Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną 197Kolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym
Oryginalny smak
Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) 385Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) Dziś polecam Wam pyszną domową pizze. Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są
Słodkie okruszki
Makowe muffinki 319Makowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie🙂 Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas
czarrna od kuchni
Babka drożdżowa 256Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową
Marta Gotuje
Torcik pomarańczowy 194Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się
Magiczne Życie Marty
Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) 327cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia również są przepyszne, mało słodkie. Ja wiem, że już po świętach i pewnie szybko ich nie upieczecie, ale muszę, po prostu muszę podzielić się z Wami przepisem na te pierniczki. Zrobiłam ich bardzo dużo i jeszcze mi zostały, więc(...)przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić
moj przepis na
Rogale świętomarcińskie 200orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu(...)łyżeczkę soli Składniki na lukier: 200 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Do dekoracji: posiekane migdały skórka pomarańczowa Przepis podaję wcześniej. Przed świętem. Jeśli chcecie upiec takie rogale, musicie po prostu zdobyć biały mak (można przez internet). A nie jest to łatwe, ponieważ prawie wszystko jest wykupywane przez cukiernie
Kuchnia u Krysi
WIOSENNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE 184synów) . Nafaszerowałam ją ogromnymi rodzynkami, polałam wielką ilością lukru, a na wierzch przyfrunęły kolorowe motyle. I już jakoś tak wiosenniej się zrobiło! Wszystkim Wam kochani, życzę zdrowych, pogodnych Świąt, pełnych ciepła, miłości i radości. Przy okazji niech będą zdrowe- ja niestety na antybiotyku- przegrałam z chorobą przedwczoraj, domowe sposoby nie pomogły, dziś doszedł antybiotyk. Dużo więc zdrówka(...)pół szklanki mleka, łyżki cukru i pokruszonych drożdży zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie dodać zaczyna do mąki, następnie dodać resztę składników, w tym rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto dobrze wyrobić.Dodać rodzynki. Gotowe przełożyć do jednej wielkiej albo dwóch mniejszych foremek na babki- u mnie jedna duża. Ciasto piec ok 40 minut- do suchego patyczka . Wystudzić, wyjąć
Z Majeczką w kuchni
Sernik z rosą 168Sernik z rosą – klasyka wśród serników :) Krąży pod nazwą Sernik Rosa, czy też Sernik Złota Rosa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go jeść, to gorąco
Kulinarne Przeboje
Rogale z białym makiem i orzechami 197czasie ogarnęła całą Polskę. W okolicy święta Niepodległości można je kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu. Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim
Fabryka pomysłów
MAK 188kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada. Do nadzienia wykorzystuje się biały
Ciastka - domowe słodkości
Pierogi z pieczonym karpiem 200language:#0400;} Nasze eksperymenty na święta przynoszą rezultaty. Składniki Farsz: 1 kg karpia pół litra bulionu warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz Ciasto: 500 g mąki 250 gorącej
R'n'G Kitchen
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 255lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować na grubość 6 mm podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciasteczka urosną). Piec w 180 st. C. 10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! A Wam jak minęły Święta
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem 298urządzony stół, przemiła atmosfera, poczułam wręcz Święta! Zaraz po wstępnych powitaniach Pan Paweł Małecki barwnie opowiedział nam o swojej książce i zaraz zabraliśmy się za pieczenie. W trakcie tych warsztatów przygotowywaliśmy przepisy właśnie z tej książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe
karmelowy
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 189pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce
Kuchnia w opałach
Makowiec japoński 264, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim. U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki
Ciasteczkowy Potwór
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 293pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej
Uwaga Babcia Gotuje
Pumpkin Spice Chia Pudding - dyniowy deser chia 263wyjazdu do Poznania, teraz trzeba odliczać do świąt. Moi mili, pozostało już tylko 25 dni szkoły nie licząc weekendów, czy to nie brzmi świetnie? :) Co powiecie na deser? Niestety już ostatni deser dyniowy w tym sezonie. Pumpkin Spice to bardzo popularna mieszanka przypraw, którą stosuje się do doprawiania kaw, koktajli, deserów, ciast itp. Składa się z imbiru lub goździków
Be Fit Be Strong
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 340wykwintna tarta, idealna na rodzinne uroczystości. Przed świętami wielkanocnymi przedstawiałam Wam pomysł na elegancki mazurek w podobnej tonacji smakowej. Przepis znajdziecie TUTAJ . Deser zachwyca smakiem, a jednocześnie zaskakuje prostotą wykonania. Jest to jedna z tych tart, która znajduje się w moim popisowym repertuarze :) Oryginalna receptura oczywiście autorstwa Pani Doroty z mojewpieki.com :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru
Chocolate Muffin Blog