semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem cukrowym. Podobno ravani było kiedyś przygotowywane na uroczyste okazje i święta. Pochodzenie tego ciasta jest trudne do określenia, gdyż jego różne wariacje można odnaleźć w kuchniach wielu krajów położonych we wschodniej części Morza Śródziemnego. Nazwa ravani używana jest przez mieszkańców Grecji
Chilli Czosnek i Oliwaprzekonanie, że ponosimy odpowiedzialność za nasz własny los. Wtedy, jak napisał Bułhakow : „Wszystko będzie, jak być powinno, tak już jest urządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się
W mojej kuchniCiasto marchewkowe mieszane łyżką Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto marchewkowe mieszane łyżką. To chyba najłatwiejszy przepis na ciasto z tartą marchewką jaki do
Słodkie okruszkiTo kolejny przepis, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest pyszne, gotowe od razu do jedzenia, nie wymaga leżakowania. Pychotka Składniki na
Przepisy BabciCiasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami. Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi. Składniki: na ciasto: 6 jajek, 1/4 szklanki oleju, szklanka maki typ 480, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, 1/2 szklanki, opakowanie cukru wanilinowego
Lena Gotujeskładniki na ciasto miodowo piernikowe: 550 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaŚwięto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który zawsze wychodzi, a dodatki to czysta inwencja twórcza. Potrzebujemy (2 wianuszki): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie
MamaOskarkamigdałów.Smaki idealnie do siebie pasują w połączeniu z bardzo kruchym ciastem.Poza sezonem mazurkowym można podawać go w formie ciasta 😋Można go przygotować 2-3 dni przed Świętami jak również zamrozić. CIASTO KRUCHE 500 g mąki tortowej 250 g margaryny 4 żółtka 0,5 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty) WIERZCH
Anielskie wypiekismak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam… Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki
Mała CukierenkaBajaderka to super pomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze .. ok.80 dkg ciasta 1 duże opakowanie herbatników 10 łyżek mleka 7-8 łyżek cukru cukier wanilinowy Delecta 2 łyżki kakao 4-5 łyżki dżemu kwaskowatego dżemu (u mnie dżem
Moje domowe kucharzenieDziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka octu.Mąkę
Z miłości do słodkościproste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki
Trzeci talerzOlaboga! Zaraz Święta, a Ty właśnie uświadamiasz sobie, że w amoku nie nastawiłaś ciasta na piernik staropolski ...I co teraz, Święta bez piernika? No jak to tak...Już już, spokojnie - przychodzę z wybawieniem :) Upiecz TEN piernik. Całość zajmie Ci max. godzinę, a Święta będą uratowane - piernika nie zabraknie :) Jest przepyszny, mocno aromatyczny i znika(...)będzie gęsta więc na koniec dodajemy olej i powoli dolewamy mleko, może się okazać, że będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem
chili & sugarDzisiaj imieniny wszystkich Dariuszy, w tym tego jednego, najważniejszego – mojego męża. Dla niego, jeszcze przed świętami, przygotowałam pyszne ciasto, które smakowało nam tak bardzo, że chyba w tym roku znajdzie się wśród innych na świątecznym stole. Wiśnię z makiem znalazłam na tej stronie . Od razu zwróciłam uwagę na pyszne połączenie smaków: masa śmietanowa z wiśniami, mak i czekolada
W mojej kuchniwymyśliła moja córeczka, która uwielbia różowy kolor Połączenie kruchego ciasta z pyszną budyniową pianką, malinami i dżemem porzeczkowym. Całość przygotowuje się naprawdę szybko. Ciasto różowa pychota jest idealne do filiżanki kawy, na przyjęcia i święta. Bo kto powiedział, że jak święta, to tylko pierniki czy serniki U mnie na stole królują różne ciasta. Dla każdego coś
Słodkie okruszki