wlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą porcję ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Większą(...)średnicy. Forma powinna być wysmarowana masłem i obsypana kaszką manną przed wyłożeniem ciasta. Dokładnie obłożyć dno i boki formy. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Thermomix kruche ciasto- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Wykonanie masy cytrynowej Odważyć masę cytrynową, dodać do niej serek homogenizowany, jajka. Dokładnie
Kuchnia PokoleńZainspirowana szwajcarską tartą ze śliwkami stworzyłam swoją wersję tarty na bezglutenowym spodzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto lubi śliwki! Kruche ciasto, śliwki, płatki migdałowe i krem, którego smak przypomina budyniowy serek – zapraszam do obejrzenia przepisu. Dokładny jego zapis znajdziecie poniżej // Składniki na ciasto: 100 g mąki ryżowej 150 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 120 g masła
Via GustoKruche ciasto z mnóstwem przepysznych truskawek i galaretką, pyszności. Idealnie sprawdza się na rodzinnych imprezach, ale nie tylko, u nas bywa w sezonie letnim do kawki, herbatki, spotkania przy grillu. W czasie gdy nie ma świeżych owoców przygotowuję to ciacho z mrożonymi, np.malinami, wówczas nawet lepiej i szybciej ściąga galaretka. Bo sztuką w tym cieście jest właśnie utrafić ten moment(...)naczynie do lodówki. W misie miksera umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone zimne masło, ksylitol zwykły i z wanilią (lub cukier) oraz jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wygniatamy dokładnie spód. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdroweKruche ciasto, masa makowa z pomarańczami i delikatna aromatyczna śmietanka pomarańczowa to alternatywa dla świątecznego makowca. Łatwiej, szybciej, ale równie smacznie. Niestety dość często się zdarza,że słodkości z makiem oraz tradycyjne potrawy świąteczne mogą powodować jednak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, uczucie przejedzenia. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym skutkom jedzenia warto sięgnąć po Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza(...)uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej KRUCHE BABECZKI z MAKIEM i ŚMIETANKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki: ciasto na foremki według tego przepisu klik (lub 15 gotowych foremek z kruchego ciasta) 250 g masy makowej 1 pomarańcza 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Przygotowujemy foremki z kruchego ciasta. Przepis tu - klik Gotową
Bon appetit mon amiePrzepyszny i pięknie wyglądający letni deser. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady i świeżymi czereśniami. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru jajko szczypta soli Krem z białej czekolady: 330 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru ok 300 g wydrylowanych czereśni(...)łyżki prażonych płatków migdałowych mięta do dekoracji Ciasto kruche: składniki posiekać, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na ok 0,5cm i wylepić natłuszczony spód foremki do tarty (ciasta wystarczy na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych). Nakłuć widelcem i położyć papier do pieczenia. następnie nasypać grochu
Smakołyki AsiPrzepyszna, aromatyczna i bardzo krucha szarlotka - a dodatkowo w porównaniu z innymi - błyskawiczna do przygotowania. Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 200 g masła, zimnego 90 g smalcu, zimnego ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta) 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru(...)cukru wanilinowego To ciasto będziemy piec w formie rozszerzającej się ku górze o średnicy ok. 27 cm i wysokości 6 cm (jak na pie lub paellę). Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta
Świat Ciastazaledwie wstęp Ciasto można zarówno zrobić w formie do tarty (idealnie, aby spód był wyjmowany), bądź w tortownicy. Ja wybrałam drugą opcję (forma o średnicy 22 cm) Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej* pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko * robiłam również z mąki krupczatki i o ile ciasta(...)zamrażarki na 30 minut Formę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, bądź po prostu rozprowadźcie po formie rękoma ( ta wersja przy ciastach kruchych odpowiada mi najbardziej). Całe ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz ok. 25 minut aż spód będzie zarumieniony
