Święta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie(...)Winiary . Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku
Kuchnia w oparachżurawinowe zapasy wykorzystałam do świątecznego wieńca drożdżowego, no może zamiast typowego wieńca jaki był w planie mam ciasto (mój wieniec trochę za bardzo wyrósł), ale nie zmienia to faktu, że zrobiło się smacznie i zapachniało już coraz szybciej zbliżającymi się świętami. Czas zacząć myśleć nad prezentami i świątecznym stołem. Nawet Pablo wyczuł tą atmosferę i jak zwykle z zainteresowaniem(...)podszedł do sesji zdjęciowej. CIASTO DROŻDŻOWE z ŻURAWINĄ i MARCEPANEM Składniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 1/3 szklanki cukru 50 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 75 g masła (trzeba rozpuścić) masa żurawinowo - marcepanowa: 1,5 szklanki żurawiny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g marcepanu Przygotowanie: ciasto: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku dodając 1 łyżeczkę cukru
Bon appetit mon amieŚwięta, Święta i po Świętach, a babkę ktoś zjeść musi. Dlatego też postanowiłam Was poczęstować bo sama już nie daję rady ;-) Przepis zalecany przez przyjaciółkę mamy okazał się babkowym smakołykiem i na pewno w przyszłości również go wykorzystam :-D Babka na śmietanie BABKA NA ŚMIETANIE 4jaja 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka(...)masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną
peggiwkuchniŚwięta tuż, tuż, więc domyślam się, że każda gospodyni ma już ułożone menu na dania jak i na świąteczne wypieki. Jeśli jednak, ktoś szukałby prostego do przygotowania wypieku to polecamy Naszą wielkanocną babkę. To taki przepis na ostatni moment ;-). Niby zwykła, prosta, szybka, a ozdobiona lukrem i kolorową mieszanką wygląda dekoracyjnie na stole. Taka babka sprawdza się świetnie(...)ubijamy je ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Stale miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta już pukają do drzwi. Dziś przepis na pyszny, mięciutki makowiec w formie drożdżowej rolady. Ta rolada jest idealna na wielkanocny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie(...)roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce
Słodkie okruszkijakie smakołyki pojawią się na ich stole. Ja (nie) skromnie polecam moją babeczkę :) Na blogu jest już mnóstwo przepisów na babki, więc może coś znajdziecie dla siebie :) A przed świętami pojawi się jeszcze propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem :) Do upieczenia babki kokosowej zmotywowały mnie dwie rzeczy: opublikowany niedawno przepis Sosny na taką babkę ( klik ) oraz puszka mleka kokosowego(...)cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy mleko kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąkę formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę czasu ( u mnie trwało to troszkę dłużej - najlepiej piec do tzw. suchego
My simple kitchennawet dwa) , były ciasteczka, był eggnog to może ktoś ma ochotę przygotować takie szybkie ciasto? Ostatnio znalazłem świetny przepis na spód do ciasta: chrupiący, czekoladowy, delikatnie słodki. Do tego kolejna warstwa z malin. Możecie użyć dowolnych owoców, ale ja wybrałem czerwony – tak w klimacie świąt i Mikołaja Całość polana czekoladą – zresztą czy trzeba pisać po co polewać(...)stopniach przez około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Nadzienie : Wszystko razem blendujemy i wylewamy na wystudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika żeby stwardniało. Wesołych Świąt! Artykuł Ciasto czekoladowe z malinami (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifesprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną. Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne! A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków to ja mam! Postanowiłam ją przygotować zainspirowana współpracą z marką Kasia. Mam nadzieję, że razem z Kasią zagości na Waszych świątecznych stołach(...)zaczyn przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą i resztą cukru, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, całe jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ). Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy
Ostra na SłodkoŚwięta już za rogiem! Powiem Wam, że ten rok zleciał mi niesamowicie szybko! Zdecydowanie za szybko! Dopiero było lato i biegałam po plaży, a dziś już choinka stoi ubrana. Może bardziej odczuwałoby się to świąteczną atmosferę, gdyby śnieg za oknem poprószył – a tam widać wiosnę ( na co ja wcale nie narzekam, bo jak wiecie nie znoszę zimy(...)pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.. POLEWA: W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy połamaną czekoladę. Polewamy. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, dekorujemy. Smacznego
Ostra na SłodkomasłaPolewa czekoladowa miękka:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej100 ml śmietany kremowejGlazura czekoladowa:przepis znajdziecie TUTAJDodatkowo:orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowaETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (wystawiłam garnek(...)wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Zapominamy o cieście na kilka tygodni :)ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Ciasto dzielimy
My Culinary ArtŚwietna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli(...)święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem
Mania WypiekaniaŚwiąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą(...)Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka (ja przełożyłam do zwykłej porcelanowej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Piec na 5 – 7 dni przed świętami
Szybko Tanio Smaczniesilnej woli. 1. Przygotuj dietetyczne wersje potraw Tłuszcz jest nam oczywiście potrzebny, ale przy ilości potraw, jaką przygotowujemy na Święta, powinniśmy go ograniczyć. Wyobraźcie sobie pierożki polane tłuszczem, smażoną, tłustą rybkę, do tego ciasto z kremem, tradycyjna sałatka ziemniaczana z majonwzem i śledzik. Nasz układ pokarmowy niezbyt dobrze znosi nagły przypływ tłustego jedzenia. Tym bardziej(...)Potraktuj Święta jak dzień powszedni... ... przynajmniej w kwestii jedzenia. Nikt przecież nie stoi nad Tobą z batem i nie mówi: "zjedz ten szósty kawałek ciasta, są Święta, więc musisz!" :D co prawda przyjęło się, że w Boże Narodzenie bardziej możemy sobie pofolgować, ale nigdzie nie jest napisane, że MUSIMY. Jeśli na co dzień prowadzisz
Katsuumiwłaśnie takie prezenty na święta. Sękacz zachwyca swoją formą, wykonaniem i smakiem. Upieczenie takiego ciasta wcale nie jest łatwe. Warstwy ciasta polewa się na rozgrzanym obracającym się drewnianym wałku. W ten sposób tworzą się sople z cieknącego ciasta. Kupuję go na święta ( żadnych diet - bo ciasto to same jaja, masło, cukier i mąka). Kiedy opublikowałam
AZgotuj!Święta tuż, tuż. Wszystko już zaplanowane? Jeśli jednak nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny sernik podpowiem Wam jak zrobić obłędny sernik z musem
Bon appetit mon amie