Najlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w
Słodkie inspiracjeW tym roku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego
Bajeczna KuchniaKilka godzin pracy najpierw projekt, później opracowanie, wycinanie i pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na
vaniliowoczekoladowaDzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie
Moje Kuchenne RewelacjeW wielu domach na Wigilię z pewnością na stole pojawi się czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. U niektórych będzie to
Kolorowa kuchnia ElkiPachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak
Zasmakuj KuchniW końcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym
Kuchnia w czekoladzieLubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :) Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to
Kuchnia w czekoladzieNie znam osoby, która odmówiłaby sobie tego malutkiego, słodkiego ula. Skrywa on w środku pyszne nadzienie. To takie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione
Kuchnia Pani WiosnyNa Wigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo dziękuję za wszystkie życzenia, jest mi ogromnie miło, że tyle osób dobrze mi życzy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny
CoolinarniePLLamingtony kojarzą nam się z dzieciństwem. Często nasze babcie i mamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe
Ala piecze i gotujeDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym
Kulinarne przygody GatityZ przepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów. Składniki Pieczarki 500g Ser żółty 200g Cebula 1 duża sztuka Pieprz do smaku Sól do smaku Bułka tarta do
Kulinarne Przebojelubi. Dla dzieci ciasteczka to idealna rzecz, żeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą idealnym prezentem lub dekoracją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Walentynki. Kruche ciastka do dekoracji lukrem powinny mieć kilka cech, których inne ciastka nie mają. Powinny zachowywać ostre krawędzie które nadamy im wycinając je foremką. Nie mogą(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory
Karo in the Kitchendziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek do kawy :) Składniki: 220 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 110 g margaryny 100 g cukru 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka(...)łyżka cukru Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłe obtaczałam
Różowa kuchniaBoże Narodzenie w Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi z Bożym Narodzeniem(...)czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie zagnieść. W połowie można oczyścić mąką rękę z ciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9
Przepysznik - BLW i nie tylkocynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście. SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu(...)SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto jest bardziej sprężyste i się nam nie klei. Rozwałkowane ciasto dość cienko tniemy
Basia w kuchniCiasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania.Składniki:25 dag mąki9 dag cukru2(...)domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka i stempelkiem odbijać wzór. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Delicious Titbitsjednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy(...)której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam, że ich wykonanie nie jest kosmicznie trudne i nie trzeba wynająć armii krasnoludków. Do tego zawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ
My simple kitchenZakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach
PysiaGotuje.plPierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną. Do pierogów użyłam kaszy gryczanej
Kolorowa kuchnia ElkiMiałam pisać, że w końcu skończyłam na dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę
Kuchnia w czekoladziePierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby
Szalona Kuchnia EwelinyZ okresem świątecznym kojarzą mi się szczególne zapachy, są to między innymi aromaty pieczonych jabłek oraz cynamonu. Z takiego połączenia można wyczarować bardzo smaczne śniadanie świąteczne
Kuchnia co dniaStwierdziłam, że stanowczo zbyt rzadko piekę ptysie. Może dlatego, że trochę pracy i oczekiwania przy nich jest, ale warto się poświęcić, bo są tak pyszne. Zapewniam
IzabelawkuchniNie ma nic piękniejszego jak pieczenie ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek. Jest to
Kuchnia PokoleńDzisiaj zapraszam na niezwykły, a może zwykły, sernik królewski. Taki sernik królewski ja znam od dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera
Mieszam w GarnkuPolecam taką rybę na wigilijnym i nie tylko stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej
wesoła kuchniaJeśli nie piekliście jeszcze sernika z sera ricotta - pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój
kolorowotorcikowoPiekę i dekoruję ,,, dekoruję i piekę pierniczki rzecz jasna ... Na te do dekorowania , do powieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony
Malinowa KawiarenkaUrocze drożdżówki w kształcie serduszek :) Wyglądają na skomplikowane, ale dzięki poniższej instrukcji poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak
Chocolate Muffin BlogU mnie w kuchni nic się nie zmarnuje - jakiś czas temu robiłam babeczki marchewkowe , kilka sztuk mi zostało, więc postanowiłam je przerobić na ciasteczkowe lizaki. Świetnie
Domowa Cookierenka AgiLubicie pomarańcze? Jeśli tak to ten post jest dla Was..... Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry
Wanilia i Kardamon