ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:310/482)

Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2241

się obejrzymy, będą Święta Bożego Narodzenia, które są moim ulubionym czasem w całym roku ze względu na bardzo rodzinną atmosferę. W sklepach już jest szał, na blogach to samo :-)  Ja mam ten komfort, że prowadząc stronę kulinarną, odczuwam klimat świąteczny już wcześniej, bo cały grudzień to pokazywanie przepisów, kombinowanie, wymyślanie, by jak najwięcej receptur zamieścić i wypróbować, a następnie(...)zaskoczyć swoich gości :-)  Tak więc już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolada ze śmietaną i książki na Święta 156

godzin). Kroić ukośnie. Czy w Waszych domach na Święta króluje co roku jakieś określone ciasto? W "Przepisie na święta" Debbie Macomber na stołach bohaterów pojawia się keks, czyli standardowo ciasto dojrzewające po upieczeniu przez kilka tygodni w lodówce. Emma Collins po uzyskaniu dyplomu z dziennikarstwa zatrudnia się w "The Puyallup Examiner", gazecie o długiej tradycji. Od ośmiu miesięcy pracuje(...)się na odejście z gazety, o czym informuje przyjaciółkę Phoebe, dostaje od szefa propozycję napisania artykułów na temat finalistek w ogólnokrajowym konkursie związanym z wypiekaniem keksów na Święta Bożego Narodzenia. Ma porozmawiać z trzema kobietami mieszkającymi w stanie Waszyngton. Przeprowadzenie wywiadów z finalistkami wiąże się z docieraniem do ich miejsc zamieszkania cesną pilotowaną przez atrakcyjnego Olivera Hamiltona. Dla Emmy

Weekendy w domu i ogrodzie
Yorkshire pudding 189

lodówki). Po godzinie szykujemy foremki. Nagrzewamy piekarnik do 205°C. Do każdej foremki wlewamy ok łyżki oleju. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i ostrożnie wlewamy ciasto do gorących foremek, do  ok. ¾ wysokości. Z tej porcji wyjdzie 7 puddingów w foremkach do babeczek rozmiaru large. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podczas pieczenia, pod żadnym(...)zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w  Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele możliwości ich podania – na wytrawnie lub na słodko. Same w sobie - są przepyszne

mojewypiekiinietylko
Tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty! 128

Prosty przepis na szybką i smaczną surówkę, którą pewnie nie raz jedliście na obiedzie u dziadków lub rodziców Nadaje się praktycznie do każdego obiadu, nie ważne

Blog kulinarny S9.PL
PASZTECIKI Z MIĘSEM 115

Paszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.  Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia

cool and minty
Makowiec zawijany 153

święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznego zawijanego makowca . A przecież według dawnych wierzeń te magiczne ziarenka zapewniają bogactwo, urodzaj  i spokojny sen. Składniki (na 3 strucle) : 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki do podsypywania 21 g suchych drożdży 6 żółtek 6 łyżek cukru 180 ml letniego mleka  pół łyżeczki soli  1 i 1/2 łyżki spirytusu(...)rozpuszczonego masła Dodatkowo: duża puszka masy makowej. Suche drożdże mieszamy z mąką.  Dodajemy pozostałe składniki,  a masło na samym końcu. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokątne placki  o grubości ok. 3 mm.  Masę makową nakładamy  (zaczynając 2cm od brzegów). Zwijamy

Pyszności Słodkości
Pierogi z kapustą i grzybami 103

jest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych co kochają wszystkie pierogi a Świąt Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tego dania. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i dla Nas zawsze będzie(...)słoik litrowy suszonych grzybów 3 kg kiszonej kapusty sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej do usmażenia cebuli Składniki na ciasto: 1 kg mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów

Życie zaczyna się w kuchni
Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami 131

Krucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Cynamonowe tiramisu 136

Cynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element

AleTorcik
Markizy orzechowe 148

Pyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie.  Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady(...)orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, imbir, sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem

Rodzinka w kuchni
Gwiazdki cynamonowe z czekoladową dekoracją 142

Choć Święta minęły już dobrych parę dni temu u mnie będzie jeszcze trochę światecznie. Muszę podzielić się z Wami przepisami na ciasteczka, których upiekłam sporo w

Gotuj Sam!
Piernik jaglany bez glutenu i cukru 496

Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi

Ze smakiem i z pasją
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 112

Te pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A

Nie tylko w kuchni
Mince pies II 82

Mam wrażenie, że te babeczki będą niedługo w Polsce tak popularne jak w Wielkiej Brytanii. Odkryłam je podczas rocznego pobytu na angielskiej wsi, a moje pierwsze

bistro mama
Piernikowe domki 138

Cześć! Jak tam Święta? Możecie się jeszcze ruszać czy "objadaliście się" smakołykami z umiarem? :D U nas całkiem dobrze :) Chciałam Wam zaprezentować domki jakie

Pora coś zjeść
Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady 134

Kolejny tort! Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszny świąteczny tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, oraz kwaśną frużeliną żurawinową. Przygotowanie tortu jest nieco

AleTorcik

Proponowane wyszukiwania