jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem i migdałami, jest bardzo kruchy i delikatny w smaku. Składniki: Kruche ciasto • 200 g mąki jaglanej • 100 g skrobi ziemniaczanej • 100 g masła • 2 łyżki cukru pudru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko Czekolada • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)puszka mleka kokosowego 400 g • 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) • 1 łyżka cukru Dekoracja • 7 plastrów ananasa z zalewy • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Kruche ciasto • Posiekać obie mąki i proszek do pieczenia z masłem i cukrem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. • Przykryć kulę ciasta folią spożywczą i odstawić
To co kochamSernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli (można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) Dodatkowo: Białko do posmarowania wierzchu sernika Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce. Formę o wymiarach 25x36
My sweet a lifeSernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli (można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) Dodatkowo: Białko do posmarowania wierzchu sernika Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce. Formę o wymiarach 25x36
My sweet a lifeowocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy: 2 torebki budyniu waniliowego(...)masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta
MyCookBook.plpięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią(...)świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie tarty z cukinią: Do misy malaksera włożyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, zimne masło, jajo, sól, starty parmezan). Posiekać wszystko malakserem z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (ciasto powinno wyglądać jak kruszonka z ziarenkami). Następnie zagnieść wszystko ręcznie. Uformować dwie spłaszczone kule. Owinąć każdą folią spożywczą i schować do zamrażarki na 15 minut. Na patelni rozpuścić
Moja DelicjaSzynka parmeńska, soczyste, słodkie figi, karmelizowana czerwona cebula i chrupiące, kruche ciasto. Czyż nie brzmi mega apetycznie?! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, mini tarty właśnie z takimi dodatkami. Błyskawiczne do zrobienia! Idealne zarówno na Sylwestrową imprezę, eleganckie przyjęcie, jak i pyszną przekąskę w ciągu dnia. Smakują fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło(...)świeże figi – 4 szt * świeże oregano * szynka parmeńska ( plastry ) – 100 g * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * oliwa z oliwek * sól, pieprz, cukier brązowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g(...)mleka 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: truskawki ok. 8 szt. 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą widelca a następnie wyrabiaj
Słodki Blogzawsze kawa ziarnista , świeżo zaparzona :) Wam też polecam :) O d jakiegoś czasu robię zakupy w delikatesach Bee polecam eko produkty, zdrowa żywność, masa promocji :) Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 25 dag margaryny Kasia 5 żółtek z dużych jaj Łyżeczka proszku do pieczenia Ser: Kg sera mielonego 15 dag Kasi(...)masła 1 jajko 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru Łyżeczka cukru z wanilią Pianka: ¾ szklanki cukru 5 białek ( pozostałe z ciasta kruchego) Szczypta soli Budyń waniliowy Dodatkowo brzoskwinie z puszki ( 5-6 połówek) Najpierw przygotowuję ciasto, z podanych składników dobrze zagniatam , dzielę go na dwie części, jedną większa na spód, drugą mniejszą na wierzch, mniejszą
Takie tam pichceniehistorii. Quiche szpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii(...)chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć i stwardnieć. A potem pozostawało jedynie gładzenie się po brzuchach i wspominanie. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakupodzielne i już wyporcjowane- w sam raz do filiżanki ciepłego mleka w chłodny, zimowy prawie już wieczór… Ten przepis powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie- zostało mi trochę kruchego ciasta, a że lubimy bardzo sernik w wersji piankowej- wybór padł na miniaturowe „oszukane” serniki. Aby jednak odnieść się do wyglądających zza każdego rogu Świąt- zdecydowałam się na piernikową kruszonkę, zamiast(...)tradycyjnej. Efekt? Kruchutka babeczka z sernikowym wnętrzem i porzeczkowym nadzieniem o piernikowej nucie. Nie za słodko- w sam raz wieczorową porą;) Składniki na ciasto kruche ( ok . 12 sztuk babeczek) 1 ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa
Domowe ciastaŚwiąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił formę. Po raz pierwszy nie użyłam jedynie masy kajmakowej a dodałam również(...)orzechów włoskich mielonych 200 ml mleka Masa kajmakowa Puszka masy krówkowej 1 kostka masła Ulubione bakalie Sposób przygotowania Ciasto Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki na 30-60 min. Masa orzechowa Mleko gotujemy. Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Masa kajmakowa Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Pieczemy
Mieszam w Garnkuczubek rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :) Porcja: forma do tarty około 18-20 cm Składniki: Kruche ciasto pistacjowe 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji) 120 g mąki pszennej (11 0 g do kruchego ciasta(...)pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji) 50 g pistacji, obranych i posiekanych 25 ml rumu niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji) Przygotowanie: Kruche ciasto pistacjowe Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię spożywczą
SzczyptaSmaQPychotka (pani Walewska) Przepis ten chodził za mną od dawna. Kruche ciasto z bezą, kwaskowatym dżemem, plus krem budyniowy - połączenie, które sprawia, że wszyscy komentują to jednogłośnie: "Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie. Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka, ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską. Składniki: Na ciasto kruche: 500 g mąki szczypta soli(...)skrobi ziemniaczanej 200 g cukru cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć je folią spożywczą
My sweet a lifeswoją genezę na Mazowszu – wszak dawne określenie mieszkańców tamtego regionu to właśnie Mazur. A może te dwie historie są ściśle ze sobą powiązane? Zazwyczaj wypieki te są przygotowywane na cieście kruchym, ale w kolejnych przepisach przekonacie się, że każdy mazurek może mieć inne oblicze. Powiem Wam, że ja do dziś pamiętam swojego pierwszego mazurka, na którego się porwałam jakieś(...)mazurków poszłam po rozum do głowy i posłuchałam mądrzejszych w tej kwestii od siebie i zaczęłam korzystać z przepisów. Tutaj nie ma co filozofować i wywarzać otwartych drzwi. Jasne, ciasto kruche jednych kocha bardziej, innych mniej – mnie udało się trafić do grona tych, które kruche ciacho uwielbia Dziś mam dla Was przepis na najlepszy mazurek pomarańczowy ze staropolskiego przepisu, który
Kate's Kitchenspodzie, nadziana jabłkami z naszego sadu, o cudownym cynamonowym zapachu wypełniającym podczas pieczenia cały dom. Nie za słodka, w sam raz aby oblać ją solidnie lukrem J Składniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej ½ opakowania proszku do pieczenia 350 g masła ½ szklanki cukru 3 żółtka Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące i wyrabiamy w palcach(...)kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części . Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na nadzienie jabłkowe: 10 małych jabłek 2 solidne garście cukru cynamon do smaku Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem, posypujemy cynamonem Jabłka obieramy i ścieramy
Domowe ciasta