sprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną. Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne! A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków to ja mam! Postanowiłam ją przygotować zainspirowana współpracą z marką Kasia. Mam nadzieję, że razem z Kasią zagości na Waszych świątecznych stołach(...)zaczyn przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą i resztą cukru, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, całe jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ). Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy
Ostra na SłodkoŚwięta już za rogiem! Powiem Wam, że ten rok zleciał mi niesamowicie szybko! Zdecydowanie za szybko! Dopiero było lato i biegałam po plaży, a dziś już choinka stoi ubrana. Może bardziej odczuwałoby się to świąteczną atmosferę, gdyby śnieg za oknem poprószył – a tam widać wiosnę ( na co ja wcale nie narzekam, bo jak wiecie nie znoszę zimy(...)pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.. POLEWA: W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy połamaną czekoladę. Polewamy. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, dekorujemy. Smacznego
Ostra na SłodkomasłaPolewa czekoladowa miękka:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej100 ml śmietany kremowejGlazura czekoladowa:przepis znajdziecie TUTAJDodatkowo:orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowaETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (wystawiłam garnek(...)wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Zapominamy o cieście na kilka tygodni :)ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Ciasto dzielimy
My Culinary ArtŚwietna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli(...)święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem
Mania WypiekaniaŚwiąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą(...)Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka (ja przełożyłam do zwykłej porcelanowej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Piec na 5 – 7 dni przed świętami
Szybko Tanio Smaczniewłaśnie takie prezenty na święta. Sękacz zachwyca swoją formą, wykonaniem i smakiem. Upieczenie takiego ciasta wcale nie jest łatwe. Warstwy ciasta polewa się na rozgrzanym obracającym się drewnianym wałku. W ten sposób tworzą się sople z cieknącego ciasta. Kupuję go na święta ( żadnych diet - bo ciasto to same jaja, masło, cukier i mąka). Kiedy opublikowałam
AZgotuj!Święta tuż, tuż. Wszystko już zaplanowane? Jeśli jednak nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny sernik podpowiem Wam jak zrobić obłędny sernik z musem
Bon appetit mon amieBabka, mazurek, sernik, a może makowiec? Jakiego ciasta nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole? Ja przygotowałam dla Was zbiór najlepszych moim zdaniem ciast na święta, wystarczy, że klikniecie w zdjęcie ciasta, które się Wam spodobało, a przejdziecie na stronę z przepisem. Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana
Cynamonowe szczęścierewelacyjnie smakuje, więc domownicy i goście powinni być zachwyceni. Sernik bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż spód wykonany jest z herbatników. Sernik z bezą kokosową to idealne ciasto na święta, gdyż wspaniale smakuje, a do tego pięknie wygląda. Taki sernik, powinno się robić z dobrej jakości białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego, rzadkie sery wiaderkowe w tym przypadku odpadają
Kuchcik gotujeKostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto
Pieguskowa KuchniaKostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto
Pieguskowa KuchniaTorcik czekoladowy z malinami składa się z wilgotnego spodu i trzech warstw lekkiego musu na bazie czekolady. Na wierzchu warstwa ganache i malin. Ten torcik zdecydowanie
Pieguskowa KuchniaŚwięta i po świętach pewnie jesteście przejedzeni ale na kawałeczek serniczka ze skórką pomarańczową Helio myślę że się skusicie. Sernik podałam na
Sama słodycz i szczypta chiliŚwięta , święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką wiosenną babkę? Nic! Baba jak malowana i do tego wiosenna
Z Kuchni Do Kuchniaromatycznie. Pachnie pomarańczą i miodem. Orzeszki nadają temu wypiekowi chrupkości , a dzięki marchewce jest niezwykle wilgotne i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Naprawdę pyszne i lekkie ciasto na święta i nie tylko. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g marchewki 100 g masła 4 łyżki miodu skórka z 1 pomarańczy 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki
Calzonella.com