Domowy marcepan masa marcepanowa z miodem Domowy marcepan przepis bez którego nie potrafię sobie wyobrazić przygotowań do świąt. Słodka, miękka, pachnąca masa migdałowa, której przygotowanie zajmuje kilka minut jest niezastąpiona do świątecznych pierników, ciast i ciasteczek m.in. takich jak ciasteczka maślane . Masa marcepanowa składa się z zaledwie kilku składników, a przygotowując ją w domu zyskuję pewność, że będzie dokładnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBajaderki to świetny sposób na pozbycie się starych i przesuszonych resztek ciast, które zostają po świętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny sposób na zakalca czy nieudane ciasto. To tzw. deser z resztek czy odzysku 😉 Może nie brzmi to zbyt ciekawie, ale bajaderki są naprawdę pyszne! To miękkie i wilgotne w środku kule o czekoladowym
Kuchnia MagdaLenyBajaderki to świetny sposób na pozbycie się starych i przesuszonych resztek ciast, które zostają po świętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny sposób na zakalca czy nieudane ciasto. To tzw. deser z resztek czy odzysku 😉 Może nie brzmi to zbyt ciekawie, ale bajaderki są naprawdę pyszne! To miękkie i wilgotne w środku kule o czekoladowym
Kuchnia MagdaLenySzybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze babki i babeczki. Od tych klasycznych – piaskowych, z kakao, kokosem, czekoladą
Słodkie okruszkiCytrusowa babka (mieszana łyżką) . U mnie w domu po prostu uwielbia się babki. Dzisiejszą wersja została wzbogacona o sok i startą skórkę z pomarańczy i limonki
Słodkie okruszkiCiasto kojarzące się ze świętami ;). Pyszny placek miodowy, miękki biszkopt i aromatyczny krem. Z podanego przepisu wychodzą 2 placki miodowe. Ciasto najlepiej trzymać przez kilka godzin w temp. pokojowej, a następnie w chłodniejszym miejscu, najlepsze jest po dniu leżakowania :) Składniki: Placki miodowe: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny
Gotuj z AgnesWalentynki już tuż tuż… Dlatego dziś polecam Wam przepis na pyszny walentynkowy sernik pinacolada . Pyszne ciasta (przygotowane własnoręcznie) na pewno uprzyjemni Wam wspólne chwile z
Słodkie okruszkipotrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;) Babka "Zachód słońca" PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia: 180oC Czas pieczenia: 50-60 min Ciasto 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej
coolinarnastrefa.blogspot.compiernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :)Wymiary foremki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki:Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka
Słodkości i nie tylkoProsto, szybko i smacznie. Nic tylko piec. Kto się skusi na pyszne czekoladowe ciasto na maślance ? P.s. Jeśli lubicie mocno czekoladowe ciasta polecam Wam też przepis na czekoladową babkę . A czego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka
Słodkie okruszkiZdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone
Moja DelicjaFanie rozgrzewa, pachnie obłędnie, jest idealna do ciasta. Szybko jest gotowa, więc zróbcie sobie ją na święta, będzie znakomita przy wielkanocnym cieście. Polecam na zdrowie! Nalewka pomarańczowa z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezarówno przepis na tradycyjnego mazurka czy paschę, ale także na nieco odmienionego makowca czy babkę – dla każdego na pewno się coś znajdzie! Ciekawi mnie, jakie ciasto obowiązkowo gości w każde święta na Waszym stole? Jeżeli macie swoją ulubioną propozycję ciasta na Wielkanoc, podzielcie się nią w komentarzu. Zobaczcie też: Jajka sadzone na słodko Mazurek czekoladowy bez pieczenia
Kuchnia Bazyliisernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą dla zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można zmieniać dowolnie, można dać jogurt o innym smaku
Poezja Smaków - blog kulinarnymaku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy. Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec już mamy :)Składniki:ciasto
Moniki Smakołykidoznania smakowe nie rozczarują. To bardzo fajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka 100 g ksylitolu 100 g mielonych migdałów 100 g sypkiego maku 1 łyżka
Przysmaki Karolkiznalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta na talerzyku. A więc jeśli nie macie niczego w zanadrzu na święta, skorzystajcie z tej receptury. Na pewno będzie pysznie. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 4 łyżki kakao • 4 łyżki przyprawy piernikowej • 4 łyżki(...)dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. 5. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Masę wlać do 2 foremek o wymiarach ok. 8 x32 cm wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 - 35 minut (do suchego patyczka). 7. Wyjąć ciasta
W mojej kuchni