Święta oprócz tradycyjnych ciast wielkanocnych upiekłam takie oto ciasto. Co prawda ze względu na kruche ciasto z dodatkiem miodu pewnie bardziej pasowałoby na listę ciast na Boże Narodzenie. Tak czy inaczej ciasto okazało się baaaaaardzo pyszne! Kruche ciasto wspaniale pasowało do delikatnego, puszystego kremu. Całości smaku dopełniała masa krówkowa o smaku kukułki i chrupiące orzechy. foremka 24x24cm(...)jajko, łyżka miodu, łyżka mleka. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościGalette to płaska krucha tarta o nieregularnych brzegach, która kryje w sobie dosyć cienką warstwę nadzienia słodkiego lub wytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki(...)które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki kukurydzianej jest bardzo kruche, ale doskonale utrzymuje serowe nadzienie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołączenie idealne. Kwaskowate maliny i słodycz czekolady wzajemnie się równoważą. Tartaletki poza tym, że są pyszne, to jeszcze efektownie się prezentują. A przyżądzenie ich nie wymaga wiele czasu. KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek ) * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Z masła, mąki, cukru(...)żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Z ciasto wykroić 6 okręgów, średnicy nieco większej niż foremka. Ciastem wykleić foremki do tartaletek
kolorowotorcikowoTarta cytrynowa to połączenie ciasta kruchego, zapiekanej masy cytrynowej i kremu powstałego z połączenia śmietanki i białej czekolady. Całość nie jest przesłodzona, a smak cytryny jest mocno wyczuwalny. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta cytrynowa Składniki: CIASTO KRUCHE 180g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody skórka otarta z jednej cytryny MASA CYTRYNOWA(...)cytryny skórka otarta z dwóch cytryn 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 150ml śmietanki 30% 75g białej czekolady płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz skórkę z cytryny - zagnieść ciasto, dodając 2 łyżki zimnej
Smakołyki BerenikiTego ciasta chyba nie muszę przedstawiać ;-) Dodanie go do mojego blogu było kwestią czasu. Jadłam je już wielokrotnie, aż w końcu i ja przygotowałam blachę na Wielkanoc. Wspaniałe ciasto, krucha beza, pyszny krem, kruchy spód i owoce zatopione w galaretce... Ciasto warte pracy. Spokojnie mogę powtórzyć po koledze, że to najlepsze ciasto na świecie! Warto rozplanować wcześniej przygotowanie ciasta(...)pierwszego dnia pieczemy kruchy spód i bezę, kolejnego dnia składamy ciasto, a dopiero na trzeci dzień podajemy. Składniki (blacha 33x23): Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka aromat waniliowy Zagnieść ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce. Wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i piec 15-20 minut
Kuchnia domowa Anikawałku) Uwaga- uzależnia)) W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na kruche ciasto: v 200 g mąki pszennej v 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) v 250 g masła ( z lodówki) v 120 g cukru pudru(...)laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier: v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko) v Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy
Mia Cucina SofietaKlasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier(...)wanilinowy 1/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Składniki ciasta kruchego zagnieść szybko (ja to robię w mikserze) i rozłożyć rękami na blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni
Na Ciasteczkowych Papierachsposób sobie leżakują i czekają na konsumpcję. Zaplanowałam też pychotkę i wuzetkę, ale te ciasta upiekę „na świeżo”. Składniki: Ciasto kruche • 200 g masła • 150 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • szczypta soli Nadzienie • 2 gorzkie czekolady • 1 szklanka śmietanki 30-36% • 1/2 szklanki cukru • 1 paczka(...)blanszowanych migdałów • kilka sztuk pianek marshmallows • kolorowe cukierki Wykonanie: Ciasto kruche • Wymieszać obie mąki, cukier i sól. • Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. • Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno okrągłej tortownicy – moja ma średnicę 26 cm. • Z reszty ciasta
To co kochamKruche ciasto z pianką i mrożonymi owocami Proste i delikatne, kruche ciasto z lekką, budyniową pianką i owocami. Przepyszne! Polecam Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 5 żółtek 250g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 5 białek 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego- bez cukru 125 ml oleju 300g(...)TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z pianką i mrożonymi owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkrólują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić. Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Galette(...)serem i truskawkami Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny konfitura czereśniowa Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche słodkie ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas pieczenia wiąże się i tworzy jakby budyń a po ostudzeniu zastyga ładnie. Można zrobić w formie jednej dużej tarty. Składniki na 10/12 sztuk: Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)temp 190*c. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, dodać zimne pokrojone na kawałki masło, wbić jajko, połączyć ze śmietaną, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 20 minut, schłodzić po czym ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować , wylepić ciastem formy do tartaletek. Nadzienie: Cytryny wyszorować, skórki zetrzeć na drobniutko
Wanilia i Kardamonksiążkę „ Serniki, szarlotki, makowce” z biblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto niesamowicie kruche a sam sernik niezwykle delikatny. Polecam :-) Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do smarowania formy: tłuszcz 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się
Na słodko lub wytrawnieDelikatne ciasto z dodatkiem marcepanu, którego aromat świetnie współgra ze śliwkami węgierkami. Ciasto upieczone między warstwami z kruchego ciasta czekoladowego i maślanego. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 3 duże żółtka 50g czekolady gorzkiej CIASTO MARCEPANOWE: 200g masła 1/3 szklanki cukru(...)tarce jarzynowej zetrzeć ciasto czekoladowe, równomiernie rozkładając na śliwkach. Piec w 180*C przez ok50min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: marcepan , śliwki
https:KKuchniaMniamspód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia ! Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 10 dag zmielonych migdałów 15 dag masła, zimnego 8 dag cukru pudru 1 cukier z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego(...)ziemniaczanej 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego Beza: 4 białka szczypta soli 20 dag drobnego cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szklanki płatków migdałowych do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę
Wanilia i KardamonObłędnie pyszna tarta cytrynowa, lekka i odświeżająca, aksamitne wypełnienie kruchego ciasta w połączeniu z maślankowym kremem chantilly to deser godny mistrzów. Moje podniebienie nie tęskniło nigdy za "kwaśnymi słodkościami", aż do skosztowania jest tarty, koniecznie spróbujcie jej w swoim domu, a gwarantuję, że zaskarbicie sobie względy nawet najbardziej zagorzałych przeciwników "kwaśnych deserów". Składniki Czas przygotowania(...)Kruche ciasto 110 g schłodzonego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 195 g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny Cytrynowe wypełnienie 2 żółtka 4 jajka 185 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka zielonej herbaty 250 ml soku z cytryny starta skórka z trzech cytryn 285 g cukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru
Słodki Kompromis