Tarta cytrynowa to połączenie ciasta kruchego, zapiekanej masy cytrynowej i kremu powstałego z połączenia śmietanki i białej czekolady. Całość nie jest przesłodzona, a smak cytryny jest mocno wyczuwalny. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta cytrynowa Składniki: CIASTO KRUCHE 180g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody skórka otarta z jednej cytryny MASA CYTRYNOWA(...)cytryny skórka otarta z dwóch cytryn 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 150ml śmietanki 30% 75g białej czekolady płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz skórkę z cytryny - zagnieść ciasto, dodając 2 łyżki zimnej
Smakołyki BerenikiTego ciasta chyba nie muszę przedstawiać ;-) Dodanie go do mojego blogu było kwestią czasu. Jadłam je już wielokrotnie, aż w końcu i ja przygotowałam blachę na Wielkanoc. Wspaniałe ciasto, krucha beza, pyszny krem, kruchy spód i owoce zatopione w galaretce... Ciasto warte pracy. Spokojnie mogę powtórzyć po koledze, że to najlepsze ciasto na świecie! Warto rozplanować wcześniej przygotowanie ciasta(...)pierwszego dnia pieczemy kruchy spód i bezę, kolejnego dnia składamy ciasto, a dopiero na trzeci dzień podajemy. Składniki (blacha 33x23): Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka aromat waniliowy Zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i piec 15-20 minut
Kuchnia domowa Anikawałku) Uwaga- uzależnia)) W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na kruche ciasto: v 200 g mąki pszennej v 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) v 250 g masła ( z lodówki) v 120 g cukru pudru(...)laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier: v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko) v Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy
Mia Cucina SofietaKlasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier(...)wanilinowy 1/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Składniki ciasta kruchego zagnieść szybko (ja to robię w mikserze) i rozłożyć rękami na blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni
Na Ciasteczkowych Papierachsposób sobie leżakują i czekają na konsumpcję. Zaplanowałam też pychotkę i wuzetkę, ale te ciasta upiekę „na świeżo”. Składniki: Ciasto kruche • 200 g masła • 150 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • szczypta soli Nadzienie • 2 gorzkie czekolady • 1 szklanka śmietanki 30-36% • 1/2 szklanki cukru • 1 paczka(...)blanszowanych migdałów • kilka sztuk pianek marshmallows • kolorowe cukierki Wykonanie: Ciasto kruche • Wymieszać obie mąki, cukier i sól. • Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. • Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno okrągłej tortownicy – moja ma średnicę 26 cm. • Z reszty ciasta
To co kochamKruche ciasto z pianką i mrożonymi owocami Proste i delikatne, kruche ciasto z lekką, budyniową pianką i owocami. Przepyszne! Polecam Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 5 żółtek 250g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 5 białek 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego- bez cukru 125 ml oleju 300g(...)TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z pianką i mrożonymi owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkrólują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić. Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Galette(...)serem i truskawkami Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny konfitura czereśniowa Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche słodkie ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas pieczenia wiąże się i tworzy jakby budyń a po ostudzeniu zastyga ładnie. Można zrobić w formie jednej dużej tarty. Składniki na 10/12 sztuk: Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)temp 190*c. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, dodać zimne pokrojone na kawałki masło, wbić jajko, połączyć ze śmietaną, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 20 minut, schłodzić po czym ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować , wylepić ciastem formy do tartaletek. Nadzienie: Cytryny wyszorować, skórki zetrzeć na drobniutko
Wanilia i Kardamonksiążkę „ Serniki, szarlotki, makowce” z biblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto niesamowicie kruche a sam sernik niezwykle delikatny. Polecam :-) Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do smarowania formy: tłuszcz 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się
Na słodko lub wytrawnieDelikatne ciasto z dodatkiem marcepanu, którego aromat świetnie współgra ze śliwkami węgierkami. Ciasto upieczone między warstwami z kruchego ciasta czekoladowego i maślanego. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 3 duże żółtka 50g czekolady gorzkiej CIASTO MARCEPANOWE: 200g masła 1/3 szklanki cukru(...)tarce jarzynowej zetrzeć ciasto czekoladowe, równomiernie rozkładając na śliwkach. Piec w 180*C przez ok50min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: marcepan , śliwki
https:KKuchniaMniamspód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia ! Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 10 dag zmielonych migdałów 15 dag masła, zimnego 8 dag cukru pudru 1 cukier z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego(...)ziemniaczanej 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego Beza: 4 białka szczypta soli 20 dag drobnego cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szklanki płatków migdałowych do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę
Wanilia i KardamonObłędnie pyszna tarta cytrynowa, lekka i odświeżająca, aksamitne wypełnienie kruchego ciasta w połączeniu z maślankowym kremem chantilly to deser godny mistrzów. Moje podniebienie nie tęskniło nigdy za "kwaśnymi słodkościami", aż do skosztowania jest tarty, koniecznie spróbujcie jej w swoim domu, a gwarantuję, że zaskarbicie sobie względy nawet najbardziej zagorzałych przeciwników "kwaśnych deserów". Składniki Czas przygotowania(...)Kruche ciasto 110 g schłodzonego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 195 g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny Cytrynowe wypełnienie 2 żółtka 4 jajka 185 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka zielonej herbaty 250 ml soku z cytryny starta skórka z trzech cytryn 285 g cukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru
Słodki Kompromiskremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi, inaczej kruche ciasto namięknie i będzie gumowe. Wypróbujcie koniecznie!Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 żółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone(...)masa zgęstnieje i zdejmujemy z palnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodąNa gotowe kruche ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie wyciskamy krem patissiere na którym układamy świeże maliny. Całość posypujemy cukrem pudrem.Wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkawałki (zimne) masło. Za pomocą noża składniki ze sobą połączyć (tj. masło rozdrobnić na jak najmniejsze kawałki). Następnie na sam środek dodać 4 żółtka i za pomocą dłoni ugnieść kruche ciasto. Należy jak najszybciej ugnieść ciasto, aby zbyt mocno się nie nagrzało. Następnie uformować wałek i ciasto podzielić na 2 kawałki (jeden większy a drugi mniejszy). Przygotowane kawałki ciasta włożyć(...)długo, ponieważ owoce mogą się rozpaść. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na sam spód zetrzeć większy kawałek ciasta, następnie wyłożyć uduszone jabłka, a na sam wierzch zetrzeć mniejszą część kruchego ciasta. Zimne białka (z 6 jajek) ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodawać (powoli!) cukier puder - cały czas ubijając białka. Przygotowaną masę włożyć do szprycy i wycisnąć
Ugotowaćsłono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno jest ok :). Polecam :). Kruche ciasto: 250 g mąki(...)kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz olej do smażenia opcjonalnie - kilka plastrów pomidora opcjonalnie - około 150 g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto, dodając w trakcie zimną wodę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć
Opowieści z piekarnika