ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:74/937)

Oszukany sernik na kruchym cieście 121

Przepis na oszukany sernik na kruchym cieście znalazłam w sieci, a dokładnie tutaj . Dziękuję serdecznie za niego, ponieważ ciacho wyszło genialnie i smakowało każdemu, kto próbował Jedynie co zmieniłam w przepisie to…. dodałam do masy jogurtowej żurawiny, która wkomponowała się w ciasto idealnie, nadając kwaskowatego posmaku. Uwielbiam ciasta z takim przełamaniem – niebo w gębie! Zobacz też: Sernik(...)Składniki masy, oprócz białek i żurawiny, łączymy ze sobą. Białka ubijamy i łączymy delikatnie z powstałą masą. 3 Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ją połową kruchego ciasta. Następnie wlewamy na ciasto masę i posypujemy żurawiną. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. 4 Pieczemy około jednej godziny w 180 stopniach - przy termoobiegu możecie

Kuchnia Bazylii
Sernik z jogurtów greckich 139045

greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :) 8 jajek ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3/4 szklanki oleju Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Margarynę(...)sztywną pianę. Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C. Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3łyżki kakao 3łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić w rondelku, dodać

The Sweet Damsel
SERNIK NA KRUCHYM, TARTYM CIEŚCIE 162

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki ( forma25x34cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 średnie jajka 220g masła/margaryny Masa serowa:                  3 średnie jajka 1 szklanka drobnego(...)cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1kg sera twarogowego w wiaderku 1 łyżka mąki pszennej garść rodzynek ( nie koniecznie jeżeli nie lubicie) Wykonanie: Kruche ciasto:   ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne, może być lekko klejące, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą ) zawijamy je w folię

Słodkie zapomnienie
Tarta cebulowa 233

cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera(...)czosnku. Całość dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić

Wyprawy kulinarne
Bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami, Przyjaciele 177

parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Myślę, że zamiast kremu kokosowego (Allegro) można użyć(...)gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam.  Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej   (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière 116

tarta z jego udziałem. Maślany kruchy spód, klasyczny waniliowy krem budyniowy i przepyszny karmelizowany rabarbar: słodko-kwaśny, pachnący cynamonem . Chyba więcej mówić nie trzeba... Różowo mi! A Wam? :D Kruche ciasto : 210 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 żółtko 30 ml mleka Mąkę wsyp do miski i wymieszaj(...)solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy na tartę lub szerokiej keksówki, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC . Ciasto ponakłuwaj dokładnie

Food Square
SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 149

mogą się zdecydować czy lepiej upiec sernik czy makowiec i kto to wszystko potem pozjada. A tak mamy 2w1. Polecam :-) Piekłam w ciemnej blaszce , o wym. 33x23cm Składniki: * kruche ciasto:    - 220g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej)    - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)    - 40g ksylitolu lub cukru(...)łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego)    - 2 łyżki wody (opcjonalnie) W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. W miarę potrzeby dolewamy zimną wodę. Ciastem wyklejamy dokładnie dno blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszkę odstawiamy do lodówki. * masa makowa:    - 250g mielonego maku (bez dodatków, czysty suchy

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe babeczki z wiśnią i kajmakiem 98

Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem , orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą tworzą duet doskonały. Składniki: Kruche ciasto: 250g mąki pszennej 130g masła ekstra 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 150g czekolady mlecznej(...)100g czekolady gorzkiej 50g masła extra Dodatkowo: 36 sztuk wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 250g kajmaku złota posypka 12 sztuk czekoladowych kwiatków Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki pokrojonego masła, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie posiekać siekaczką, następnie dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada orzechowa 191

dzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto kruche:     300g mąki pszennej     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia     50g cukru pudru     2 łyżeczki cukru waniliowego(...)białko Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko i wodę wymieszać mikserem.   Ciasto rozwałkować dość cienko

Cukiernia Pychotki
Pleśniak 233

blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI(...)masła5 jajek (białka osobno będą ubite)3 szklanki mąki krupczatki (można dodać zwykła mąkę pszenną )1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)2 łyżki kakao 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne

Basia w kuchni
Sernik z owocami 174

owocami lub bez owoców.Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.Potrzebne produkty:       na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto.Jeśli nie korzystamy(...)latach nasz mikser odleciał w niebyt.Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy.Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką.Należy więc połączyć białka z masą twarogową.   Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce.   Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki

Maminek kulinarny
Sernik brzoskwiniowy z kruszonką 145

Upiec sernik to nic trudnego, a z owocami smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami. Sernik brzoskwiniowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26/28 cm Kruche ciasto 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 2 żółtka szczypta soli Masa serowa 500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka 180 g cukru 2 łyżki(...)skrobii kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego Dodatkowo 600 g świeżych brzoskwiń Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj

codojedzenia
Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 183

Wytrawne babeczki z mięsno-warzywnym nadzieniem w „miseczkach” z kruchego ciasta. Niebo w gębie! Pięknie się prezentują na stole :) Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc nie martwcie się, że ostygną i będą niedobre nim zostaną zjedzone (a zostaną na pewno!). Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i do czasu użycia powinno leżakować w lodówce (owinięte oczywiście(...)wyschło). Potem należy je zostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej, gdyż bardzo mocno schłodzone jest twarde i przez to mało plastyczne. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę

MyCookBook.pl
Tartaletki z pieczarkami 119

dalszym ciągu świąteczne klimaty. Dzisiaj pyszne, wytrawne tartaletki z pieczarkami. Farsz można wzbogacić gotowanym kurczakiem. Całość udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki(...)soli Na farsz: 1 cebula 300g pieczarek 100g gotowanego lub grillowanego kurczaka (opcjonalnie) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy krótko, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy minimum 60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, ciastem wykładamy foremki (dno i boki), foremki

Smak mojej kuchni
Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką 300

jeszcze, że rabarbar również możecie wymienić na inne sezonowe owoce...np. na truskawki, które już są dostępne ( jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki(...)kilka kropel aromatu/olejku migdałowego Ponadto: 450 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kostkę ( nie ma konieczności obierania łodyg ) 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką

Opowieści z piekarnika