Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych deserów. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez tego króla ciast! Przepis jest prosty i nie wymaga tysiąca skomplikowanych czynności. ZAWSZE WYCHODZI! Przejrzysty przepis krok po kroku poniżej. Sernik z białą czekoladą. Składniki: Spód: 1 opakowanie maślanych herbatników 100g 50g roztopionego masła
kuron.com.plcieszyć się Świętami. Polecam spróbować. A korzystając z nadarzającej się okazji życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Piernik dowolnie dekorujemy. Moja rodzina (i ja) uwielbia migdały i czekoladę… więc te elementy zdobią moje świąteczne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 słoiczek powideł korzennych śliwkowych Stovit 280 g 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka
Słodkie okruszkiObok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii. Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciCiasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu
Czerwień i błękitBabcine przepisy to skarb, bezcenny! Ta szarlotka to smaki mojego dzieciństwa. Towarzyszyła mi, odkąd tylko pamiętam. Do tej pory jest ona obowiązkowym ciastem na rodzinnych świętach, urodzinach czy innych uroczystościach. W tegoroczną Wielkanoc Babcia również upiekła tę szarlotkę. Gdy przyszłam pomóc w przygotowaniu świątecznego obiadu, zabrałam się również za krojenie ciast i rozkładanie ich na patery i talerze(...)dosłownie obsypał mnie ogromną ilością aromatycznego uwielbianego przeze mnie od dzieciństwa cynamonu. Co sobie wtedy pomyślałam? Mniej więcej coś takiego: "To ciasto MUSI być na Nastoletnich. Czytelnicy muszą wypróbować tę szarlotkę!" Szarlotka jak zwykłe wszystkim smakowała podczas świąt, a ja zmotywowana chęcią podzielenia się z Wami tym rodzinnym przepisem tydzień później poprosiłam Babcię o recepturę i od razu
Nastoletnie WypiekanieZawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty. Ja go uwielbiam. Z podanego przepisu wyjdą Wam aż 2 makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i obsypać(...)miski mąkę, do mąki dodajemy 2 żółtka jaj, małą szczyptę soli i naszą mieszankę z rondelka. Na koniec wlewamy drożdże. Całość wyrabiamy ręką, tak długo aż będziemy mogli z ciasta uformować kulę. W razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne (wyrabiamy około 5 minut). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy
Słodkie okruszkinazwie, jest to wyjątkowo wilgotny makowiec otulony dwoma biszkoptami. Wilgotna jest nie tylko masa makowa, ale też same biszkopty, które nasączone są słodzonym mlekiem (podobnie jak w cieście tres leches ). Święta lada moment, więc łapcie poniższy przepis i koniecznie z niego skorzystajcie. Ciasto jest długo świeże, dzięki nasączeniu nie wysycha szybko. Wykorzystujemy tu gotową masę makową, czyli coś(...)osób ciągle zabieganych, które nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni. Ten makowiec robi się praktycznie sam. Prostota i smak ;). Polecam i do usłyszenia po świętach. Spokojnych, radosnych i w gronie najbliższych, tego Wam życzę! Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 4 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 1 płaska
Nastoletnie WypiekanieŚwięta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej
Kuchnia MagdaLenyciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki
Przepisy KulinarneMiodownik to pyszne miodowe ciasto kojarzone ze Świętami Bożego Narodzenia. Przekładane jest różnymi masami,często smarowany też powidłami,posypany orzechami. Co kuchnia to inne pomysły. Ja upiekłam taki tradycyjny przekładany kremem z kaszy manny. Górę posypałam złotymi małymi perełkami cukrowymi. Chociaż do Świąt jeszcze trochę czasu,u mnie już nimi zapachniało. ciasto: 500 g mąki pszennej
Kolorowa kuchnia ElkiDziś nadrabiam trochę zaległości i prezentuje ciasto pochłonięte w Święta Wielkanocne - Keks. Keks pasuje w zasadzie na każdą okazję: święta, wizyta rodziny, ploty z koleżanką, piknik z przyjaciółmi. Ciasto ma tylu samych zwolenników, co przeciwników - ja kiedyś go nie znosiłam, a dziś chętnie pogryzam ;-) KEKS 300 g mąki pszennej 150 g masła 200 g cukru
peggiwkuchnimiesiącu grudzień i przed świętami szaleje z ciastami na miodowych spodach. Właśnie w tym okresie są najsmaczniejsze i pełne aromatu. Uwielbiam ich smak, a najlepsze jest to, że można wyczarować kilka ciekawych placków z udziałem płynnego cuda jakim jest miodek. Przedstawiam kolejny smakołyk mojego domu i nie tylko. Zapraszam... Stopień trudności: proste,przy robieniu karmelu należy uważać żeby
Kubki smakupyszne ciasto robiłam na święta wielkanocne ..było na prawdę pyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów... herbatniki lub krakersy 2 budynie waniliowe 1/2 l mleka 25 dkg masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka masy kajmakowej
Moje domowe kucharzeniePrzepis na piernik wypatrzyłam w dodatku do Tele Tygodnia, - Smaki Bożego Narodzenia, przygotowałam z małymi zmianami dodałam łyżeczkę przyprawy do piernika. Ciasto jest przepyszne idealne na święta. PRZEPIS
RAROSSArogalem się zaczyna” Co roku 11 listopada w Dzień Świętego Marcina w Poznaniu i okolicach wypieka się ogromne ilości rogali Świętomarcińskich. Jednak kto chce wypiekać rogale pod taką nazwą, musi zdobyć certyfikat i prawo do wypieku według tradycyjnej receptury. A taki tradycyjny rogal powianiem być przygotowany z ciasta półfrancuskiego. Ważyć powinien od 150 – 250 g, a podstawą wypieku
Tajemnice Smaku