gutfutDziś kruche ciasto wg przepisu na babeczki które niedawno robiłam, wychodzę z założenia, że jeżeli jakiś przepis jest dobry to nie ma sensu kombinować, tylko go wykorzystywać do kolejnych. Krem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce(...)sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru
greenscarfDzisiaj zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką . Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka
Sama słodycz i szczypta chilimotylków i pisanek. Ciastka wyszły kruche, fajne i delikatne w smaku i sprawiły dużo radości dzieciom i nie tylko To co ciekawe w tym przepisie, po raz pierwszy do ciasta kruchego, dodawałam mieszankę tłuszczu – oleju i masła. Zawsze używam masła, a w tym przepisie mamy 1:1 udział oleju i masła. Uwaga co do mąki. Proponuję dodać najpierw 400g(...)potem jeśli zajdzie potrzeba, dosypywać partiami dalszą ilość. Chodzi o uzyskanie konsystencji zwartego, kruchego ciasta a w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytej mąki, ciasto może zabrać inną ilość mąki. Tak więc uważajcie, aby nie przedobrzyć z mąką. Jeśli jednak mąki dosypiecie za dużo, to możecie uratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche
Mieszam w GarnkuCoraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu(...)zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka) 200 gram zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu pół łyżeczki soli płaska łyżeczka mielonego kminku 2 zmielone w młynku ogonki prawdziwków ( kapelusze są zbyt twarde) 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane
AZgotuj!tradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik wyszedł mi naprawdę bardzo wysoki i o mało nie uciekł z blaszki podczas pieczenia. Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Ciasto kruche: 240 g mąki pszennej 50 g orzechów włoskich, zmielonych 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa serowa(...)żółtka 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 1/2 szkl oleju rzepakowego 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 g) duża puszka brzoskwiń Beza orzechowa: 5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 1 szkl cukru pudru 150 g orzechów włoskich, zmielonych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Wykleić je na spód blaszki
Nastoletnie WypiekanieMazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. To cienki placek z kruchego ciasta obłożony różnego rodzaju słodkimi masami. Dzisiejszy mazurek jest nieprzyzwoicie pyszny. Kruche ciasto mazurkowe to nie jest zwykły kruchy placek jaki pieczecie w ciągu całego roku. Upieczony został z dodatkiem gotowanych żółtek i dlatego jest wyjątkowy - niesamowicie kruchy, rozpływający(...)migdałów 60 g daktyli 60 g fig 60 g smażonej skórki pomarańczowej 60 g cukru pudru/ksylitolu 40 g mąki 2 jajka sok z 1 cytryny Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać do momentu, aż połączą się w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować, następnie wylepić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 100 g białej czekolady Przepisy Thermomix. Kruche babeczki z kremem kokosowym. Wykonanie: Do naczynia Thermomix umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Miksujemy czas 40 s/obr.5. Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min. Foremki na babeczki lsmarujemy olejem. Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku(...)Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia. Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru. Po 10 minutach sprawdźmy nasze ciasto i jeżeli jest upieczone to skróćmy czas pieczenia. Przepisy
Themo przepisyPani Walewska, inaczej nazywana pychotką (o jakże trafiona nazwa!) to słodko kwaśne połączenie konfitury z czarnej porzeczki z migdałami lub orzechami włoskimi (wersja z nimi bardziej mi odpowiada) oraz ciastem kruchym i bezą. Choć to ciasto kilkuwarstwowe to robi się je stosunkowo szybko. Nie jest trudne w wykonaniu. Przy okazji zachęcam Was także do zajrzenia do naszej zakładki Coolinarnie gdzie(...)znajdziecie wiele innych przepisów na święta i nie tylko. Składniki na kruche ciasto: -2 szklanki mąki pszennej -1/2 szklanki cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia -100 g masła -cukier waniliowy -1 całe jajko+ dodatkowo 2 żółtka Masa budyniowa- składniki: -200g masła -5 żółtek -2 szklanki mleka -1/4 szklanki cukru –2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki
Arbuziaki