Witajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w
Symfonia Smakówwiem, czy to się uda. Znikają bowiem w tempie błyskawicznym. Miały być na święta, a po dwóch dniach nic z nich nie zostało :)p.s. Do rozwałkowania używam dwóch listewek, kupionych w supersamie budowlanym, i zwykłego wałka.Rozwiazanie prostu, tanie i jakie skuteczne - grubość ciasta jest idealna :)Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach. Składniki
Grahamka, weka i kajzerkadzień pieczenia! W dodatku światowy, więc już zupełnie nie byle jaki. Odkąd się o nim dowiedziałam, przeglądałam kilkanaście razy wszystkie propozycje wypieków, bo przecież nie mogłam sobie odpuścić takiego święta. Ale może zacznę od początku...World Baking Day, czyli Światowy Dzień Wypieków, ma być motywacją do rozwijania swoich umiejętności. Kulinarni blogerzy, cukiernicy i inni znawcy słodkości z całego(...)poproszeni o przygotowanie stu przepisów na różnym poziomie trudności. Wchodząc na stronę można wybrać swój poziom, a wtedy zostaniemy skierowani do odpowiednich przepisów. Ja zdecydowałam się na poziom 87 - ciasto truskawkowe Kivilcim Namli Iren. Dlaczego? Po pierwsze - truskawki. Nie mogę się ostatnio oprzeć tym czerwonym pięknościom, więc stwierdziłam, że ciacho z nimi w roli głównej z pewnością będzie cieszyć się
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i
Kolizje SmakówKolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTen sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta
Smakołyki BerenikiCorn dog ? Co to jest? całkiem przypadkiem spotkałam się z takim przepisem.. Jest to najzwyklejsza parówka w cieście z mąki kukurydzianej.. Oczywiście.. nowe.. szybkie coś innego - trzeba zrobić ! Dietetyczne to to wcale nie jest.. Smak też nie zachwycił spodziewałam się czegoś wykwintnego(?!) parówki wykwintne? niee, raczej jest to coś szybkiego do zapełnienia stołu, "zapchania" przejściowego(...)jednak ma swoje święto. Składniki : 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl mąki tortowej 2 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 6 parówek olej do głębokiego smażenia + patyczki Przygotowanie : Maki, proszek do pieczenia sól,pieprz, musztardę mleko, jajko wymieszać by powstała gęsta masa. Ciasto przelać do wysokiej szklanki. Parówki przeciąć na pół
Garnkowe fanaberiePrzy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜 Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też! Stresuje mnie ten tort jak żaden(...)mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 170 stopni C, koniecznie do suchego patyczka. Upieczone ciasto należy studzić na kratce, koniecznie wyjąc z formy
Życie zaczyna się w kuchnimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten dostałam od znajomej Ewy K , która ma świetne wypieki i podzieliła się ze mną tym oto właśnie przepisem(...)trochę mąki i tak na przemian , aż do wykorzystania produktów, Dwie foremki ( ja miałam o wymiarach 30 x 9 cm ) lub jedną większą natłuścić i posypać bułką tartą Wlać ciasto do form , ja zostawiłam trochę ciasta i dodałam (2 łyżeczki ) kakao ., Można dodać mniej , nie będzie tak ciężkie ciasto i ciemne ! Na wierzch ciasta wylałam masę kakaową Babki piekłam
Pysznosci Babci BasiKolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek(...)cały czas ucierając) i masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy
PatiGotujeBabka jogurtowa Przepyszna babka na jogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne! UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! SZKLANKA MA U MNIE POJEMNOŚĆ 250 ml Składniki: 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru(...)roztopione i wystudzone masło (u mnie masło) i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę smarujemy wcześniej tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z Apetytembardziej wilgotna. A majonez? No cóż... zastępuje w cieście tłuszcz. Nie próbowałam podmieniać na olej lub masło, ale podejrzewam, że też byłaby dobra. Nie ma przy niej dużo pracy, jest nie dość, że szybka, to jeszcze taka "jednomiskowa" więc sprzątania tyle co nic. Czyli tak jak lubię najbardziej :) Wesołych Świąt! Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)miksujemy. K Dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie silikonową szpatułką. Formę smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem przez ok. 45 min. Po ostudzeniu babkę posypujemy pudrem lub polewamy lukrem. Przepis pochodzi
bistro mamaświęta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej wody 7 żółtek 125 g. margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże rozetrzeć razem z 2 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Dokładnie rozmieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto: żółtka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietylko świętem narodowym, jest także dniem Świętego Marcina, który był niezwykłym człowiekiem. Większość swego życia spędzał wśród wiernych, odwiedzając ich i wspierając. Przedstawia się go jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami
W mojej kuchni