Lubicie pomarańcze? Jeśli tak to ten post jest dla Was..... Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry
Wanilia i KardamonPiekłam już wiele różnych serników, ale śmiało stwierdzam, że te tradycyjne z przepisów mamy są najlepsze:)) Przepis na ten sernik mam właśnie od mamy i pamiętam
Z miłości do słodkościZanim rusze w droge to jeszcze jeden przepis w ramach "Kuchni swiatecznej i noworocznej". Tym razem bedzie na slodko.Przepis na ten przepyszny makowiec dostalam od Siostry
Przysmaki KarolkiŚwięta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam
Zainspirowana w kuchnisię obejrzymy, będą Święta Bożego Narodzenia, które są moim ulubionym czasem w całym roku ze względu na bardzo rodzinną atmosferę. W sklepach już jest szał, na blogach to samo :-) Ja mam ten komfort, że prowadząc stronę kulinarną, odczuwam klimat świąteczny już wcześniej, bo cały grudzień to pokazywanie przepisów, kombinowanie, wymyślanie, by jak najwięcej receptur zamieścić i wypróbować, a następnie(...)zaskoczyć swoich gości :-) Tak więc już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem
Poezja Smaków - blog kulinarnygodzin). Kroić ukośnie. Czy w Waszych domach na Święta króluje co roku jakieś określone ciasto? W "Przepisie na święta" Debbie Macomber na stołach bohaterów pojawia się keks, czyli standardowo ciasto dojrzewające po upieczeniu przez kilka tygodni w lodówce. Emma Collins po uzyskaniu dyplomu z dziennikarstwa zatrudnia się w "The Puyallup Examiner", gazecie o długiej tradycji. Od ośmiu miesięcy pracuje(...)się na odejście z gazety, o czym informuje przyjaciółkę Phoebe, dostaje od szefa propozycję napisania artykułów na temat finalistek w ogólnokrajowym konkursie związanym z wypiekaniem keksów na Święta Bożego Narodzenia. Ma porozmawiać z trzema kobietami mieszkającymi w stanie Waszyngton. Przeprowadzenie wywiadów z finalistkami wiąże się z docieraniem do ich miejsc zamieszkania cesną pilotowaną przez atrakcyjnego Olivera Hamiltona. Dla Emmy
Weekendy w domu i ogrodzielodówki). Po godzinie szykujemy foremki. Nagrzewamy piekarnik do 205°C. Do każdej foremki wlewamy ok łyżki oleju. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i ostrożnie wlewamy ciasto do gorących foremek, do ok. ¾ wysokości. Z tej porcji wyjdzie 7 puddingów w foremkach do babeczek rozmiaru large. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podczas pieczenia, pod żadnym(...)zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele możliwości ich podania – na wytrawnie lub na słodko. Same w sobie - są przepyszne
mojewypiekiinietylkoProsty przepis na szybką i smaczną surówkę, którą pewnie nie raz jedliście na obiedzie u dziadków lub rodziców Nadaje się praktycznie do każdego obiadu, nie ważne
Blog kulinarny S9.PLPaszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia
cool and mintyświęta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznego zawijanego makowca . A przecież według dawnych wierzeń te magiczne ziarenka zapewniają bogactwo, urodzaj i spokojny sen. Składniki (na 3 strucle) : 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki do podsypywania 21 g suchych drożdży 6 żółtek 6 łyżek cukru 180 ml letniego mleka pół łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki spirytusu(...)rozpuszczonego masła Dodatkowo: duża puszka masy makowej. Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki, a masło na samym końcu. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm. Masę makową nakładamy (zaczynając 2cm od brzegów). Zwijamy
Pyszności Słodkościjest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych co kochają wszystkie pierogi a Świąt Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tego dania. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i dla Nas zawsze będzie(...)słoik litrowy suszonych grzybów 3 kg kiszonej kapusty sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej do usmażenia cebuli Składniki na ciasto: 1 kg mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów
Życie zaczyna się w kuchniKrucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem
Szalona Kuchnia EwelinyCynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element
AleTorcikPyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady(...)orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, imbir, sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem
Rodzinka w kuchni