Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości
Kolizje SmakówCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikowniałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISUPiszę "skorzystałam", ponieważ:podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) masę makową zrobiłam wg przepisu na opakowaniuCzytaj więcej
bistro mamaświęta dostałam od bratowej nalewkę z kukułek. Kompletnie nie spodziewałam się, że to coś tak pysznego! Nalewka była dość gęsta więc folgowałam sobie używając jej jako sos do ciast (szczególnie z sernikiem smakowała wybornie). Oczywiście wszystko z umiarem;) Nalewka ta natchnęła mnie do rozważań nad wykorzystaniem kukułek do wypieków. Jako
happycreatiff.blogspot.comser.5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C.6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki Przy okazji życzę wszystkim tu zaglądającym wesołych, pogodnych i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy
Kuchnia domowa Anidzielimy na pół i wałkujemy.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową.Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami.Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nichukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut(...)Wesołych Świąt
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj hot dogi mają swoje święto..ja prawdę mówiąc nie będę świętować..w piątki nie jemy mięsa..ale przepis na nie jest...mam okazję opublikować zaległy przepis..w sumie to tylko parówka w cieście drożdżowym..moje córki nie lubią typowych hot godów z sałatkami itp..i ja robię tylko takie bułki z parówką w środku , ewentualnie z serem
Moje domowe kucharzenieupiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam(...)rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w temperaturze 190 stopni
My simple kitchenpamiętać o prezentach, porządkujemy dom, sprzątamy. W tej całej gonitwie, spróbujmy choć na moment się zatrzymać. Przytulmy bliskie nam osoby, podziękujmy im, przeprośmy za to co złe. Święta Bożego Narodzenia to czas oczekiwania przepełniony miłością, radością i ciepłem. Dołóżmy wszelkich starań aby takimi się stały. Składniki: - 130g miękkiego masła - pół szklanki brązowego cukru - pół szklanki płynnego(...)piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki. Rozwałkowujemy część ciasta (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) i wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj podam przepis na expresowy piernik z powidłami. Bardzo szybko się go wykonuje i jest smaczny, wilgotny i czekoladowy. Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami lub do kawki. Polecam. SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 125 g margaryny 1/2 szklanka cukru 3 łyżki powideł 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku(...)PRZYGOTOWANIE : Margarynę, cukier, miód, kakao, kawę, przyprawę do piernika przekładamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy. Masę studzimy. następnie dodajemy mleko, powidła, jajka i mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodką, dokładnie mieszamy. Piernik wylewamy do formy keksowej 30/10 , wysmarowanej oliwą i wysypana manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez
Kulinarne Fantazje Mariolibiszkoptu, ciasto na babkę lub babeczki. Ja zrobiłam swoje z kilku prostych waniliowych babeczek. W zależności od wielkości kulek, z jednej standardowej babeczki (4,5 cm średnicy) zrobicie około trzech zajączków. Pralinki zajączki są świetną propozycją jeśli lubicie babeczki, ale chcielibyście zaskoczyć swoich gości i podać je w zupełnie nowy sposób. Lub jeśli zawsze na Święta pieczecie mazurki(...)wielkości zajączków, ja wykorzystałam pianki mini)różowa posypka cukrowa (zobacz jak ją zrobić)Babeczki przygotowujemy według przepisu.Ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego). Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki.Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można
CiastkozercyPyszne.Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich ulubionych.Idealny na święta, ale też na Sylwestra, imprezę czy urodziny.Ciasto:2 jajka3/4 szkl. jogurtu naturalnego1/2 szkl. cukru brązowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej450 g mąki pełnoziarnistej1/2 kostki margaryny PALMA firmy Bielmar2 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka(...)mąkę ziemniaczaną porządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować
Czarnawisienkabakalii gotowanych w cukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna(...)skusiłem się na jego samodzielne przygotowanie. Moja dzisiejsza wersja jest jednak nieco inna. Po pierwsze, bazuje na moim ukochanym portugalskim Porto, a po drugie, wykorzystałem go do przełożenia nietypowego ciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne
Food SquareCoś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)wymieszać delikatnie do połączenia. Formę na babkę o pojemności 1,5 litra ( może być nawet trochę większa ) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką/bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać. UWAGA: Babkę można również upiec w keksówce o wymiarach 27 cm x 9 cm ( może być też trochę większa ). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec
Opowieści z piekarnika