Po raz kolejny przekonałam się, żeby nie polegać na przepisach znalezionych w gazecie. Następnym razem, w razie jakichkolwiek wątpliwości co do proporcji składników, zdam się na
Kuchenne zapiski Edyty"Lekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie
Słodkie PrzyjemnościKorzystacie z uroków jesieni? Długie spacery, piękne widoki i przepyszne potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Moim ulubionym dodatkiem na który czekam cały rok jest
Słodkie PrzyjemnościSernik jest rewelacyjny, smak delikatny, bardzo puszysty. Polecam bardzo. Wykonanie spodu – ciastka potłuc duczkiem lub zmielić w malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Okrągłą formę
Kuchnia PokoleńNaprawdę prosty przepis na bardzo smaczny makowiec 😊 Ja użyłam do niego gotowej masy makowej, którą jedynie wzbogaciłam o bakalie. Oczywiście jeśli dysponujecie wolnym czasem zachęcam do
Walijskie PichcenieMacie już makowiec, macie już sernik, może jeszcze keks z bakaliami i szukacie jeszcze czegoś pysznego? Dobrze trafiliście! Ta lista jest właśnie dla Was! Oto moje
Mania WypiekaniaSkładniki: 85 g płatków owsianych 85g wiórków kokosowych 100g mąki 70g cukru pudru 100g masła 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Płatki, mąkę, wiórki i
The Sweet DamselPiernik przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Był prze-prze-przepyszny! Ktokolwiek go spróbował bardzo go chwalił :) Bardzo aromatyczny, krucho-miękki, z domowymi powidłami (które pasują do niego
chili & sugar31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit MałgorzatyNajlepszy piernik jaki dotychczas jadłam, wręcz bajeczny. Rozpływający się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku
Smaczne ZdroweDzisiaj tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie, wprost z Francji, znany również jako polano Bożonarodzeniowe. Wypiek nieco nieudany, ale mimo to smaczny. Na pewno do zrobienia drugi raz, ale o tym dlaczego, za chwilę. Bûche de Noël to rolada z kremem, przypominająca kształtem gałąź lub polano. Od XII w. we Francji był zwyczaj, przynoszenia do domu okazałego pnia drewna(...)miał ochronić dom przed ogniem a gospodarzom zapewnić pomyślność. Wraz z wyparciem pieców z domów i zastąpienie ich grzejnikami żeliwnymi, polano zastąpiono świecami a na stole zaczęło pojawiać się ciasto w kształcie polana. Ale wróćmy do samego ciasta. Pod tą piękną nazwą, kryje się nic innego jak rolada biszkoptowa z kremem- zwykle waniliowym, orzechowym, czekoladowym lub kawowym. Ciasto może występować
Mieszam w GarnkuW tym roku nie piekę rogali Świętomarcińskich link do nich macie tutaj za to postanowiłam upiec pyszną i dość prosta w przygotowaniu roladę z nadzieniem
Gotowanie...to proste !Święta, święta i po świętach. Nie wiem jak Wy ale ja się ledwo ruszam. Dzisiaj wstałam więc rano i od razu poszłam na rowerek, a na
Kuchnia w oparachŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Nie wiem jak Wy ale ja już zaczynam myśleć co upiec z tej okazji. Piernik last minute jest świetną propozycją dla
Smakołyki Asi1. SERNIK Z BEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z
SMYKWKUCHNI