Ciastka smalcowe przez maszynkę + filmik 232smaku tych ciastek i nie ma co się obawiać, bo to całkiem zdrowy tłuszcz wbrew obiegowej opinii. Do ciastek dodajemy zapach arakowy, niezwykły, mnie tak bardzo kojarzący się ze świętami i z dzieciństwem, ale nie łatwo jest go dostać. Zjechałam "pół Polski" w poszukiwaniu tego zapachu, byłam prawie we wszystkich wielkich supermarketach i nic i dopiero ten zapach udało(...)już nie są te ciastka, a mają być właśnie TE. Potrzebujemy też takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę i odpowiedniej nakładki. Wtedy sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną będzie gorzej, chodzi za szybko, nie można ciasta dociskać palcami, dociskanie popychaczem
Kawa z mlekiem
Likier kawowy z nutą wanilii 291świątecznego ciasta idealnie pasuje kieliszeczek dobrego wina lub domowego likieru. Dobrze dobrane potrafią podkreślić smak deseru. O ile na wino czasami skuszą się i panowie, to jeśli chodzi o likiery, są one raczej lubiane przez panie. Rzadko który mężczyzna lubi słodkie alkohole. Własnoręcznie przygotowany likier, przelany do ozdobnej butelki i pięknie opakowany, może też być oryginalnym prezentem. Na pewno(...)kawowy likier z nutą wanilii. Smak kawy jest mocno wyczuwalny, wanilia nadaje pięknego posmaku i zapachu. Nie jest za bardzo słodki. I, co bardzo ważne, zdążycie go przygotować na święta. Składniki: 500 ml wódki 1 szklanka wody 1 laska wanilii 6 lekko czubatych łyżeczek mielonej kawy 1 szklanka cukru Kawę zaparzyć, wystudzić, przecedzić przez filtr do kawy. (Można
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 187same musimy się w ten nastrój wprowadzać 😊 Pomógł nam w tym ten torcik w nieco rustykalnym stylu. Wykonany został do magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Polecamy wykonać na święta np. zamiast makowca 😉 Składniki: Biszkopt korzenny (śr: 18cm) -4 średnie jajka -30g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej) -90g mąki gryczanej(...)każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka
Candy Pandas
Piernik słodzony czarnym złotem. 194cała rodzina łącznie z dziećmi słodzą melasą trzcinową. I choć Pani Kasia używa jej dość dużo w kuchni, tak do wypieków się jeszcze nie odważyła zabrać. Idą Święta i chciałaby coś upiec. Fakt, melasa jak nierafinowana i niesiarkowana to prawdziwe bogactwo. Kiedyś lekceważona uznawana za odpad, doczekała się i wreszcie trafiła na stoły i do kuchni(...)gotowe. Wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wąskiej blaszki. U mnie mała keksówka długości 30 cm. Pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto posypujemy pudrem i gotowe. Jak widać, proso i całkiem nieźle wizualnie, a do tego i smaczne. Przyprawy korzennej jest tak delikatnie do smaku, kto lubi bardziej intensywny smak, powinien sobie
Dieta moja pasja
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 196wielu kombinacjach) rozpoczęła się wraz ze spróbowaniem sernika z brzoskwiniami. Od tamtej pory robimy go regularnie. Zawsze jest u nas na święta (swoją drogą, musimy bardzo za świętami tęsknić bo wciąż o nich wspominamy), zawsze znika jako pierwszy i zawsze kusi, by znów go wyczarować. SKŁADNIKI NA MASĘ:- 1 kg sera (trzykrotnie mielony, może być(...)masła,- cukier waniliowy/wanilinowy (a najlepiej laska wanilii),SKŁADNIKI DODATKOWE:- 1-2 puszki brzoskwiń,- 4-5 białek,- 1 szklanka cukru pudru,- 2 łyżki mąki ziemniaczanej/budyniu śmietankowego lub waniliowego ,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka
Wypisz Wymaluj
Piernik przekładany 221wkoło takie rzeczy się ceni. Tęskni się za nimi. Twoja kobieta ma zły dzień? Kup jej kwiatek, przytul mocno. Twój facet miał gorszy dzień w pracy? Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda? A tak wielu z nas sprawia to kłopot... Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami. Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki(...)marcepanem - na cokolwiek przyjdzie Wam ochota. Możecie go przekroić więcej niż jeden raz, wówczas będzie miał więcej niż jedną warstwę. Zdecydowanie mogę go zaliczyć do wypieków "last minute" na święta :) Składniki na dużą keksówkę: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 125 g masła 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki domowej
My simple kitchen
Ptasie mleczko 441postanowiłam zacząć go od klasyki. Ptasie mleczko często robiła nam mama, wszyscy uwielbialiśmy jego delikatny piankowy smak i ta miłość została nam do dziś, bo gdy je zrobiłam na święta zniknęło w tempie błyskawicznym. A Wy znacie, lubicie to ciacho? :) Warstwa kakaowa: 4 jaja 6 łyżek cukru 2 łyżki żelatyny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka(...)przygotowujemy w identyczny sposób jak kakaową, wykładamy na nią i chłodzimy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i tężejącą wylewamy powolutku na wierzch. Gdy galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Wegańska babka z karobem na oliwie 225tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy. A że czas już typowo świąteczny to chciałabym (razem z moim futrzatym towarzyszem oczywiście ;)) życzyć wszystkim Wesołych Świąt :) Wegańska babka z karobem na oliwie 1,5 szkl. mąki orkiszowej razowej 1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu szczypta soli morskiej 3 łyżki karobu 1 łyżeczka sody 1/3 szkl oliwy(...)Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu
FitKot
SAŁATKA PIECZARKOWA 222Jarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim
Kuchnia MagdaLeny
FORSZMAK LUBELSKI 195Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLeny
Jak wyczyścić srebrne sztućce 175Jak wyczyścić srebrną zastawę Jak przechowywać wyroby ze srebra, aby zachowały blask Kto powinien jeść na srebrnej zastawie Niebawem, w gronie najbliższych nam osób, zasiądziemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prima Aprilis.. Grypa ma ochotę na psikusa. 201Oglądam przez okno idących z palemkami ludzi. Uśmiechnięci, chociaż zmarznięci, całymi rodzinami spacerują w kierunku kościoła, aby poświęcić gałązki bukszpanu, bazie ozdobione kolorowymi wstążkami i kokardkami
W kuchni Karmel-itki
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 225więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć(...)siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao - dla koloru. Polecam Wam bardzo, koniecznie zróbcie jeszcze przed Świętami!Cynamonowe ciastka z melasąSkładniki:(na 55-60 sztuk)310 g mąki orkiszowej25 g kakao150 g miękkiego masła125 g cukru1 jajko100 g melasy1 łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym 203przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ciasto na pierogi wałkuję cienko, wykrawam kółka i na każde nakładam po łyżeczce farszu. Następnie sklejam pierogi i przekładam na deskę. Po przygotowaniu pierogów gotujemy je w dużym garnku, w osolonej(...)niewielkim garnku gotujemy mrożone maliny z dodatkiem wody, do momentu aż płyn odparuje i uzyskamy dość gęsty sos. Pierogi podajemy z musem malinowym, jogurtem naturalnym i świeżymi malinami. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papaja