ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:69/937)

Tarta Wielkanocna a la Pascha 148

Wariacja na temat tradycyjnej paschy wielkanocnej :D Kruche ciasto (forma do tarty około 18-20 cm):  75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji)  120 g mąki pszennej (110 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania)  90 g miękkiego masła  85 g cukru trzcinowego 2 żółtka(...)posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę. Masę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego. Następnie wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami . Wszystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160 stopni około 10 minut. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 184

Dzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się one tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF(...)zioła prowansalskie, oregano, kminek,   Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce

Ola la LCHF
Bardzo kruchy placek czekoladowo-waniliowy z owocami leśnymi 163

Składniki na tortownicę 24cm: 250-300 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub malin 6 łyżeczek powideł śliwkowych  garść rodzynek obsypanych niewielką ilością mąki pszennej Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest masło(...)łyżki soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny  Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść w garnuszku na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze do połączenia się. Pozostanie kruche i wręcz sypkie, ale nie przejmuj się tym.  1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń

Anioszek w kuchni
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 366

pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam:               - 125g mąki ryżowej               - 125g mąki kukurydzianej(...)zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 40g mielonych migdałów - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej

Smaczne Zdrowe
Tartaletki Tiramisu z wiśniami + warsztaty z fotografii kulinarnej 197

szybko, mam nadzieję, że wiedza, którą Żaneta mi przekazała, zaprocentuje wkrótce na zdjęciach. Pięknie dziękuję za warsztaty, a Was zapraszam na przepis na tartaletki Tiramisu z wiśniami. Spody z ciasta kruchego, na nich konfitura wiśniowa, następnie okrągły biszkopciki namoczony w mocnej słodzonej kawie, a na górze krem z mascarpone, jajek i likieru Amaretto (choć ja zrobiłam wersję bezalkoholową i była(...)Wierzch jak to na Tiramisu przystało, obsypałam naturalnych, gorzkim kakao. Smaki tak cudownie ze sobą współgrają, koniecznie upieczcie te tartaletki w swoim domu! Polecam! Składniki: (na ok. 9 sztuk) Ciasto kruche: 125 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko 220 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżka mocnej zimnej kawy, np. espresso Krem: 500 g serka mascarpone

Nastoletnie Wypiekanie
Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia 129

Pięć ważnych pytań dotyczących pieczenia, na które warto znać odpowiedź. Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do pieczenia ciast i ciasteczek? Zdecydowanie masło. Ale można je zastąpić margaryną. Ciasto kruche z dodatkiem margaryny nawet nieco łatwiej wyrobić, bo jest ona twardsza od masła. Kruche ciasto zagniecione z masłem trzeba dłużej chłodzić. Ważne: ten rodzaj ciasta należy  wyrabiać energicznie(...)zachować duża ostrożność w przypadku wszelkich produktów do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu. Te w zasadzie nie nadają się do wypieków i mogą spowodować, że ciasto kruche będzie grudkowate. Ponadto zdecydowanie zmieniają smak wypieków. Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia Czy do pieczenia można używać oleju? Olej można dodawać tylko do ciast ucieranych

Pomysłowa kuchnia
Tarta ze szparagami 162

Jakiś czas temu zamieściłam przepis na tartę z pieczarkami , dziś zapraszam na pyszną tartę ze szparagami. Ich wspólny mianownik to uniwersalna baza - ten sam przepis na ciasto kruche i masę serowo-jajeczną. Zmienia się tylko główny składnik, no i oczywiście smak :) Polecam eksperymenty z tartą - modyfikujcie składniki wg własnych upodobań i odkrywajcie nowe smaki :) Składniki (na formę(...)Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli  150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka lub jogurtu naturalnego Nadzienie: 2 pęczki szparagów (1 kg) 12 szt. suszonych pomidorów (nie z zalewy) 1 cebula 4 jajka 2 opakowania (300 g) naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten ) kilka gałązek świeżego tymianku szczypta pieprzu cayenne (można pominąć

