Czekoladowe trufle z żurawiną, przygotowane własnoręcznie w domu, to idealny pomysł na świąteczny prezent. Każdy kto uwielbia czekoladę doceni wartość i smak tych cudownych słodkości. Dla
Tajemnice SmakuDesery przygotowane na zimno, bez pieczenia to idealna propozycja na wiosenne i letnie słodkości. Torcik z jogurtu i mascarpone z syropem i nalewką z kwiatów czarnego
Tajemnice SmakuPoczątkiem listopada nastawiłam ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z części postanowiłam przygotować pierniczki. Z pomocą przyszła mi bratanica, mała Hania
Tajemnice SmakuScones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je
Tajemnice SmakuMakowiec zawijany – to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to wypiek tradycyjny, bez którego moja rodzinka nie wyobraża sobie świąt. Makowiec z poniższego przepisu można zrobić z gotową masą makową lub zrobić ją samemu w domu. The post Makowiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeGrudzień ma taką magiczną moc skupiania przy naszych stołach najmilszych gości. Czekamy na ten czas z niecierpliwością. Zanim jednak nadejdzie ten jedyny w roku czas planujemy
Bon appetit mon amieBardzo efektowny deser w sam raz na święta Bożego Narodzenia – choinka z ciasta francuskiego z dodatkiem Nutelli. Bazą choinki jest nadziewana gruszka oplatana ciastem francuskim
tyfranboxangielskie bułeczki wielkanocne. Hot Cross Buns są bardzo aromatyczne z dużą ilością suszonych owoców. Przygotowując je zainspirowałam się przepisem Nigelli Lawson. Zdecydowanie polecam nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Ciasto: 400 g mąki chlebowej 150 ml mleka 50 g masła Skórka z jednej pomarańczy 1 goździk Łyżeczka kardamonu Łyżeczka cynamonu 7 g drożdży Garść rodzynek i żurawiny
noteskulinarnyfigachoince wiszą ciasteczka, pierniczki, cukierki, wieszam tez suszone plastry pomarańczy. Wracając do ciastek to bardzo polecam. Robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić zawsze na święta. Do ciasta możecie dodać więcej cukru niż w przepisie. Ja dałam trzy łyżki, ponieważ w środku są słodkie landrynki, nie chciałam żeby były mdłe. Syn uznał, że dla niego
Agusiowe smakołykiZebrałam dla Was 36 przepisów, które moim zdaniem nadają się doskonale na świąteczne wypieki. W poniższym zestawieniu znalazły się ciasta trudne i łatwiejsze. Jest kilka serników
Smaki Na Talerzuskładniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z
Domowy Smak JedzeniaZ budyniem biszkoptowym już się spotkaliście na moim blogu. Przepis na Sernik z budyniem biszkoptowym cieszył się ogromnym zainteresowaniem, więc idąc za ciosem postanowiłam wmanewrować go
mojewypiekiinietylkoUważam, że najlepszym przyjacielem truskawek jest galaretka i bita śmietana, to również najlepsze letnie połączenie smakowe mojego dzieciństwa. I właśnie ten cudowny miks smakowy podany
Upiecz sobie babeczkęświęta były radosnym czasem spędzonym w rodzinnym gronie, aby wniosły do naszych serc spokój, ciepło i nadzieję. Wesołych Świąt! Joanna Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta
Smakołyki Asi