieczenie - nie miałam żadnych problemów z ciastem. Tak więc święta coraz bliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki(...)już tylko lekko ciepła, wlałam ją do suchych składników, przemieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, następnie wrzuciłam otartą z pomarańczy skórkę i jajko i miksowałam do momentu aż powstało jednolite ciasto, które powinnam owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny - nie zrobiłam tego, od razu zabrałam się za wałkowanie i wycinanie pierniczków. Piekłam w temperaturze 180 stopni
Blondynka Gotujesię odwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już to samo ciasto. Warto go upiec tydzień przed Świętami, by leżakowanie w lodówce nadało mu lepszy smak i fakturę. Składniki (na 2 keksówki): 70 ml czerwonego, słodkiego wina 150 g rodzynków 150 g suszonej kolorowej papai(...)porcjach), dokładnie miksując. Na koniec dodać do ciasta rodzynki i resztę bakalii. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek. Wyrównać powierzchnie. Keksówki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Ciasto ostudzić na kratce, a następnie umieścić w torebkach foliowych i włożyć do lodówki. Zjadać po 5 dniach. W czasie pieczenia keks pęka, ale nie należy się tym przejmować. Pęknięcie
Weekendy w domu i ogrodzieZima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju(...)zajadali.Ciasto jest bardzo proste, prawie babkowe. Za sprawa orzechow i cynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka
Przysmaki KarolkiNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru
Świat Ciastabudyń śmietankowy 1 opakowanie, masło 100 gram, kolorowa posypka - ile potrzeba marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie = marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki
W Mojej Kuchni LubięOrzechowy sernik na pierniku to dwa rodzaje wypieków w jednym. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Seropiernik jest tak dobry, że będzie gościł nie tylko na moim świątecznym stole :) PIERNIK: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka(...)pieczenia. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać. Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min. Przygotować polewę umieszczając
https:KKuchniaMniam