Domowa Cookierenka Agi
Kruche czekoladowe babeczki z kokosowym kremem i malinami 151

lepszej oprawy dla malin jak czekoladowe kruche ciasto, dodatkowo zanurzone w kokosowym kremie to poezja smaku. Podstawą jest tu idealnie kruche ciasto, które wymaga ciut pracy, ale jest to tego warte. Krem to może być dowolny budyń, nawet z paczki, ja musiałam trochę pokombinować bo nie kupuję takich gotowców. Forma malutkich babeczek idealnie się sprawdzi na imprezach, bo jest dokładnie(...)jednego gryza, ale spokojnie można przygotować z tego przepisu tartę, składników wystarczy na blachę o średnicy 26 cm. Składniki na około 60 sztuk babeczek o średnicy 5 cm: kruche ciasto: 300 g maki pszennej 140 g zimnego oleju kokosowego (margaryny roślinnej) 75 g cukru pudru szczypta soli 30 g kakao (2 czubate łyżki) krem: puszka 400 ml mleka kokosowego łyżka

greenscarf
Chmurka Truskawkowa 376

Nareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte(...)sami je zrobić i poczuć ten magiczny smak lata! Do ciasta można użyć mrożonych truskawek, ale ze świeżymi wychodzi smaczniejsze i prezentuje się lepiej. Ciasto Chmurka Truskawkowa - przepis: Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g ziemnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek

Kuchnia Łukasza
Sernik biały puch na białkach 716

nadmiar białek. Mam dzisiaj dla was nową propozycję. Jest to sernik na białkach. Tak, to nie pomyłka do sera nie dodaje się ani jednego żółtka. Żółtka dodajemy tylko do kruchego ciasta. Sernik jest lekki, delikatny i puszysty. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Kruche ciasto: 1 szkl mąki pszennej T500 1 szkl mąki krupczatki 220 g zimnego masła 2 żółtka(...)kremówki 35% 1 budyń waniliowy (40g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka w proszku 100 g rodzynek 1 płaska łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć

Ala piecze i gotuje
Mazurek Kajmakowy 164

wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami- tak by było i ładnie i smacznie...Czy się udało- sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko:) Składnik na ciasto kruche: 1/2  kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy(...)ciepła, dodajemy masło Składniki pozostałe: 1 duży słoik powideł z czarnej porzeczki małe opakowanie okrągłych biszkoptów paczka rodzynek 100 g orzechów włoskich kilka moreli suszonych, daktyli, żurawiny WYKONANIE: blat ciasta kruchego    rozsmarowujemy powidła porzeczkowe biszkopty ( można nasączyć syropem waniliowym) masa kajmakowa bakalie Smacznego

Domowe ciasta
Czekoladowa pychotka 139

Połączenie ciasta kruchego z brownie. Jak wcześniej pisałam moja rodzinka jest czekoholikami więc wszystko co związane z czekoladą jest przepyszne :) Składniki:       3 szklanki mąki       3/4 kostki masła       3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia       1 jajko(...)szczypta soli       3 jajka       1 żółtko       1/4 szklanki mleka       1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto

Amatorka kuchenna
SERNIK Z ORZECHOWĄ NIESPODZIANKĄ. 171

Dziś druga wersja sernika z orzechowymi kulkami tym razem na kruchym spodzie. Wyszedł przepyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek(...)mnie włoskie 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej) szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18 % 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 2-4 łyżki kaszy manny WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę. Ciasto dzielimy na 2 części

Pani na deser
Kokosowy sernik wg siostry Anatazji 344

mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy opakowanie budyniu śmietankowego beza kokosowa: 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy(...)lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wykładamy rozwałkowane kruche ciasto. Jajka i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać resztę składników i zmiksować wszystko dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć

na moim stole...
Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym 170

oryginalny słodko-kwaskowy smak. A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;) Składniki: Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 czubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)brązowego cukru z cynamonem Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche. ¾ części ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki do zmrożenia. Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce

Wanilia i Kardamon