Kochani Ojcowie wszystkiego najlepszego z okazji Waszego święta :) Składniki: ciasto - 120 g masła - 1 żółtko - 30 ml mleka - 170 g mąki pszennej - szczypta soli nadzienie - 100 g białej czekolady - 320 g serka mascarpone - 100 g malin - 100 g borówek Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę. Formę przekładamy do lodówki
Zainspirowana w kuchnisię pytanie – jakie ciasto będzie odpowiednie dla diabetyka? Nie może mieć za dużo cukru, wysoki indeks glikemiczny odpada, podobnie jak tłuste masy i kremy. Moja propozycja jest zgoła inna – ciasto marchewkowe. Wilgotne, bakaliowe, pachnące piernikowo i świątecznie. W kategorii warzywnych wypieków, w naszym domu, zdecydowanie zwycięża ciasto marchewkowe. Piekę je na każde święta, ale także świetnie(...)sporo oleju. Udało mi się osiągnąć odpowiednią recepturę, minimalizując ilość cukru i tłuszczu. Nie przekładam ciasta tłustym i słodkim kremem, dodaję sporo cynamonu, dlatego podkreślam, że to ciasto idealne dla osób z cukrzycą. Ciasto pachnie korzennie i wyjątkowo pasuje do atmosfery nadchodzących Świąt. Dodam, że to ostatni filmik, kiedy widzicie mnie w ciąży. Teraz biorę kilka tygodni wolnego
Dietologzapraszam Was na pyszny sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie. Sernik jest naprawdę kremowy, dobrze wyrośnięty i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się na każde święta, przyjęcie czy inne uroczystości. A może po prostu podacie go do popołudniowej kawy? Przepis na sernik z mlekiem w proszku jest naprawdę prosty. Podstawę smaku stanowi(...)mleko w proszku. Ja użyłam do ciasta mleka LE ROYAL dostępnego na Kawwa.pl Uwielbiam ten produkt. Można z nim przygotować nie tylko doskonałe latte, ale też i pyszne kremy czy serniki. Spróbujcie. Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka naturalnego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła 1 łyżka naturalnego jogurtu lub śmietany
Słodkie okruszkiblogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki(...)połowy porcji i wg mnie ciasto było troszkę za luźne i dodałam troszkę więcej mąki..no, ale to wiadomo, zależy też od mąki.No i moje bułeczki są nierówne..miały w sumie też być inaczej ułożone..ale tak to jest jak w między czasie się rozmawia przez telefon.. Wypieki na święto 3 króli można zobaczyć także
Moje domowe kucharzeniePłatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika , szczególnie dla osób, które nie tolerują lub nie spożywają glutenu. Ale zwykłe płatki byłyby trochę nudne, więc
Tajemnice Smakuwalczyć ze sobą codziennie przy porannej kawie. Ale jak już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, ja wybrałam truskawki. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (składniki na formę 29x16 cm) Składniki na ciasto: - 500 gram mąki tortowej - 120 gram cukru
Zgrabne GotowaniePyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka
Kuchnia domowa AniJestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao
Smaki Ewysposobie jego zwijania. Dzięki temu w makowcu jest dużo maku, który tak naprawdę stanowi o dobroci makowca. Od wielu wielu lat nie kupiliśmy do domu na święta żadnego ciasta - pieczemy sami . Może nie najlepsze doświadczenia z minionej epoki powodowały, że żaden nam nie smakował a jego skład był jedną wielką zagadką. Ten od Pani Celiny z Ejszeryszek, możemy(...)spokojnym sumieniem polecić, zresztą tak samo jak inne produkowane tu ciasta. Są naprawdę pyszne, przyjemnie pachną i wyglądają. Można je kupić na targach i festynach – raczej nie spotkamy ich w sklepach. Najbliższa okazja nadarzy się przed świętami. Wieść gminna niesie, że będzie je można kupić w Warszawie przy pl. Wilsona (już jest), od 14 grudnia w Blue City oraz
królestwo garównajpyszniejszych ciast przekładanych z makiem. Do tego jest to ciasto, które pieczemy bez użycia mąki. Jest wilgotne, delikatne, mięciutkie i piękne. To też idealny przepis na Święta! - cudowne ciasto bezglutenowe - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku - świetna propozycja na słodki, świąteczny wypiek
AniaGotuje.pldzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru
Cukiernia PychotkiKasią Ekstra Maślany Smak były przepisy, ja zdecydowałam się na przygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej. Ciasto pomarańczowo-imbirowe Składniki: - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g
Kulinarne życieCiasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta. Składniki: ciasto: 200 g buraków 100 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 200 g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru
Mama Gotujepotrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności przeciętny Polak wyrzuca do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. W Święta szacuje się, że około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu. Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności? 1. Planuj zakupy Zrób listę i trzymaj się(...)osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy
Tradycyjna Kuchniastopni. Ja wkładam do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać około 6 tygodni. Kiedyś zagapiłam się i nastawiłam piernik 3 tygodnie przed świętami i też był pyszny. Ciasto piekę tydzień przed świętami i przekładam domowymi powidłami śliwkowymi. Możecie przełożyć konfiturą pomarańczową, albo masłem orzechowym. Wypróbowaliśmy wszystkie te opcje i domownikom najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi. Pieczenie Ciasto
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk