Stary wypróbowany przepis na sernik, ciasto jest wyśmienite, można przygotowywać go z różnymi owocami. Sernik ze śliwkami Składniki: KRUCHE CIASTO żółtka jaj - 2 szt margaryna - 125 g cukier kryształ - 2,5 łyżki śmietana kwaśna - 1,5 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA biały ser tłusty - 6 kostek(...)jajka - 10 szt masło roślinne - 1,5 kostki mąka pszenna - 7 płaskich łyżek mąka ziemniaczana - 4 łyżki cukier kryształ -2 szkl śliwki węgierki orzechy laskowe mielone - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: KRUCHE CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut
Kuchnia Danusimigdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący. Na foremkę o wymiarach ok. 20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki 15 dag cukru 3 żółtka 15 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Masa orzechowo-ziemniaczana 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 20 dag zmielonych orzechów(...)włoskich 5 dag cukru pudru 3 żółtka 6 białek olejek migdałowy Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić
Jadło i czytadłoponiedziałkowe południe prezentuję przepis na pyszny sernik z morelami i galaretką. Jest lekki i delikatny, w sam raz do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI : Ciasto kruche: 1 szklanka mąki, 60g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki śmietany 18%, Masa serowa: 500g sera białego, 50g masła, 3 jajka, 1/2 szklanka cukru(...)łyżki budyniu śmietankowego, 1/2 łyżki mąki krupczatki, Dodatkowo: 6 sztuk moreli, 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania
Tradycyjna kuchnia Kasidałam również 1 limonkę oraz ekstrakt waniliowy dla wzbogacenia smaku. Jest to zdecydowanie przepis dla amatorów cytryn i kwaśnych smaczków. :) Tarta cytrynowa PRZEPIS /inspiracja: Michel Roux "Jajka"/ Ciasto kruche 250 g mąki pszennej (1 2/3 szkl.) 100 g masła, pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) mała szczypta soli 2 średnie całe jajka(...)cytryn, sok z 1 limonki 5 jajek 1 65 g cukru 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki aromat waniliowy Przygotowanie Ciasto kruche Składniki na spód tarty wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h. Formę do tarty wysmarować dokładnie masłem. Ciasto należy rozwałkować
coolinarnastrefa.blogspot.comJeśli, tak jak ja, lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany (w razie potrzeby) 1/2 kg rabarbaru 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki. Rabarbar myję i kroję
babka w formiedeser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych(...)mojego przepisu na Mini Apple Pies. Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy. Serek dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokazji dzisiejszego Dnia Dziecka zrobiłam sobie dawno zapomniany deserek ;) Deserek w prezencie od mojej mamy robiony moimi rękoma ;) 1-szy przepis z tajemniczej półki - "Poduszki", czyli jabłka w kruchym cieście. Składniki: 200g mąki, 100g cukru, 100g margaryny, 1 jajko, 6 jabłek średniej wielkości Ja dysponowałam jeszcze resztką kruchego ciasta z ostatniego razu, kiedy to kilka dni temu robiłam sernik(...)kruchym cieście. Niestety spotkała mnie rzecz straszna, która może spotkać kobietę w takim momencie... Wszystko się zważyło a smak był wręcz paskudny :D Wykorzystałam też część resztki więdnących na moim ganku jabłek ;) Wykonanie: Z mąki, margaryny, jajka, 5 łyżek cukru zrobić ciasto. Rozwałkować, pociąć na duże kwadraty, aby zawinąć całe jabłko. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne a do wydrążonego
Ukojenie Podniebieniaowoce,** 1 jajko L Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do mąki i posiekać dobrze nożem, bądź siekaczem do ciasta kruchego. Kiedy masło jest już rozdrobnione dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę, lub do zamrażalnika(...)jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy formę wyłożoną kruchym ciastem, podpiekamy około 15 minut. Po upływie tego czasu formę wyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą makową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia
Plate of Joyłyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego(...)cukru waniliowego 50 g masła 50 g margaryny min. 80% tłuszczu Przygotowanie: Do malaksera wsyp cukier na ciasto kruche, płatki owsiane i orzechy. Zmiksuj na drobno, prawie na mąkę - 1-2 minuty na dużych obrotach. Rozdziel białka od żółtek. Włącz piekarnik na 180stC. Przygotuj tortownicę. Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz
Anioszek w kuchniBotwinkowe szaleństwo ogarnęło mnie nie na żarty. Po botwince w śmietanie i pierogach z botwinką przyszedł czas na tartę z botwinką, która jest pyszna!!! Kruche ciasto wypełnione soczystym, lekko pikantnym, aromatycznym, różowo-zielonym wnętrzem. Pycha!!! Składniki na tartę z botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ(...)uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/4 część ciasta, wkładamy je do lodówki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem, ani nie smarujemy żadnym tłuszczem- to jest
Rozpustne gotowanieagrestu i mnóstwo drzew akacjowych. lubiłam się tam bawić chować. Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna
Ostra na SłodkoKruche ciasto z malinami i budyniową pianką Jest to dość znane i z pewnością bardzo lubiane ciasto, a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Oprócz tego, że wspaniale smakuje, ma jeszcze jeden atut – rewelacyjnie prezentuje się na talerzu! Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 5 żółtek 250g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDelikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej. To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych sklepowych odpowiedników. Podstawą jest kruche ciasto, które wykonałam z pszennej mąki pełnoziarnistej osłodzonej cukrem kokosowym. Upieczone spody wypełniłam gorzką czekoladą posłodzoną miodem. Morelową piankę uzyskałam blendując suszone morele ( zmiękczyłam je zalewając gorącą wodą, najlepiej to zrobić poprzedniego(...)sokiem z pomarańczy, aby utrzymać konsystencję pianki dodałam do nich żelatyny. Polecam też pyszne mazurki z kremem z masła orzechowego . Dzień wcześniej zalewam morele wrzątkiem!! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 żółtka 4 łyżki cukru kokosowego 3/4 kostki zimnego masła starta skórka z pomarańczy WYKONANIE: na stolnice wysypuję mąkę układam na niej resztę składników siekam
Upiecz sobie babeczkęchwil. Tak lubię. Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z jabłkami: 1 kg winnych jabłek 3-4 łyżki brązowego cukru(...)budyń śmietankowy Dodatkowo: Mleczna polewa Pomarańczowe wiórki czekoladowe Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody
Wanilia i Kardamonjest to czas na przygotowanie ciasta z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Pyszne, nie za słodkie a wręcz lekko kwaśne za sprawą śliwek. Kruchy spód, owoce, beza i na końcu kruche ciasto... po prostu niebo w gębie. Gwarantuję, że na zjedzeniu jednego kawałka się nie skończy ;) Składniki na prostokątną blachę: Kruche ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła(...)pieczenia Beza: * 4 białka * 1 szklanka cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * szczypta soli Dodatkowo: * śliwki węgierki, umyte, przekrojone na pół, bez pestek Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika. Większym wylepić dno formy wyłożonej papierem
Zrób to smacznie