ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:71/937)

Makowiec na kruchym cieście 576

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne Post Makowiec na kruchym cieście pojawił się

Marta Gotuje
Sernik z lukrem z wzorkiem-jest delikatny i smaczny 149

szklanki cukru kryształu 1/4 szklanki oleju 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 1 budyń waniliowy 70g 1 łyżeczka proszku do pieczenia przygotowanie Najpierw robimy ciasto kruche, przepis pewnie każda ma swój sprawdzony.   Ser, cukier, żółtka, budyń ucieramy a resztę składników dajemy potem – czyli olej, mleko, proszek do pieczenia, mleko w proszku i miksujemy(...)końcu dajemy ubitą pianę na sztywno i mieszamy,następnie wylewamy na kruche ciasto już wcześniej podpieczone. pieczemy godzinę. Ciasto kruche trochę mi się nie sprawdziło więc nie podaje przepisu. Może ciasto było jeszcze za świeże jak kroiłam

Moje Wyroby
Tarta z gruszkami 203

domowe „kucharzenie” wykorzystać jak najefektywniej. A jak wiadomo, po dobrym obiedzie koniecznie trzeba zjeść dobry deser, mój wybór padł na tartę. Tarta to niezwykle wdzięczny francuski wynalazek. Kruche ciasto i dowolnie wymyślony farsz słodki lub wytrawny. Postanowiłem zrobić tartę z gruszkami. Co prawda nie porywałem się nawet odrobinę na zrobienie tarty bourdaloue, do której też się przymierzam. Miało(...)być szybko, smacznie i chyba tak wyszło. Delikatne, kruche ciasto, cienka warstwa kremu waniliowego (mojej wariacji na temat kremu custard) i słodkie gruszki. Click to view slideshow. Składniki : Ciasto: 100g masła 100g cukru 200g mąki łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 3 jajka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatki

Jacob Tastes
Sernik na gotowanym budyniu z wiśniami 1651

mielonego białego sera 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. 2. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego(...)wystudzonego wcześniej budyniu. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 3. 2/3 kruchego ciasta wyłożyć na spód blaszki (24x36cm), wylać masę serową. Na wierzch ułożyć wiśnie, a na owoce zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Całość piec w 180st.C przez godzinę. Smacznego!!! Źródło: Szczypta słodyczy

Kuchnia domowa Ani
Placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście 260

Słodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100(...)przekładamy na dno i boki naszej formy. Usuwamy resztki ciasta, które posłużą nam na wykończenie naszej tarty. Zrobienie na niej szachownicy.PRZYGOTOWANIE placka z musem jabłkowym:Do naszej formy z kruchym ciastem wykładamy ostudzony mus jabłkowy. Resztki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika

kulinarnyJa
Apple pie- amerykańska szarlotka! 173

Apple pie to wspaniała i przepyszna szarlotka, największą sztuką jest wykonanie idealnego ciasta kruchego, szarlotkę możecie zrobić na kilka sposobów, ja przygotowałam ją z jednego dużego okręgu którego boki zawinęłam. Możecie też wyciąć dwa blaty jeden na spód, drugi na górę.  Środek wypełniają jabłka, jabłka powinny być najwyższej jakości, najlepiej jakaś starsza odmiana i oczywiście kwaskowate, z dodatkiem cynamonu(...)kardamonu! Obłędne! ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze

SMYKWKUCHNI
Tarta z porzeczkami w kratkę 136

smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche. Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie! Przepis znalazłam  tutaj . Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki orkiszowej jasnej 50 g cukru/ksylitolu szczypta soli(...)czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mleka Wykonanie: do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami ciasto z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie zagniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek marcepanowy 151

Składniki na spód marcepanowy:20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto:20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo:słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce(...)przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec 20 minut w temp. 175°C. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę. Wyjąć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm. Z pozostałego ciasta wytoczyć cienkie wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich

Świat Ciasta
Jabłecznik z chrupiącą bezą 266

wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier stosujemy wg uznania lub w zależności(...)rodzaju jabłek. Polecam, szczególnie na świąteczny stół :) Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g  mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka

Smak mojej kuchni
Sernik krakowski 2806

ponieważ tego przepisu brakowało mi w kolekcji, zdecydowałam się na pyszny, klasyczny sernik krakowski. Piecze się go w dużej prostokątnej formie, z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek, na kruchym cieście. Wierzch ciasta, dekoruję się wałeczkami z ciasta kruchego, posmarowanymi lukrem. Niestety jest to jeden z nielicznych serników, do którego nie polecam sera w kubełku. Trudno - chcemy mieć pyszny sernik - trzeba(...)mielić ser :) Jego dużą zaletą jest fakt, że długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu i nie koniecznie musi to być lodówka. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki pszennej odrobina soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 170 g masła 1 jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu

Świat Ciasta
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 95

szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza(...)szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień

Mieszam w Garnku
Kruche rogaliki z masą makową 164

rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować

Ugotować
TORT WIŚNIOWY 162

formyKREMśmietana kremówka 36%galaretka wiśniowa -1 opakMASA WIŚNIOWAdżem wiśniowy -0,5 słoikasok wiśniowy -0,5 szklmąka ziemniaczana -2 łyżeczkiwiśnie wypestkowane -500 gcukier -3 łyżkiPONCZsok wiśniowy -5 łyżekwódka -5 łyżekPRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder.  Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut(...)wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować.  PONCZ  Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem.  SKŁADANIE CIASTA  1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym  2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.  3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć

Kuchnia Danusi
Sernik piernikowy 157

Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika.  Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z białą czekoladą na białkach. 508

też białą czekoladę, bo już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko(...)łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej 100 g. masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg. sera z wiaderka 2 tabliczki białej czekolady 50 g. masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka

Agusiowe smakołyki