ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:30/679)

Rolada orzechowa 211

dzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto kruche:     300g mąki pszennej     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia     50g cukru pudru     2 łyżeczki cukru

Cukiernia Pychotki
Ciasto pomarańczowo-imbirowe 151

Kasią Ekstra Maślany Smak były przepisy, ja zdecydowałam się na przygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej. Ciasto pomarańczowo-imbirowe Składniki: - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g

Kulinarne życie
Ciasto czekoladowo buraczane 167

Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta. Składniki: ciasto: 200 g buraków 100 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 200 g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru

Mama Gotuje
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 269

potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności przeciętny Polak wyrzuca do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. W Święta szacuje się, że  około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu. Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności? 1. Planuj zakupy Zrób listę i trzymaj się(...)osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy

Tradycyjna Kuchnia
Pora na Piernik Staropolski 164

stopni.  Ja wkładam do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać około 6 tygodni. Kiedyś zagapiłam się i nastawiłam piernik 3 tygodnie przed świętami i też był pyszny. Ciasto piekę tydzień przed świętami i przekładam domowymi powidłami śliwkowymi. Możecie przełożyć konfiturą pomarańczową, albo masłem orzechowym. Wypróbowaliśmy wszystkie te opcje i  domownikom najlepiej smakuje z  powidłami śliwkowymi. Pieczenie Ciasto

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 212

Święta tuż, tuż, najwyższa pora na przygotowanie świątecznych pierników. Takie pierniczki to wspaniała sprawa! Do ich przygotowania można zaangażować nie tylko rodzinę ale i przyjaciół, zarówno młodszych jak i starszych bo frajdę ze wspólnego pieczenia mają nie tylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo(...)miodu dodać jajka, rozpuszczony tłuszcz, proszek (lub sodę) i kakao. Całość wymieszać i dodać do mąki, wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się bezpośrednio do przygotowywania pierników, można też je odłożyć do lodówki na dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ostatnie dni do świąt 180

Kochani, właśnie wstępujemy w ostatnią fazę przygotowań do świąt. Już za tydzień , w czwartek zasiądziemy do stołu wigilijnego, a w piątek będziemy czas spędzać z całą rodziną.   To ostatni czas na przygotowanie tego, co trzeba aby Gwiazdka wypadła perfekcyjnie.   W tym tygodniu najważniejsze są porządki w wielu miejscach. Chodzi między innymi o kuchnię, a w niej: piekarnik(...)karpia, jeśli do tej pory tego nie zrobiliśmy. Z samego rana w samą Wigilię wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3 dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam dzień wigilijny nie pracować

Gotuję Testuję
Ciasto Cassis 416

Szukałam na święta jakiegoś innego ciasta, którego jeszcze nie robiłam, żeby co roku nie jeść tych samych do znudzenia ;) na blogu www.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie wyglądające ciasto cassis i tak mnie urzekło, że postanowiłam je zrobić, zwłaszcza, że moja mama bardzo lubi ciasta z kremami. Miałam intuicję, żeby je upiec, bo zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało.Składniki

upichcic
Świąteczna choinka. 173

proszkiem, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do foremki-choinki (lub innej, ale to już nie będzie świąteczna choinka) i piec w temp.180 stop. około 50 min. Po upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała. Wesołych Świąt. Czekoladowo-kardamonowe ciasteczka świąteczne. Składniki. 25dag mąki pszennej 1 łyżka kakao 12,5 dag cukru(...)utrzeć z cukrem i następnie z jajkami. Stopić czekoladę i ostudzoną dodać do masy maślanej, dodać aromat. Mąkę przesiać z proszkiem , kakao i dodać do masy czekoladowej. Wyrobić gęste ciasto. Na wysmarowanej tłuszczem blasze układać łyżeczką porcje ciasta. Piec w temp.180 stop.10-12min. Jeżeli nie mamy czekolady z kardamonem ,to dajemy gorzką+1 łyżeczkę startego kardamonu

Kulinarny karnet Christophera
Rolada pienikowa z kremem pomarańczowym 152

przywołuje zbliżające się święta. Święta to czas pysznych dań na stole, żebyście mogli cieszyć się nimi w pełni, nie martwiąc się o skutki obfitego jedzenia polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA  PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru

Bon appetit mon amie
Jak mrozić ciasta 360

Kiedy zostanie nam większa ilość ciasta po świętach, imprezach, imieninach albo kiedy wyjeżdżamy czy przechodzimy na dietę a lodówka pełna, warto znać kilka zasadach dotyczących mrożenia ciast by uniknąć marnowania żywności, naszych pieniędzy oraz czasu. Wiele z ciasto gotowych czy surowych świetnie się mrozi, co pozwala nie tylko wykorzystać żywność później, ale też może oszczędzić nam czas, kiedy możemy

Dorota Smakuje
Pomysły na świąteczne ciasta 172

Dzisiaj część druga świątecznych propozycji :) Tym razem ciasta w różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym

FitKot
Makowa tarta ze śliwką od serca! 186

Kochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko

SMYKWKUCHNI
Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne 142

pomarańczowa, wanilia i woda z kwiatów pomarańczy.  Tradycj ą  jest pieczenia Pastiery w Wielki Czwartek lub w Wielki Piątek , tak aby ciasto było gotowe i idealne do postawienia na stół w święta  Wielkiejnocy. Przy przygotowywaniu idealnej Pastiere, Włoszki trzymają si ę  kilku zasad: Kruche ciasto powinniśmy wyrabiać jak najkrócej; jeśli(...)tworząc ten wyjątkowy deser. Zapraszam Was na dzisiejszy przepis na tradycyjn ą  Pastiera Napoletana, ciasto, bez którego wielu Włochów, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych.  SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej 230 g masła  200 g cukru 1 jajko 2 żółtka skorka otarta z 1 cytryny Nadzienie 580 g ugotowanych ziaren

La grande e la piccola cuoca
WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 160

Wieniec Trzech Króli czyli Rosca de Reyes to u mnie na blogu zupełna nowość. Zazwyczaj w Święto Trzech Króli wypiekałam słodkie drożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem . W tym roku po świątecznym obżarstwie stwierdziłam, że nic słodkiego nie upiekę. W domu podniósł się z tego powodu bunt, więc uległam i po południu upiekłam nieco inną wersję Szczodraka . Zainteresował mnie przepis od Kamili(...)sporą ilością suszonej żurawiny, migdałów i orzechów zniknął na tyle szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć z przekroju. Zdecydowanie do powtórzenia za rok! WIENIEC TRZECH KRÓLI /wg Ogrody Babilonu CIASTO 600 g mąki pszennej tortowej 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli skórka z cytryny NADZIENIE 1 szkl suszonej

Pieguskowa Kuchnia