Święta Wielkanocne coraz bliżej, więc przychodzę do Was z kolejnym przepisem na cytrynową babkę, tym razem na oleju. Tutaj znajdziecie przepis na cytrynową babkę z dodatkiem masła. Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2-3/4 szklanki cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 ml oleju - 1 cytryna Sposób przygotowania w Tefal Companion: Białka oddziel(...)oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywno. Następnie, ciągle ubijając dodawaj partiami cukier. Kolejno po 1 żółtku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i sok z cytryny. Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C prez ok. 45-50 minut, do tzw."suchego patyczka". Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfpiekła. Placek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka pół
PatiGotujeIdą święta. Przyznam, że wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na stole :) A jak święta to baby, mazurki i paschy. W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a w przepisie jak byk pisano(...)cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zaklinowaly sie przyciski i ruszyl wreszczie nasz piekarnik do boju.Jak widzicie na zdjeciach,tak wyglada moj biedny,uratowany keks.Pyszny jest jak zawsze,tylko od czekania troche bakalie opadly.Wsrod ciast przygotowanych na swieta keks goscil u nas od zawsze.I zawsze byl wyjatkowy,bo z ogromna iloscia bakalii.I tak naprawde pieczony tylko i wylacznie z okazji swiat.Dlatego tez smakuje zawsze wyjatkowo(...)skorki.Wszystkie bakalie pokroic-dowolnie.Ja kroje w kostke.Dodac osaczone i osuszone rodzynki.Jajka ubic z cukrem na puszysta mase.Dodac rum i wmieszac make.Wszystkie bakalie wymieszac z 3 lyzkami maka i dodac do ciasta. Ciasto wylozyc do keksowek wyscielonych papierem do pieczenia.Piec okolo 50 minut w 160°C.Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic patyczkiem,czy ciasto jest upieczone.Ostudzone polac polewa czekoladowa.Smacznego!Uwaga:ciasto powinno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spróbować zrobić z nimi ciasto. Co ważne - ciasto wyszło! Wszyscy zjedli, więc wyszło smaczne 😄 Owoce wykorzystałam do zrobienia drożdżowej rolady z owocami. Większość osób robi ciasto drożdżowe tylko na mące pszennej - ja wymieszałam mąkę pszenną z owsianą. Jest to dobra opcja dla osób, które ograniczają mąkę pszenną w swojej diecie, np. ze względów zdrowotnych. Ciasto z mąką owsianą smakuje oczywiście(...)wykorzystaniem 😁 I jeszcze jedno - jeśli chcecie wykorzystać owoce z kompotu pamiętajcie, aby przechowywać je w lodówce, inaczej mogą nie przetrwać tych kilku dni. A jeśli po świętach stwierdzicie, że macie dość ciast na jakiś czas, zawsze możecie owoce zamrozić i wykorzystać innym razem 😉 Drożdżowa rolada z owocami z kompotu wigilijnego - przepis Do przygotowania rolady będziesz potrzebować: 400g mąki owsianej
Z notatnika dietetykatych wszystkich świątecznych ciastach pojawia się u mnie kolejny przepis na słodki wypiek. Jednak czas okołoświąteczny sprzyja przeróżnym spotkaniom towarzyskim, a z zaprezentowanych na blogu ciast zostały po Świętach same skrawki. Nie wyobrażam sobie przyjąć przyjaciół podając marne pozostałości piernika i makowca . Dlatego zdecydowałam się naprędce na sporządzenie tych ciastek. Są one świetnym wyborem jeśli chodzi o szybkie słodkości(...)drobne niedogodności… Keto ciastka – krok po kroku Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan – oprócz tego, że są bardzo smaczne – robi się naprawdę szybko. Jedynie rozwałkowywanie ciasta i wykrawanie zajmuje trochę czasu. Reszta idzie jak z płatka… Po upieczeniu na każde ciastko wylewa się odrobinę rozpuszczonej czekolady (pamiętajcie, żeby była niskowęglowodanowa lub o wysokiej zawartości kakao
