ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:396/679)

Piernik czekoladowy z polewą krówkową 152

podbija smak gorzkiej czekolady. Wypróbujcie jeszcze przed świętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Swój piernik przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach 36x26 cm. W przepisie wykorzystałam melasę, która dodaje piernikowi głębi, jeśli natomiast nie macie jej pod ręką, to zastąpcie ją miodem. Inka dodaje ciasto dodatkowego aromatu, ale zamiast niej możecie dodać

Cooking Monster
Mini mazurki nutellowe 218

żeby zaoszczędzić sobie czasu przed samymi świętami spody można upiec nawet tydzień wcześniej. Dekoracja zajmie już tylko kilka chwil. Będą na pewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem.  Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła

Smakołyki Asi
Ciasteczka kruche-jajka wielkanocne 206

zjedzone, a ja do Świąt wynajdę jeszcze przepis na ciasteczka , który mnie zadowoli. 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej cukier puder do oprószenia dżem morelowy, brzoskwiniowy [ dowolny, w kolorze żółtym] Wszystkie składniki  ciasta szybko zagnieść ,owinąć

Moje domowe kucharzenie
PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORÓW) 693

spędzony wspólnie czas. Z okazji dzisiejszego święta razem z córcią upiekłyśmy ciasteczka z walentynkowym akcentem, przy pomocy foremek od firmy  Protonik . Mojej córce najbardziej spodobała się foremka serduszko z jej imieniem ;) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć

Zrób to smacznie
pyszna babka z makiem... 187

około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia - babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta ale tak na codzień do kawy,herbaty

W Mojej Kuchni Lubię
Markizy piernikowe 206

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy, magiczny czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada makowa błyskawiczna 153

najszybsze ciasto makowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Pieczemy biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej Desery. Na pewno zagości w moim domu na dłużej. Polecam na święta

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 151

święta. Czasem gdy moja mama wpadnie na kilka dni to rozwija warsztat pierogowy w mojej kuchni. Jej zawsze są najlepsze. A ja obiecałam moim dzieciom, że będę częściej robić pierogi, ale dla… wnucząt, kiedy oczywiście ładnie mnie poproszą. Składniki na ok. 60 pierogów Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 153

Święto trzech Króli rozpoczyna czas karnawału! Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego

To co kocham
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 195

danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży

Mienta blog
Bajaderka I 224

Święta i Sylwester to taki czas w roku, kiedy kuchnia pęka w szwach od rozmaitych smakołyków, od przepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb, zakąski i przekąski, aż po wypieki różnej maści. Jak wiem z doświadczenia wiele z potraw, w szczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdzowy koszyk Wielkanocny 145

wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie lepić się do rąk można dosypać więcej

MarciochaKucharzy
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 182

spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniki świąteczne 211

kategorii przysmaków, których nie wolno jeść przed Świętami.Składniki:1 kg mąki1 szklanka cukru50 g przyprawy do piernika2,5 łyżeczki sody250 g miodu1 kostka margaryny4 jajkaMargarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy, żeby ostygła. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie

Ciastkozercy
Korzenne ciasteczka dla Świętego Mikołaja, czyli Speculoos 228

kojarzy korzenne ciasteczka z Lidla, które niestety można kupić tylko w okresie świątecznym? Te ciacha tradycyjnie wypieka się dzień przed dniem Świętego Mikołaja w Belgii Holandii i nazywają się Speculoos. Wyraz speculaas najprawdopodobniej powstał z wyrazu speculatie . W dawniejszym języku niderlandzkim słowo speculatie oznaczało „przypuszczenie”, „namysł”, „chętkę na coś” i wzięło swój początek od łacińskich wyrazów speculatio , speculari , które odpowiednio(...)wyrobu ciasteczek, są ich lustrzanym odbiciem. po łacinie speculum znaczy lustro . Tradycyjnie wypieka się je w drewnianych formach, których nie mam i zamiaru kupować specjalnie nie mam, ale ciasto jest na tyle przyjemnie w pracy, że można wycinać i wyciskach kształty dowolnymi foremkami. Ciasteczka są bajecznie chrupiące i na moje „oko ” będą takie minimum tydzień przechowywane w suchym

greenscarf
Rogale Marcińskie 161

domu. Ostatnio będąc w Gdańsku miałam okazję skosztować również rogali z nadzieniem z czarnego maku o bardzo podobnej nazwie "Marcjanki", które są ich regionalnym odpowiednikiem rogali Marcińskich na Święto Marcina. Ich obłędny smak również przypadł mi do gustu. Dodam tylko, że istnieją jeszcze rogale Barcińskie, które są regionalnym przysmakiem kuchni kujawsko- pomorskiej, i mimo, iż spędziłam większość życia mieszkając(...)mniej jednak muszą smakować obłędnie. Wszystkie z powyższych przepisów postaram się umieścić na blogu, zacznę jednak od tych najpopularniejszych, które jako pierwsze skradły moje podniebienie. Składniki (na 12 rogali): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli

Mango Papaja
Babka wielkanocna 107

właściwy. Mój dołącza do tej kolekcji i mogę szczerze zapewnić, że wybierając mój pomysł na babkę na pewno was on nie zawiedzie. Przygotowuję ją nie tylko z okazji świąt, ale też gdy mam po prostu na nią ochotę, ponieważ jest bardzo pyszna. Gorąco polecam!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki(...)cytryny, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.  2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki.  3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka) 4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami i suszonymi owocami lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle

Danka Pichci
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 231

gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń.   Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis zmodyfikowany (zrobiony po mojemu, czyli nie z pudełka:)).  Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być

Mała Cukierenka