Bożego Narodzenia -Makowiec. I powiem Wam całkiem szczerze, że po sesji, którą zrobiłam, wzięłam do pokoju herbatkę, kilka mandarynek i 1/4 blachy ciasta. Następnego dnia zaspałam na zajęcia, myśląc, że są święta, więc uważajcie, jeżeli chcecie robić je wcześniej! :) Pierwszy raz zrobiłam własną masę makową, wyszła przepyszna(!), a pracy nie było z nią wcale tak dużo(...)myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja."Składniki na dużą blachę:Ciasto drożdżowe:100 g ostudzonej margaryny60 g cukru10 g cukru z prawdziwą wanilią3 żółtka1 jajko110 ml mleka30 g świeżych drożdży300 g maki pszennej tortowejSposób przygotowania:Mąkę musimy przesiać, a mleko podgrzać
Słodkie Przyjemnościpostanowiłam upiec na święta. Pomarańczowa tarta z marakują bardzo zasmakowała nam i naszym gościom. W zasadzie trudno się od niej oderwać :) Ma lekko orzeźwiający smak (szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię
Moja Delicjapierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne melodie, doszłam do wniosku, że czuję się jak elf przed świętami. Zapracowany, może trochę zmęczony; ale gdy tylko pomyśli(...)dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta święta i teraz czas na sylwestra..;) Dla tych którzy zostają w domu i nie bawią się na wielkich balach zostawiam przepis na świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie! Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika
Wanilia i KardamonBabka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki
Słodka StronaRogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też
Blog z ApetytemWitajcie w przedświątecznej gorączce Jeżeli jesteście zapracowani i nie wybraliście jeszcze ciasta na tegoroczne święta to polecam wam fajną alternatywę do klasycznego sernika. Mianowicie, sernik orzechowy bez spodu. Wersja którą upiekłam wychodzi niezbyt słodka (osobiście dodałabym więcej cukru) i mocno orzechowa, a czekolada dodatkowo podkreśla ten smak. Możecie również zrezygnować z czekolady, wtedy będzie bardziej(...)mnie to ciasto było skazane na niepowodzenie, ponieważ mój ser był już troszkę po dacie ważności i koniecznie chciałam go wykorzystać. A do tego zapomniałam wyjąć wcześniej składniki z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Pomimo tego wyszedł i był pyszny, więc wierzę, że tego ciasta nie da się zepsuć Sernik orzechowy Składniki na foremkę o średnicy 20cm
RelaxtimeWielkanocne coraz bliżej, pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury
Marta GotujeDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisami na pyszne babki, które przygotowuję bardzo często na święta, jak i bez okazji. Myślę, że w tym małym zestawieniu każdy znajdzie coś dla siebie. Coś dla wielbicieli czekoladowych smaków, coś dla zwolenników pysznych wilgotnych ciast (serowa wersja), coś z bakaliami i wersja delikatnie cytrynowa. Którą wybieracie? Aby wejść w przepis wystarczy
Słodkie okruszkideser posmakuje szanownym darczyńcom :) Obiecałam córce, że specjalnie dla niej zrobię drugie. Słowo się rzekło, wymigać się nie mogłam ;) Umilało nam niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też w święta, polecam. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 4 żółtka 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl
zadanie-gotowaniePrzed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co pięknie wydana, z mega apetycznymi zdjęciami ale zawiera naprawdę innowacyjne, ciekawe przepisy. Po dokładnym przejrzeniu zainteresował mnie szczególnie jeden na bardzo wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, którego bazą jest kasza gryczana. Ciekawe
Bernika - moj kulinarny pamietnikświąteczne. Był taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić(...)Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebyły za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół. Dzisiaj wam proponuje mega czekoladowy z dodatkiem słonego masła, chrupiących bezików i słodkiego karmelu. jest genialny. Podpatrzyłam go u Asi . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć Święta coraz bliżej. Czas więc pomału pomyśleć o świątecznym menu. W zeszłym roku przygotowałam zawijane makowce wg przepisu mojej babci. W tym niestety roku niestety nie mam na to czasu, więc muszę znaleźć inny, „szybszy” przepis na makowiec. Dziś więc poprzestanę na przytoczeniu receptury na mój zwijany makowiec. Zawijany makowiec z ciasta drożdżowego Przygotuj duże miski, garnek
blog.moje-pasje.infoniejednym domu będą walki o ostatni kawałek. Najlepsze na drugi dzień po solidnym schłodzeniu w lodówce gdy herbatniki zmiękną. Pracy nie dużo a efekt rewelacyjny. Ciasto doskonałe na święta Wielkanocne. Składniki na foremkę 23/29 cm lub podobną: 25 dag herbatników kakaowych 25 dag herbatników maślanych 50 g wiórek kokosowych białych Krem adwokatowy: 1 litr mleka(...)masła 82% ¾ szklanki likieru adwokat ¾ szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego( po 16 g) 5 żółtek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Krem adwokatowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy żołtka, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy mikserem do jednolitej konsystencji. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko, energicznie mieszamy
Wanilia i Kardamon