Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 404okresie Świąt, robi się całkiem sporo pierogów z kapustą i grzybami i przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji
Mieszam w Garnku
Buraki 212Przepyszne są w cieście , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny . Po słowach mego męża "Ile można jeść ciągle to samo" przyszedł czas na poszukiwania nowych smaków. Jako, że w każdym polskim domu czuć już zapach Świąt Bożego Narodzenia, to postanowiłam
Pobite gary Barbary
Paluchy z orzechami i czekoladą 205zawsze na święta :) Składniki: 125 g masła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Dodatkowo: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady orzechy włoskie drobno posiekane Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite i gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta i wkładać
My simple kitchen
Ciasteczka orzeszki 266wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna. Robią furorę nie tylko wśród uczniów. Składniki 250g mąki pszennej 125g masła lub margaryny do pieczenia 1 żółtko 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na parzystą
W garach u Gosi
Babka wielkanocna 174wyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama
Biały fartuszek
Wegański bezglutenowy mazurek kajmakowo-wiśniowy 214mazurkiem. Do Świąt pozostał już tylko tydzień. Zastanawiam się więc nieustannie nad świątecznymi przysmakami. A mazurek to obowiązkowa pozycja w menu. Ten, wymyślony wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej
Smakuje zdrowo
Ciastka owsiane z orzeszkami ziemnymi i żurawiną 163specjalne okazje czy święta, każdy się nimi zajada. Składniki: 75g masła 300g płatków owsianych 100g cukru pudru 150g mąki pszennej 50g orzeszków ziemnych ( użyłam Helio ) 50 żurawiny suszonej ( użyłam Helio ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem – masa musi być biała i gęsta niczym krem do ciasta. Dodajemy jajko, miksujemy
Gotowanie i blogowanie
Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami 249Kolejny przepis na święta - razowe pierogi ze śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół
Powiedz dietom nie
Chleb pszenny 150samodzielnie chleb na Święta. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie ale chleb wyszedł rewelacyjnie, a najbardziej smakował cieplutki z masełkiem. Dobrze że upiekłam dwa bo na Wigilii nie byłoby co jeść do karpia. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 550 g mleka lub wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik Ciasto na chleb możemy
Kuchenne Wariacje
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 208Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta
Kulinarna Patilogia
Biscotti Bożonarodzeniowe 221Święta tuż, tuż. Za oknem śnieg i mróz, czyli wszystko tak jak trzeba. Dziś jadę na ostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już
Słodkie Przyjemności
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 186wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe. Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować. Oczywiście perłowy cukier, który kupiłam, wcale taki perłowy nie jest. Z większymi kuleczkami będą prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie. Polecam - i na Święta, i do przedporannej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mielona skórka pomarańczowa 202naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom
Kulinarne przygody Gatity
Mazurek cytrynowy 218się ich podczas świąt. Odpowiedź oczywiście padła od razu: jajka w rozmaitej formie. No ale co oprócz tego? Drugim naszym skojarzeniem był mazurek. Stąd pomysł na nasz dzisiejszy przepis, a mianowicie przepyszny mazurek cytrynowy. Niezbyt trudny w wykonaniu, bardzo smakowity i niezwykle cieszący oko. Czas przygotowania: 40 min ilość porcji: 12 kawałków Składniki: Ciasto: 350g mąki (około
Kolizje Smaków
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 290czasem coś odmienić. A tak jeszcze nie w temacie, chciałam wam polecić olejek arganowy, jest rewelacyjny na włosy.Dzisiaj znowu drożdżowy wypiek, już bardziej wielkanocny, zbliżamy się bowiem do świąt, leniuchowania i łasuchowania. Jest to moja pierwsza babka drożdżowa ale na pewno nie ostatnia bo bardzo nam zasmakowała. Myślę, że świetnie się w niej sprawdzą zamiast rodzynek kawałki(...)masła 3 jajka szczypta soli garść rodzynek sok z jednej pomarańczy i starta skórka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto jak na drożdżowe. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem
ciastkarnia na kruchym spodzie