Modern Cave GirlOdliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia to zajmująca sprawa i nie wszystko można pogodzić. Święta już za moment, w wielu domach rozpoczęły się przygotowania. Całe miasto już ustrojone, bożonarodzeniowa atmosfera roztacza się dookoła.Zapraszam na szybszą wersję (z gotową masą makową) świątecznego makowca(...)bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam
W kuchni Karmel-itkiCześć Święta Wielkiej nocy zbliżają się coraz większymi krokami. Czas więc "odkurzyć" odpowiednie przepisy. Jedną z takich receptur jest przepis na sernik z truskawkami. Przepis wypróbowany już w zeszłym roku. Piekłam go z użyciem twarogu w kubełku już zmielonego. Następnym razem kupię zwykły twaróg i sama go zmielę w domu. Takie serniki z własnoręcznie mielonego sera mają bardziej(...)możesz je wykorzystać np. do przygotowania babki na białkach, bezów lub spodu do Pavlovej. Margarynę rozpuść. Do dużej miski przelej rozpuszczony tłuszcz. Dodaj do niego żółtka oraz pozostałe składniki ciasta kruchego (tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz kakao) i dokładnie całość wymieszaj. Gotowym ciastem wyklej dno i boki tortownicy. Wylepiając brzegi formy warto stworzyć pofalowany brzeg
blog.moje-pasje.infoDzień Świętego Patryka to święto patrona zielonej wyspy, czyli Irlandii. Jako że jeszcze niedawno i My mieliśmy być zieloną wyspą warto co nieco się o tym święcie dowiedzieć. Jego charakterystycznym znakiem rozpoznawczym jest kolor zielony i symbol koniczyny. Co warto podkreślić dzień ten w Irlandii jest dniem wolnym od pracy i upływa na festynach odbywających się przy dźwiękach(...)każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne
Rozpustne gotowanieCukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze(...)łyżki mąki. 3. Do maślanej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Wsypujemy bakalie z mąką i dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką, powstanie bardzo gęste ciasto. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150C na funkcji góra-dół przez 30 minut
Mała Cukierenkaoryginalnego mazurka z kajmakiem mogłam jedynie polegać na zdjęciach przeglądanych w internecie, oryginalnych przepisach z mąką pszenną, mlekiem i cukrem, na opinii innych osób, które takie ciasto jadły bądź jedzą na święta oraz na własnej wyobraźni. Szybki przepis na mazurka bez glutenu, nabiału i cukru Wydaje mi się, że całkiem nieźle sobie poradziłam biorąc pod uwagę wyraz zadowolenia(...)miały okazję go spróbować i liczne pochwały. A nawet jeśli nie jest podobny do oryginału to nic, bo to wyszło z tych eksperymentów naprawdę smaczne ciasto, które z powodzeniem można przygotować nie tylko od święta. Mazurek bez glutenu, nabiału i cukru może zmienić się w pyszną tartę kajmakową przy okazji innych uroczystości a biorąc pod uwagę, że robi
Book of spellsŚwięta już dawno minęły , czas zacząć szykować karnawałowe specjały. Mam jeszcze dla Was jeden przepis. Wcale nie skłamię jak zakwalifikuję go do grona moich faworytów. Jednak nim zacznę, chcę się pochwalić, że mój przepis na kokosanki trafił na stronę ar.pl . Jest to strona dla osób dbających o swoją tężyznę i zyskać ich uznanie nie jest(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie. Coraz rzadziej dodaję do sera masło, ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości
Dieta moja pasjaWitajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego(...)Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około
Sama słodycz i szczypta chiliPani Walewska (Ciasto Pychotka) – to ciasto, które kojarzy mi się bardzo z moją Mamą :) Odkąd pamiętam to ciasto było u nas HITem każdych świąt, czy rodzinnych spotkań (tuż obok ciasta z masą krówkową, orzechami włoskimi i kremem budyniowym). C The post Pani Walewska (Ciasto Pychotka) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje