Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem 120jesienno-zimowym klimatem, zaczyna pachnieć świętami. Łatwe rożki francuskie nadziewane jabłkami i oblane domowym solonym karmelem . W przygotowaniu tych rożków nie ma absolutnie nic trudnego. Przygotujecie nadzienie, które zresztą pewnie nie raz robiliście do naleśników czy szarlotki. Nadzienie zrobicie w patelni, a w ciągu 10 minut będzie już gotowe. Użyjcie gotowego ciasta francuskiego lub jeśli macie swój sekretny przepis
Słodkie Gotowanie
Mazurek wielkanocny z białą czekoladą 175Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych ! 500 gram mąki orkiszowe kostka masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru kilka sztuk orzeszków piniowych biała czekolada 1/2 łyżeczki szafranu 100 ml śmietanki kremówki Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem dopieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając
AZgotuj!
Chleb z rodzynkami 196domowych wędlin, które zwykle pieczemy przed świętami warto zrobić domowy chleb na prawdziwym zakwasie. Pachnący, świeży z chrupiącą skórką po prostu uwielbiam. Poniżej znajdziecie przepis na chleb w wersji lekko słodkiej - z dodatkiem rodzynek. CHLEB z RODZYNKAMI Składniki: zaczyn: 70 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml wody ciasto: cały zaczyn przygotowany poprzedniego dnia
Bon appetit mon amie
Pierogi z kapustą i grzybami II wersja elastyczne ciasto 512Kochani Święta już lada dzień, zaczyna się właśnie gorący okres w kuchni :) O tym co się dzieje w sklepach wolę nie wspominać :)) Spieszę do Was z przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Co prawda jeden, bardzo podobny przepis jest już na blogu, jednak ten różni się ciastem, które jest bardzo miękkie, elastyczne i bez problemu się
Z miłości do słodkości
Pierniczki 203czas 3 min/obr 4-5 ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm (chociaż z młodą pomocą może wyjść różnie :) )i wykrawamy ciasteczka o różnych kształtach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez ok 7-10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st Pierniczki są idelanym prezentem dla bliskich na święta, szczególnie jeśli te słodkie małe rączki
Gotowanie z pasją
Pierniczki 212czas 3 min/obr 4-5 ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm (chociaż z młodą pomocą może wyjść różnie :) )i wykrawamy ciasteczka o różnych kształtach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez ok 7-10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st Pierniczki są idelanym prezentem dla bliskich na święta, szczególnie jeśli te słodkie małe rączki
Gotowanie z pasją
Świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi 231Bardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się
AleTorcik
wielkanocne ciasteczka 178Pieczenie ciasteczek na każde święta to już u nas tradycja. Takie kolorowe obok babeczek są obowiązkowym elementem w święconce a później dekoracją stołu. Składniki: na ciasteczka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru jajko do dekoracji: białko szklanka cukru pudru łyżka wrzątku barwniki spożywcze pisaki cukrowe Składniki ciasta zagnieść a następnie ciasto schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 616efekt wart jest odrobiny wysiłku. Święta to magiczny czas, w którym chcielibyśmy życzyć Wam, aby spełniły się Wasze marzenia. Te duże jak i te maleńkie, codzienne. Spędźcie te czas z rodziną, wśród Waszych najbliższych. Zwolnijcie tempo życia, przystańcie na chwilę i rozkoszujcie się tą spokojną chwilą :) SKŁADNIKI: Na około 100 pierogów. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko
W kuchni Katie
Palmiery na dwa smaki 176już po świętach, a przecież cały rok czekaliśmy na nie hm...nigdy nie zrozumiem przemijania. Teraz trzeba pomyśleć o zbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali). Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne
Kubki smaku
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 167wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej 90 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto
Kuchnia w opałach
Kołyska / wózek z lukru królewskiego ( instrukcja wykonania) 215niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta. Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji Chrztu Świętego. Idealny lukier zrobiłam z proporcji podanych
kawawszklance
Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka ) 223dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około 100 sztuk: - 4 szklanki mąki pszennej - 200 gr śmietany kwaśnej - 200 gr masła roślinnego / naturalnego - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 żółtka + 1 całe jajo - 1 łyżeczka sody, szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać
kawawszklance
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 256mogę się doczekać. Chcę upiec ciasto, ciasteczka, odpić ulubione wino poziomkowe i spędzić cały ten dzień wśród najbliższych. Jeszcze tylko trochę! Buraczków wszędzie pełno, więc trzeba z nich coś dobrego przygotować. Może babeczki? Już były. Makaron? Był. W takim razie czas na zupkę! Trochę jakby świątecznie, ale nie do końca. Do świąt jeszcze trochę, ale kto powiedział, że dobrego
Be Fit Be Strong
Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 367się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego z adresów: http://kulinarnapiniata.pl/karpatka-przepis-ciasto-krem/ Wszystkiego najlepszego dla Mam, Dzieci czy też Tatusiów, których święto też wkrótce. ... oraz samej słodyczy dla wszystkich
Kuchnia po mojemu