Drożdżowa baba na Wielkanoc - to jest to! Bez niej nie wyobrażam sobie tych świąt. W ogóle u nas w domu bardzo lubimy ciasto drożdżowe. Piekę je w różnych formach, kształtach i wersjach smakowych; zarówno na wytrawnie, jaki na słodko. Przerobiłam już mnóstwo różnych przepisów, ale ten najbardziej mi przypadł do gustu. Ciasto jest przygotowane na sporej ilości żółtek
Kulinarne przygody GatityŚledzie z suszonymi pomidorami prosty przepis na aromatyczne śledzie Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, przyprawione szczyptą chili i ziołami smakują obłędnie. Od kilku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasernika?) można zamrozić i w chwili słabości wyjąć kawałek i poczekać na rozmrożenie. Rozmrożony sernik smakuje równie doskonale, co już niejednokrotnie sprawdziłam. A takie mrożenie ciasta świetnie sprawdza się w Święta, kiedy mamy dużo pysznych ciast, tylko co z taką ilością zrobić… Do produkcji sernika nowojorskiego w oryginale jest użyty serek Philadelfia, ja użyłam mojego ukochanego sera
Mieszam w GarnkuPychotka znana też pod nazwą Pani Walewska. Przepyszne ciasto,idealnie sprawdza się podczas świąt i różnych uroczystości. na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru cukier migdałowy 1 łyżka proszku do pieczenia 250g masła 4 żółtka beza: 4 białka +2 od kremu 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier migdałowy krem budyniowy: 1/2 litra mleka 250 g masła
Kolorowa kuchnia ElkiKaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że zamiast upiec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa grzybowa krem Wigilijna zupa grzybowa Podczas Wigilii nie może zabraknąć na stole aromatycznej tradycyjnej zupy grzybowej. Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataEspumisan Max to wyrób medyczny CE”. Bardzo smaczne ciasto na różne okazje i święta. Dodatek frużeliny sprawił, że ciasto nie jest słodkie. Składniki : ciasto jajka - 2 szt miód - 3 łyżki mąka - 1/2 kg masło - 1 kost ( 200 g ) mleko - 2 łyżki cukier - 0,5 szkl soda - 1 łyżeczka szczypta soli Krem z kaszy manny: mleko - 3 szkl
Kuchnia DanusiKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku dania rybne na Wigilię Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiejsze święto to taka trochę druga niedziela, a jak niedziela to ciacho obowiązkowo. Zapraszam więc na ciasto z gruszkami i nie takimi w cale byle jakimi, bo gruszkami w całości, nawet z korzonkiem, który sie tak pięknie prezentuje na zdjęciach ;) Do tego pyszna owocowa herbatka i duet idealny na hulający wiatr za oknem. Chociaż dzisiaj jakiś preogres jest
Życie zaczyna się w kuchnizyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża który lubi wszystko co krówkowe, wyszedł pyszny! Z takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 ½ kostki masła ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 16 g cukru waniliowego
Wanilia i KardamonNie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBabę drożdżową według przepisu Mistrza Cukiernictwa. Baba jest przygotowana z mieszanki ciasta drożdżowego i parzonego, dzięki czemu zachowuje swą świeżość dłużej i doskonale nadaje się na Święta Wielkanocne. Składniki: ciasto 50 g drożdży 110 ml mleka lekko podgrzanego 375 g mąki pszennej 60 g cukru 4 żółtka 2 jajka 1 laska wanilii 125 g masła otarta skorka
Niezły MłynekJeśli wciąż jeszcze nie wiecie jakie ciasto upiec na święta, a dodatkowo posiadacie nadmiar białek, to przychodzę Wam z pomocą i proponuję bardzo smaczne ciasto makowo-kokosowe :) Ciasto z dużą ilością maku przełożone jest masą budyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła
MyCookBook.plciasto to "odkrycie" przedświąteczne. Przed świętami od dłuższego czasu robiłam ciasto z makiem zwane "cyckami murzynki", lecz ile można jeść to samo ciasto, a skoro ciasto z makiem i kremem budyniowym się sprawdziło, to czemu nie spróbować czegoś w podobnym wydaniu. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Widziałam jego zdjęcia na blogach, na niektórych wyglądał pięknie
Piekę, bo lubię