ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:50/937)

Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 183

Jesteście ciekawi jaki przepis wybrałam ? Zapraszam ! Listopadowe   Wyzwanie   Blogerek Wariacje   na   temat   szarlotki Jabłkowa   Fantazja   Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa(...)litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy  Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej śmietany 30% * cukier puder  * 3 fix-y do kremówki * kakao do posypania ciasta  Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy   Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka

Magiczne Życie Marty
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 144

Pianka truskawkowa : 8 białek 1/2 szklanka cukru pudru 2 kisiele truskawkowe szczypta soli Przygotuj również : kasza manna cukier puder   Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto, zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy nim blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast. jabłka obieramy(...)trochę kaszą manną (aby nie zrobił nam się zakalec), równo rozsmarowujemy. Następnie wylewamy ubitą pianę z kisielem i także równo rozsmarowujemy. Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach kruche ciasto, które mamy odłożone w lodówce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem. Rada : Zamiast kisielu

Przepisy i porady kulinarne
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 345

synonimem doskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 170

Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką muszkatołową 120 g migdałów (zmielonych, najlepiej razem z skórką) 120 g cukru 4 jaja ½ łyżeczko świeżo startej gałki muszkatołowej W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto. Jest to jeden z niewielu przepisów(...)ciasto kruche, które

Korniszonki
Mazurek migdałowo-kajmakowy 165

Składniki na kruche ciasto migdałowe: 70 g mielonych migdałów 250 g mąki pszennej90 g cukru pudru200 g miękkiego masła2 żółtkaszczypta soliSkładniki na ciasto herbatnikowe (rozetkę):150 g margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałówSkładniki na masę kajmakową:450 g cukierków krówek (klasycznych) 80 ml mleka 3,5% 80 ml śmietanki(...)chodzi o ilość, to podane składniki wystarczyły mi na przygotowanie dwóch średnich mazurków. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, a kajmak po prostu rozpływa się w ustach.Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i drobno zmielone migdały przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, sól i cukier puder. Siekając całość dużym nożem, dobrze połączyć składniki

Świat Ciasta
MAZUREK MARCEPANOWO-KAJMAKOWY 155

false false false PL X-NONE X-NONE Składniki (forma np. 25x25cm ) : Ciasto marcepanowe: 200g marcepanu 50g miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej 2 średnie jajka   Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 200g masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo 300-400g masy kajmakowej ja użyłam z firmy Helio 200-250g konfitury/dżemu(...)oraz jajka i miksujemy na gładką masę, którą rozsmarowujemy na blaszce (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia ciasto pieczemy na złoty kolor około15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Ciasto kruche: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek oraz kwaśnej śmietany, zagniatamy ciasto . Które dzielimy na 2 części ,⅓ ciasta odkładamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej

Słodkie zapomnienie
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 201

Kruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodki budyń - jak dla mnie połączenie idealne! :). Ciasto bardzo smaczne i proste. Teraz kiedy w ogródkach i na straganach mamy już świeży rabarbar, takie ciasto to wręcz wypiek obowiązkowy. Gwarantuję, że umili weekendowe spotkanie ze znajomymi albo...majówkę, która zbliża się wielkimi krokami ;). Polecam. Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki zmielonych(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon ) Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka ) 750 ml mleka 100 g cukru Wykonanie: Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii oraz pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić

Opowieści z piekarnika
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ I OWOCAMI 218

sernikoholików kolejna gratka. Kruche orkiszowe ciasto, delikatna masa serowa oraz słodka beza, to wszystko przełamane kwaskowymi owocami...Mmmmiam... Uwielbiam takie ciacha... :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: Kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g zimnego masła - 50g ksylitolu lub cukru - 3 żółtka  (białka wykorzystałam do bezy) - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy Z mąki, masła(...)pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu i żółtek zagniotłam kruche ciasto. Większą częścią ciasta wyłożyłam spód tortownicy (wcześniej przesmarowałam boki i wyłożyłam spód papierem do pieczenia) i odstawiłam do lodówki. Drugą, mniejszą część ciasta również umieściłam w lodówce. Masa serowa: - 500g dobrego, gęstego sera - 125g masła w temp.pokojowej - 1 jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki

Smaczne Zdrowe
Mazurek z konfiturą malinową i kremem z masła orzechowego 167

Delikatnie kwaśna konfitura w połączeniu z kremem z masła orzechowego, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów to idealnie komponujące się dodatki z kruchym, maślanym spodem ciasta. Polecam, serdecznie polecam. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Krem(...)czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru płatki migdałów do dekoracji pestki granata do dekoracji ewentualnie świeże maliny do dekoracji Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna

Mango Papaja
American pie w wersji dyniowej 195

oryginale. I choć inni użytkownicy wspominali, że ciasto wyszło za mało słodkie, ja jeszcze zredukowałam ilość cukru. Moim zdaniem wyszło idealnie - słodko, ale nie mdląco. Spód jest idealnie kruchy, ciasto cudownie się listkuje i jest naprawdę pyszne. Nadzienie jest gęste, kremowe i sycące, smakuje czekoladą, korzennymi przyprawami i odrobinę dynią. Wierzch udekorowałam ubitą kremówką; większa ilość czekolady wydawała mi się(...)rozkoszować się każdym kęsem... Mówię Wam, niebo w buzi. Zajrzyjcie też do Marty , która również dzisiaj dyniowy paj piekła. Czekoladowo-dyniowy paj Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 221

kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki:  kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Z mąki, masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu(...)żółtek zagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia. masa makowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru

Smaczne Zdrowe
Szarlotka z bezą kokosową 196

Porę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną. Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Umilcie sobie zbliżającą się jesień takim oto ciastem. Pogoda zaczyna się niestety psuć :( Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia(...)jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem

Różne smaki w kuchni
Kruche tartelki z kremem waniliowym i brzoskwiniami 229

Słońce w dalszym ciągu całkiem konkretnie przygrzewa, więc chłodny, waniliowy krem w połączeniu ze świeżymi owocami to niezły pomysł na deser. Delikatnie, kruche ciasto jest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy do foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym

sama złodycz
Mazurek orzechy-karmel-czekolada 243

oraz czekoladę - bogactwo smaków, które łączą się w jedną, niesamowicie pyszną całość. Mazurek przygotowałam w kształcie jajka, ale możecie go zrobić w innej formie. Mazurek orzechy-karmel-czekolada Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie SOS KARMELOWY 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 25ml wody 10g masła 30ml śmietanki(...)masła orzechowego 75 prażonych orzechów ziemnych 40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką) 30ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i żółtko powinny być prosto z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej wody - ciasto zafoliować i schłodzić przez

Smakołyki Bereniki