Kochani, to mój ostatni wpis przed urlopem. W niedzielę lecę na urlop. Z mężem w tym roku wybraliśmy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Mam nadzieję, że Dubaj mnie
Kuchnia w oparachMiałam duży dylemat czy publikować je jeszcze w tym roku, czy poczekać do następnych świąt. Po namysłach doszłam do wniosku, że taki przepis nie może
Nastoletnie WypiekanieDanie iście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane
Moje Małe CzarowanieCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldZauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na te pierniki jest banalnie prosty, więc możemy mieć pewność, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Dla ułatwienia, ilości podane są w szklankach a
CookYourselfskładniki* 2,5 szklanki mąki* 5 łyżek miodu* 5 łyżek masła lub margaryny * 1 jajko* łyżeczka sody oczyszczonej* 3/4 szklanki cukru pudru* 1
Mix smakuPrzedstawiam Wam przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami, które świetnie nadają się do podania w Sylwestrową Noc :-) Polecam podawać je z czerwonym barszczem na ciepło
Anielska Kuchnia AniMoja Mała Pomoc kuchenna dostała w tym roku od Mikołaja piękny fartuszek kuchenny. Do tej pory nie było okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to
Przysmaki KarolkiNastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się
Smakołyki BerenikiCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldCanestrelli to typowo włoskie ciasteczka, które podawane są w ramach codziennego podwieczorku Nie są to jednak zwykłe ciacha. To niezwykle kruche i rozpływające się w ustach
365 dni dookoła kuchniCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do
Pink EnvelopeMiękkie i słodkie pierniczki ozdobione lukrem królewskim. Są szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w
cool and mintyTe paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was. Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem
Polska ZupaLubię dostawać prezenty, kto nie lubi ;) Ale jeszcze bardziej lubię je robić. A jak są zrobione własnoręcznie to jeszcze lepiej. Jednym z takich pomysłów na własnoręcznie
Gotowanie z pasjąTo mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeCześć Dzisiaj Mikołajki, do świąt pozostało 18 dni. W poniedziałek był przepis na kiszone buraczki , czyli inną formę przygotowania zakwasu na barszcz. Dzisiaj będzie ciąg dalszy
blog.moje-pasje.infoPulchne bułeczki ze słodkim makowym nadzieniem oprószone cukrem pudrem. Identyczne kupić można w pobliskiej piekarni w moim mieście. Tak jak w przypadku Grzebieni z marmoladą
Nastoletnie WypiekanieNa świątecznym stole będą u nas różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym
Smaczna Pyza(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym
Kulinarne PrzebojeObiecałam przepis na rybę dwa dni temu, ale jak to bywa przed świętami, roboty jest dużo i… zapomniałam. Pomysł na tak przygotowanego dorsza zna pewnie
wcinaj toSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna Kuchnia