ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:27/679)

Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 139

prezentuję przepis na babkę kakaową przełożoną pysznym kremem malinowym i polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka z makiem w 8 minut 132

przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, suchy mak i pozostałe składniki. Posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na około 2-3 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Piec 8 minut w temp. 190 stC. Podawać najlepiej przełożone powidłem śliwkowym (podczas Świąt szczególnie o aromacie korzennym Stovit ) Zapraszam do odwiedzania profilu Stovit na FB , gdzie codziennie można znaleźć wiele pysznych

Tradycyjna Kuchnia
Tort makowy 210

zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g cukru

Pieguskowa Kuchnia
Piernik staropolski / pieczenie 213

trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :) SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm) 1/2 ciasta z tego przepisu mąka

DefinicjaSmaku
Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. 226

minione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec zatapiany w cieście doskonale nadaje się również do codziennej czy weekendowej herbaty. Polecam. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej – polecam Wszystkim makowym łasuchom

Słodkie okruszki
Ciasto „miętusek” 129

ciasto miętusek. Jeśli lubicie smak i aromat mięty w słodyczach to przepadniecie na dobre. Moim chłopcom tak posmakowało, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia do wpisu To idealne ciasto na święta, ale nie tylko. Przy okazji koniecznie zajrzyjcie także po przepisy na inne moje ciasta, m.in. po przepis na ciasto Pani Walewska (pychotkę) , która cieszy się ogromną popularnością

Arbuziaki
Piernik staropolski-dojrzewający 170

Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką  lub folią spożywczą. 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą(...)minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce). 1 dzień przed świętami: Piernik przekroić

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Kubanka 803

Ciasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie

Pieguskowa Kuchnia
Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) 157

Zapraszam Was na mandarynkowe ciasto pachnące świętami, udekorowane kremem z serka philadelphia i nasączone syropem mandarynkowym. Ciasto nie tylko wybornie smakuje, ale  również wypełnia dom apetycznym, cytrusowym aromatem . Polecam Wam serdecznie! **** Vi propongo qui un dolce al mandarino che sprigiona quell’indistinguibile fragranza tipica delle feste. Realizzato con il philadelphia e bagnato

La grande e la piccola cuoca
BABKA MAKOWA 120

Są takie dni, kiedy mam ochotę na taką zwykłą babkę makową z polewą czekoladową. Babki piekę rzadko, bo nie znoszę ucierania w makutrze masła i cukru

Pieguskowa Kuchnia
BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI 110

  Pyszna, wilgotna babka z ajerkoniakiem wzbogacona dodatkiem krówek. Długo utrzymuje świeżość, a polewa uzależnia (niestety). Piekłam ją już kilka razy i za każdym razem używałam

Pieguskowa Kuchnia
BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM 108

W zasadzie to nie miałam publikować tego przepisu ale synowie mnie przekonali, żebym jednak to zrobiła. Ciasto mnie nie zachwyciło, jest dość zwarte ale dość wilgotne

Pieguskowa Kuchnia
Babka Panettone 123

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok.Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100(...)masła2 łyżeczki soli100 g rodzynek ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone  jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami  mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć na 15 min. Mąkę

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania