ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:303/482)

Wieniec makowo migdałowy 177

Pyszny wieniec makowy z masą marcepanową domową. Wieniec udekorowany domowymi bombkami które zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu. masa marcepanowa: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier

wesoła kuchnia
Proste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe 461

Proste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe – Dzisiaj kolejny przepis na przepyszne, kruche, proste w przygotowaniu ciasteczka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną pomarańczą, masłem. Te rożki na

Mała Cukierenka
Maślano-korzenne ciasteczka 151

Thermomix przepisy. Maślano-korzenne ciasteczka Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżeczka

Themo przepisy
Domowe pierniczki (bez leżakowania) 210

Domowe pierniczki (bez leżakowania) Uwielbiamy pierniczki. Moje dzieci zawsze ochoczo pomagają przy ich pieczeniu. Każdy maluch ma swoje ulubione foremki i zaczyna się zabawa… Polecam

Słodkie okruszki
Babeczki z makiem 151

Bardzo często podczas przygotowań do świąt zostaje trochę masy makowej. Z powodzeniem można upiec wtedy takie muffinki. Będą nie tylko cieszyły oko ale i podniebienia największych

Smakołyki Asi
Pierniki, pierniczki - bezglutenowe 293

Jeżeli chcecie spróbować zdrowszej wersji pierników - bez glutenu i bez cukru to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej

Ugotować
Chocolate crinkles - czekoladowe ciasteczka 160

Niezwykle popularne w UK - czekoladowe ciasteczka. Popękana, chrupiąca skórka jest nie tylko niezwykle dekoracyjna, ale stanowi fantastyczny kontrast z  miękkim i mocno czekoladowym środkiem.  

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 235

Już ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy

Chop w kuchni
Piernikowe muffiny 217

Jeżeli znudził Wam się tradycyjny piernik to proponuję upiec muffinki piernikowe i do ich dekoracji zaprosić dzieci. Na pewno zrobią to z ogromną frajdą. Ja już

Kolorowa kuchnia Elki
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 225

Wigilijny czysty barszcz podawany jest albo z postnymi pasztecikami, albo z dodatkiem uszek. Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie wymagają sporego wkładu pracy. Poproście kogoś z

Karo in the Kitchen
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 362

Pierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten

Smakowity Blog Kulinarny
Paszteciki z kapustą i grzybami 442

Po jednej nieudanej próbie, w końcu wyszły! Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą

Zgrabne Gotowanie
Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem 141

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowo magiczne święta. Mają wyjątkową atmosferę, taką magiczną. Uwielbiam je co roku i zawsze czekam na nie z wielką niecierpliwością. Uwielbiam ten cały szum i gwar związany z ich przygotowaniem, to całe planowanie, co upiec i ugotować, a najbardziej to uwielbiam zapachy, nie, nie uwielbiam...kocham, kocham cudowny zapach cynamonu, zapach pieczonych pierniczków, zapach suszonych pomarańczy(...)Czekam już na te święta :) Ale się rozmarzyłam...a tym czasem zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe, taki zawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Udał mi się ten drożdżowiec, oj udał. Częstujcie się proszę :) Drożdżowe zawijańce podałam na pięknym talerzu  AMBITION , a do wyjmowania blaszek użyłam rękawicy również od AMBITION . Potrzebujemy: Na rozczyn

Izabelawkuchni
Piernikowe serca.......od serca! 183

Zbliżają się jedne z najpiękniejszych świąt w roku-Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas , czas rodzinny, bez pośpiechu ….wyczekujemy go jak małe dzieci które czekają na Mikołaja, aby w końcu móc usiąść razem przy wigilijnym stole, porozmawiać a także skosztować prawdziwych smakołyków zarezerwowanych tylko na ten czas. W końcu cała magia świąt zaczyna się od kuchni. Gdy na dworze skrzypi śnieg(...)mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie!   Z początkiem grudnia,  siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą  po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto już zabrać się

Wanilia i Kardamon
Gwiazdkowy omlet 177

już ostatni przedświąteczny post :) Jedną ręką mieszając kolejne ciasto, wrzucam pomysł na świąteczne śniadanie :) W Wigilię mamy (przynajmniej teoretycznie) troszkę więcej czasu, warto więc wstać wcześniej i przygotować coś wyjątkowego dla naszych bliskich. Podane poniżej składniki wystarczą na jedną porcję puszystego omleta. Dekoracja jest oczywiście dowolna, ale zachęcam do wykorzystania dekoracyjnych końcówek do szprycy :)   Jest(...)taki czas, co łzy w śmiech zmienia.  Jest taka moc, co smutek w radość przemienia.  Jest taka siła, co spełnia marzenia.  To właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia.    Wszystkim Czytelnikom pragnę złożyć życzenia  zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia  spędzonych w domu wypełnionym rodzinną miłością :)       Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka

Chocolate Muffin Blog
Piernik z masłem orzechowym i marmoladą 168

kremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać(...)delikatnej nuty orzechowej. Piernik jest polany czekoladą i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową oraz grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Uwielbiam smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim stole. Jestem ciekawa, jak to jest u Was, lubicie pierniki, czy raczej wolicie np. makowce? Składniki: (forma

Kuchcik gotuje
Tort dla Jacka Skellingtona 232

ducha filmu).  Jack Skellington, Dyniowy Król, ma depresję. Nie che już straszyć, znudziły mu się halloweenowe zwyczaje i najzwyczajniej w świecie - pragnie odmiany. Gdy przypadkiem trafia do miasteczka Bożego Narodzenia, widzi Mikołaja, prezenty, choinki i ogólną radość, postanawia ten uroczy zwyczaj wprowadzić w swojej mrocznej krainie. Wszelkiej maści potwory i najróżniejsze strachy ochoczo zabierają się do dzieła, zupełnie(...)oczami przygotowanych w pracy skutecznie zniechęcały mnie do dalszej produkcji w domu. Tortu jednak nie mogłam sobie odmówić - i oto jest. Na cześć mojego ukochanego halloweenowego bohatera. Przepis na ciasto dyniowe znalazłam w magazynie  Spis bedre , nr 10/2016, i użyłam go praktycznie bez żadnych modyfikacji. Zmniejszyłam tylko porcję ciasta o połowę, i zamiast w dużej blaszce, upiekłam w niewielkiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 196

zdjęć, ale jeszcze mi się to nie udało, także wybaczcie mi. Wszystkie jednak przetestowane przeze mnie i moją rodzinę. :) Możesz też zajrzeć na stronę mojego konkursu Wypieczone Święta Boże Narodzenie na durszlaku i poszukać inspiracji na słodkie wypieki na tę wyjątkową noc. Składniki na krakersy (ok 95 małych): 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część

Anioszek w kuchni
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 141

mają to do siebie, że jak coś z nimi robimy, niesamowicie pachną… I wracając do tych suszonych, to zupa z nich, aromat ich gotowania, kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. I nie ważne czy to wrzesień, kwiecień czy maj…Pachnie jak na Wigilię Do zupy możecie użyć dowolnych grzybów jakie akurat Wam się nawinęły pod rękę. Jeśli(...)możecie dać kleks śmietany na środku talerza, lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Do zup grzybowych, tata zwykle dodawał łazanki. Często mama robiła łazanki z pozostałości po cieście pierogowym. Takie duże płachty ciasta suszyły się u nas na gazetach, a potem cięło się je w kwadraciki. To patent jaki mojej mamie sprzedała kiedyś ciocia Tak więc w mojej zupie

Mieszam w Garnku
Tytułem wstępu: konfitura z czerwonych pomarańczy 160

oazy, zaliczają się rabarbar, świeża żurawina i kasztany, a także czerwone pomarańcze. Te zwyczajne, pomarańczowe , dostępne są cały rok, ale wszyscy wiedzą, że najlepiej smakują zimą; szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Ich czerwone kuzynki są produktem dużo trudniej dostępnym, ciągle uważanym za kaprys kulinarnych blogerek i kucharzy, którzy pragną imponować niecodziennym menu. Ja jestem ich wielką miłośniczką; czekam(...)początku marca, a kupić je można aż do maja, jeśli się ma szczęście i wie, gdzie szukać. Uwielbiam je oczywiście za ten urzekający, krwisty kolor, który sprawia, że ciasta i desery z nimi niesamowicie zyskują na aparycji. W dodatku mają nieco głębszy smak - o ile tak można to określić. Dla mnie są zupełnie wyjątkowe. Sezon zacznie się już niedługo (czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosiak z galarety. 188

Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować(...)każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy na dziczyźnie. Już nie wspomnę o ilości ciast jakie na tę uroczystość pieczono. Biesiadowanie kończono na podaniu bigosu.      Zauroczyłam się nieco tymi staropolskimi zwyczajami i postanowiłam uświetnić i moją biesiadę :) Zapragnęłam podać jakieś spektakularne mięsiwo

Rozpustne gotowanie