ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:412/679)

Makowe muffinki 208

Makowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie🙂 Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas

czarrna od kuchni
Babka drożdżowa 173

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową

Marta Gotuje
Torcik pomarańczowy 122

Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty
Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) 247

cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia również są przepyszne, mało słodkie. Ja wiem, że już po świętach i pewnie szybko ich nie upieczecie, ale muszę, po prostu muszę podzielić się z Wami przepisem na te pierniczki. Zrobiłam ich bardzo dużo i jeszcze mi zostały, więc(...)przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić

moj przepis na
Rogale świętomarcińskie 135

orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g   biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy                Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu(...)łyżeczkę soli           Składniki na lukier: 200 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody   Do dekoracji: posiekane migdały skórka pomarańczowa Przepis podaję wcześniej. Przed świętem. Jeśli chcecie upiec takie rogale, musicie po prostu zdobyć   biały mak (można przez internet). A nie jest to łatwe, ponieważ prawie wszystko jest wykupywane przez cukiernie

Kuchnia u Krysi
WIOSENNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE 116

synów) . Nafaszerowałam ją ogromnymi rodzynkami, polałam  wielką ilością lukru, a na wierzch przyfrunęły kolorowe motyle. I już jakoś tak wiosenniej się zrobiło! Wszystkim Wam kochani, życzę zdrowych, pogodnych Świąt, pełnych ciepła, miłości i radości. Przy okazji niech będą zdrowe- ja niestety na antybiotyku- przegrałam z chorobą przedwczoraj, domowe sposoby nie pomogły, dziś doszedł antybiotyk. Dużo więc zdrówka(...)pół szklanki mleka, łyżki cukru i pokruszonych drożdży zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie dodać zaczyna do mąki, następnie dodać resztę składników, w tym rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto dobrze wyrobić.Dodać rodzynki. Gotowe przełożyć do jednej wielkiej albo dwóch mniejszych foremek na babki- u mnie jedna duża. Ciasto piec ok 40 minut- do suchego patyczka . Wystudzić, wyjąć

Z Majeczką w kuchni
Sernik z rosą 91

Sernik z rosą – klasyka wśród serników :) Krąży pod nazwą Sernik Rosa, czy też Sernik Złota Rosa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go jeść, to gorąco

Kulinarne Przeboje
Rogale z białym makiem i orzechami 132

czasie ogarnęła całą Polskę. W okolicy święta Niepodległości można je kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim

Fabryka pomysłów
MAK 111

kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada. Do nadzienia wykorzystuje się biały

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi z pieczonym karpiem 135

language:#0400;} Nasze eksperymenty na święta przynoszą rezultaty. Składniki Farsz:   1 kg karpia pół litra bulionu warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz    Ciasto: 500 g mąki 250 gorącej

R'n'G Kitchen
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 187

lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować na grubość 6 mm podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciasteczka urosną). Piec w 180 st. C. 10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! A Wam jak minęły Święta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem 216

urządzony stół, przemiła atmosfera, poczułam wręcz Święta! Zaraz po wstępnych powitaniach Pan Paweł Małecki barwnie opowiedział nam o swojej książce i zaraz zabraliśmy się za pieczenie. W trakcie tych warsztatów przygotowywaliśmy przepisy właśnie z tej książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe

karmelowy
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 122

pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
Makowiec japoński 200

, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od  słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki

Ciasteczkowy Potwór